Login lub e-mail Hasło   

Kawy z Gwatemali

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://blog.pocztakawowa.com/2013/05/13/(...)temali/
Jeżeli Gwatemala kojarzy Ci się tylko z wojną domową i dżunglą - poczytaj więcej o tym pięknym kraju produkującym wyśmienite kawy...
Wyświetlenia: 854 Zamieszczono 17/03/2014
Flaga Gawtemali namalowana na ziarnach świeżo palonej kawy premium

Gwatemala to państwo w Ameryce Środkowej graniczące na północy z Meksykiem, a na południowym wschodzie z Salwadorem i Hondurasem. Kraj ma powierzchnię około 108 tys. km² i jest zamieszkiwany przez ponad 13 milionów obywateli.

Historia Gwatemali

W okresie prekolumbijskim, podobnie jak cały region Gwatemala znajdowała się pod wpływami Majów. Na początku XVI wieku podbita przez Hiszpanów i włączona do wicekrólestwa Nowej Hiszpanii. Po odzyskaniu niepodległości w 1821 roku, Gwatemala przeżywała okres wielu wstrząsów politycznych i wojen z sąsiadami.

Na początku XX wieku władzę dyktatorską sprawował Manuel Estrada Cabrera, dzięki wyraźnej pomocy amerykańskiej firmy United Fruit Company. W okresie tym UFC uzyskała znaczące wpływy w Gwatemali. Po wojnie domowej w latach 40-tych XX wieku doszło do wyborów demokratycznych, kolejni prezydenci rozpoczęli program reform społecznych i gospodarczych, które zostały zatrzymane w 1954 roku przez zainicjowany przez CIA zamach stanu. W okresie 1960-1980 Gwatemala stała się areną zimnowojennych rozgrywek pomiędzy ZSRR i USA. Krajem rządziło wojsko, początkowo intensywnie wspierane przez Stany Zjednoczone i zwalczające lewicową partyzantkę wspieraną przez ZSRR. Gdy światowa opinia publiczna dowiedziała się o łamaniu praw człowieka w Gwatemali, Stany Zjednoczone wycofały się z tego kraju, nie zakończyło to jednak wojny domowej, która trwała do 1996 roku i przyniosła śmierć ponad 200 tysięcy obywateli tego kraju.

Historia kawy z Gwatemali

Kawę sprowadzili do Gwatemli Jezuici w 1773 roku. Przemysł kawowy jednak zaczął rozwijać się w Gwatemali dopiero w latach 50-tych i 60-tych XIX wieku. Niewielkie plantacje rozkwitły na obszarze Amatitlan i Antigua na południowym-zachodzie kraju. Początkowo jednak rozwój był bardzo powolny, ze względu na brak wiedzy i technologii. Wielu drobnych plantatorów musiało polegać na pożyczkach od rodziny, aby sfinansować założenie swoich plantacji (fiancas), dlatego też produkcja kawy w Gwatemali stała się coraz bardziej niegwatemalska, właścicielami wielu plantacji były zagraniczne firmy, które mogły zapewnić ich finansowanie.

Jednym z ogromnych problemów dla dalszego rozwoju plantacji w Gwatemali był brak rąk do pracy. W 1887 roku, produkcja kawy w Gwatemali wyniosła 37 tys. worków, w roku 1891 było to ponad 40 tys. worków. Do roku 1902 większość znaczących plantacji położonych było wzdłuż południowego wybrzeża.

Wiek XX pomimo niepokojów politycznych sprzyjał rozwojowi przemysłu kawowego, ze względu na rosnące zapotrzebowanie na kawę na światowych rynkach. Wojna domowa z lat 70-tych i 80-tych XX wieku odbiła się negatywnie na wielkości produkcji, ale uspokojenie sytuacji w latach 90-tych spowodowało, że Gwatemala na przełomie wieków była głównym producentem kawy w Ameryce Środkowej.

Warunki upraw kawy w Gwatemali

Najbardziej dogodne temperatury do dobrego wzrostu i efektywnej produkcji to temperatury w przedziale od 15ºC do 32ºC. Takie właśnie temperatury można znaleźć w Gwatemali. Gwatemala jest krajem o mocno zdywersyfikowanych warunkach naturalnych. Na terenach położonych na wysokościach pomiędzy 500 a 700 metrów nad poziomem morza, młode rośliny muszą być ocienione. W strefach gdzie uprawy znajdują się na wysokościach ponad 1500 metrów nad poziomem morza często muszą być one chronione przed zimnymi wiatrami północnymi. Plantacje kawy w Gwatemali są położone z reguły na wysokościach pomiędzy 500 a 2000 metrów nad poziomem morza.

Tak duża różnorodność warunków naturalnych poczynając od gleby, opadów deszczu, wilgotności, a na temperaturze i wysokości na jakiej położone są uprawy kawy kończąc, powoduje że w Gwatemali możemy wyróżnić osiem rejonów, z których każdy produkuje znacząco różniącą się od siebie, ale wciąż wyśmienitą, kawę.

Kawy specjalistyczne z Gwatemali oznaczane Gwatemala SHB

Najlepsze kawy z Gwatemali oznaczane są SHB, czyli Strictly Hard Bean (wyłącznie twarde ziarna). Gwatemalskie Stowarzyszenie Kawy – ANACAFE – testuje kawy z poszczególnych regionów produkujących kawę: Antigua, Fraijanes, Atitlan, Coban, Huehuetenango, San Marcos, New Oriente oraz Acatenango Valley.

mapa gwatemali pokazująca rejony produkcji kawy gourmet w tym kraju

Aby kawa mogła uzyskać oznaczenie regionalne, musi posiadać określony profil smakowy, charakterystyczny dla danego rejonu produkcyjnego np. Gwatemala Antigua SHB. Jeżeli profil smakowy kawy nie spełnia tych kryteriów, kawa może zostać oznaczona jedynie jako Gwatemala SHB, bez podawania regionu z którego pochodzi.

Kawowe źródła

  1. Guatemalancoffees.com

  2. „Coffee: A Guide to Buying, Brewing and Enjoying”, Kenneth David

  3. anacafe.org

  4. coffereaserch.org

  5. mapa rejonów produkujących kawę w Gwatemali pochodzi ze strony guatemalancoffees.com

Podobne artykuły


30
komentarze: 24 | wyświetlenia: 4608
26
komentarze: 17 | wyświetlenia: 3792
25
komentarze: 18 | wyświetlenia: 4163
24
komentarze: 30 | wyświetlenia: 1983
23
komentarze: 15 | wyświetlenia: 2409
23
komentarze: 42 | wyświetlenia: 3388
23
komentarze: 13 | wyświetlenia: 2534
17
komentarze: 4 | wyświetlenia: 8994
18
komentarze: 30 | wyświetlenia: 62463
17
komentarze: 14 | wyświetlenia: 1259
17
komentarze: 7 | wyświetlenia: 1370
17
komentarze: 19 | wyświetlenia: 4198
16
komentarze: 39 | wyświetlenia: 2865
15
komentarze: 8 | wyświetlenia: 1713
 
Autor
Artykuł




Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska