Login lub e-mail Hasło   

Leczenie miodem, czyli APITERAPIA

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://modanaurode.pl/2017/11/13/apitera(...)zczele/
Apiterapia to nic innego jak leczenie produktami pszczelimi. Do takich produktów zaliczamy jad pszczeli, propolis (kit pszczeli), mleczko pszczele, miód, pyłek kwiatowy.
Wyświetlenia: 2.331 Zamieszczono 12/03/2014

Apiterapia – mleczko pszczele.

Mleczko pszczele i jego właściwości:

Mleczko pszczele to bogate źródło witam, oraz mikro jak i makroelementów. W mleczku pszczelim znajduje się także kwas foliowy, witamina B1, B2, B6, B12, H w niewielkich ilościach witamina C.

W mleczku pszczelim dodatkowo znajdują się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach czyli witamina A, D, E, K jak również liczne składniki mineralne  jak: żelazo, wapń, mangan, nikiel, krzem, kobalt, chrom, bizmut, arsen, sód, potas, glin, cynk, miedź, magnez, siarka, fosfor, chlor, brom.

Mleczko pszczele należy przechowywać w niskiej temperaturze, dobrym konserwantem mleczka pszczelego jest alkohol 40% etylowy oraz miód. Za korzystne dla diety jest spożywanie mleczka pszczelego o 2% stężeniu  z miodem lub ziołomiodem. Mleczko pszczele można poddać procesowi liofilizacji, który pozwala przechowywać mleczko pszczele nawet przez 5 lat.

fot.Modanaurode.pl

Mleczko pszczele  - działanie lecznicze:

Mleczko pszczele jest produktem wykazującym w równym stopniu właściwości odżywcze, biotyczne i immunorekonstruujące. Właściwości odżywcze mleczka pszczelego uzasadnia bogactwo zawartych w nim substancji białkowych, łatwo przyswajalnych węglowodanów, witamin, makro i mikorelementów oraz różnych substancji czynnych biologicznie.

W wieloośrodkowych badaniach klinicznych wykazano, że kuracja mleczkiem pszczelim korzystnie wpływa na stan tętnic w miażdżycy oraz normalizuje ciśnienie krwi. Zadowalające wyniki uzyskano w leczeniu preparatami z mleczka pszczelego, schorzeń obwodowych naczyń krwionośnych, takich jak zapalenie żył, zapalenie zarostowo-zakrzepowe, żylaki podudzi, żylaki odbytu. Interesujące są obserwacje dotyczące wpływu mleczka pszczelego na ośrodkowy układ nerwowy.

Obecny w tym produkcie kwas aminomasłowy, bierze udział w transmisji impulsów nerwowych. Mleczko pszczele działa przeciwbakteryjnie na różne szczepy Gram+ i Gram -. Stwierdzono również hamujący wpływ mleczka pszczelego na rozwój Candida albicans I Aspergillus Niger – drożdżaków i pleśni patogennych dla człowieka.

Działanie przeciwdrobnoustrojowe mleczka pszczelego wykazano także w odniesieniu do wirusa opryszczki Herpes simplex i grypy typu A i B, oraz pełzaka czerwonki.

Do grupy schorzeń wewnętrznych często leczonych za pomocą mleczka pszczelego należy choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Mleczko pszczele podaje się w takich przypadkach jako środek wspomagających obok ogólnie stosowanych leków.

Mleczko pszczele zastosowano w leczeniu stanów zapalnych wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wykazuje ono wyraźne działanie ochraniające tkankę wątrobową przed substancjami toksycznymi, a także zapobiega powstawaniu marskości wątroby. Poza tym mleczko pszczele stosuje się z powodzeniem w stanach zapalnych leczenia trzustki oraz w przewlekłej niewydolności nerek.

Stwierdzono także działanie moczopędne mleczka pszczelego, co jest szczególnie pomocne przy leczeniu otyłości. W schorzeniach układu oddechowego częściej mleczko pszczele jest stosowane  do leczenia egzogennych postaci astmy oskrzelowej, stanów zapalnych oskrzeli. Mleczko pszczele jest polecane przy gruźlicy płuc, zwłaszcza w okresie rekonwalescencji.

Dzięki temu że mleczko pszczele zawiera tłuszcze, cukry, kompleks witamin i biopierwiastki, dodaje się je do leczniczych maści i stosuje w celu odnowy skóry. Mleczko pszczele wspomaga leczenie trudno gojących się ran, w tym ran oparzeniowych i odleżyn a także schorzenia jak łojotok skóry twarzy, egzemy łojotokowe, toczeń rumieniowaty oraz liszaje rąk i nóg.

Stosowanie mleczka pszczelego w postaci maści, połączone z przyjmowaniem tego produktu pszczelego drogą doustną prowadzi w dość krótkim czasie do ustąpienia powyższych dolegliwości.

Mleczko pszczele bardzo dobrze sprawdza się przy leczeniu chorób wieku starczego:

- zespoły mózgowe ( zaburzenia krążenia, miażdżycy naczyń mózgowych )

- zaburzenia układu nerwowego

- choroby serca i naczyń ( niedociśnienie i nadciśnienie tętnicze, zakrzepowe zapalenie żył)

- choroby kości ( osteoporoza, złamania )

- choroby przewodu pokarmowego ( wrzody żołądka i dwunastnicy)

- zaburzenia w odżywianiu

- nietrzymanie moczu

- stany osłabienia po chorobach zakaźnych i operacjach.

Zobacz także właściwości Jadu pszczelego oraz właściwości Propolis czyli kit pszczeli

Podobne artykuły


17
komentarze: 7 | wyświetlenia: 15932
72
komentarze: 36 | wyświetlenia: 91494
16
komentarze: 5 | wyświetlenia: 13165
37
komentarze: 78 | wyświetlenia: 70086
71
komentarze: 22 | wyświetlenia: 17729
13
komentarze: 4 | wyświetlenia: 6880
32
komentarze: 13 | wyświetlenia: 6033
30
komentarze: 7 | wyświetlenia: 4128
28
komentarze: 12 | wyświetlenia: 3605
28
komentarze: 12 | wyświetlenia: 11068
28
komentarze: 14 | wyświetlenia: 5474
27
komentarze: 17 | wyświetlenia: 21591
30
komentarze: 31 | wyświetlenia: 67181
 
Autor
Artykuł



  Noemi*,  13/03/2014

W mojej kuchni może zabraknąć wielu innych składników, ale miód jest w niej zawsze. Miód wpisuje się w historię ludzkości od dawien dawna. Od chwili, gdy po raz pierwszy wykradziono go pszczołom i odkryto, że smakuje doskonale. Wiadomo, że miód znany był już w starożytności, wtedy również podobnie jak teraz, wykorzystywano go w pielęgnacji urody, kulinariach i medycynie. I już wtedy uważano miód za jeden z cenniejszych produktów natury i lek na wiele przypadłości.

  zzosia,  13/03/2014

W mojej rodzinie pasieki są odkąd sięgam pamięcią...przyjemność posiadania paru uli i własnego miodu, który uwielbiam...nie wspominając o właściwościach zdrowotnych produktów pszczelich, które zostały opisane w artykule. Róbmy wszystko aby rodziny pszczele nie ginęły przez ludzką głupotę. Nasz kraj przoduje w ilości produkowanego miodu ale co roku zmniejsza się ilość pasiek , no i miodu. Pozdrawiam :))

Swego czasu mając brzydkie usta zacząłem je smarować pomadką z miodem, pomogło. Więc mogę polecić miód.

  polkrisss  (www),  14/03/2014

Artykuł przeczytałem z zainteresowaniem i muszę przyznać, że nie miałem pojęcia o tak wielkim zastosowaniu miodu. Jestem pozytywnie zaskoczony i przekonany, że miód zagości w szerszej skali w moim domu.

Czy to prawda, że miód jest jedynym artykułem spożywczym, który nigdy się nie zepsuje? Czytałam o tym w jakiejś ulotce i nie wiem, czy w to wierzyć...

Jad pszczeli kości leczy



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska