JustPaste.it

Sposoby na udaną Yerba Mate

Yerba mate, czyli susz z liści i patyczków ostrokrzewu paragwajskiego jest narodowym napojem Argentyńczyków i zyskuje coraz więcej fanów w naszym kraju.

Yerba mate, czyli susz z liści i patyczków ostrokrzewu paragwajskiego jest narodowym napojem Argentyńczyków i zyskuje coraz więcej fanów w naszym kraju.

 

Yerba mate, czyli susz z liści i patyczków ostrokrzewu paragwajskiego jest narodowym napojem Argentyńczyków i zyskuje coraz więcej fanów w naszym kraju.

Ten kultowy napój zaczął być stosowany w prehistorycznych czasach przez Indian Guarani, którzy wykorzystywali jego pobudzającą moc zarówno w formie naparu z suszu z wędzonych nad ogniskiem gałęzi, jak i żując świeże liście. Obecnie przygotowywaniem suszu zajmują się wyspecjalizowane przetwórnie i na rynku dostępna jest zarówno wędzona drzewnym dymem yerba mate jak i nieprzetworzona (tzw. mate green).

Stymulującą i odżywczą moc yerba mate zawdzięcza głównie zawartości kofeiny, zwanej przez niektórych mateiną, jak też bogactwu soli mineralnych i minerałów. Legenda głosi, że Indianie Guarani mogli zachowywać zdrowie i czujność przez kilka dni spożywając wyłącznie yerba mate.

Na rynku dostępne są dziesiątki gatunków zarówno czystej yerba mate jak i w smakowych odmianach, głównie z dodatkiem ziół takich jak melisa, rumianek, koper włoski, anyż, boldo, werbena cytrynowa i wiele, wiele innych.

Spożywanie yerba mate w grupie jest często traktowane wręcz rytualnie z wyznaczonym „guru” spotkania, odpowiednim sposobem zalewania itp. Podanie odpowiednio przyrządzonej yerba mate może objawić emocje jakie wiążemy z ofiarowanym np. yerba mate podana ze skórką pomarańczową oznacza chęć na intymne, osobiste spotkanie, a podanie przelewającego się naczynka oznacza wrogość. Symbolika emocjonalna związana z yerba mate, to temat na osobny artykuł.

Obecnie w Polsce istnieje bogaty rynek yerba mate i zwracając uwagę na ceny należy mieć na uwadze to, że yerba mate jest ekonomiczna bowiem susz możemy zalewać do 7 razy.

Aby nasz relaks z pobudzającą herbatą z ostrokrzewu paragwajskiego był udany należy spełnić kilka warunków.

1. dobrze wyprawiona tykwa lub ceramiczne naczynko utrzymujące ciepło

2. woda o temperaturze 70-80 st pochodząca z dobrego źródła

3. porządna rurka zwana bombillą

4. wypróbowany wcześniej gatunek yerba mate np. z patyczkami lub bez itd.

5. spokojne miejsce do przygotowania naparu

6. przyjaciel z którym możemy wypić kila łyków i porozmawiać

8. zapas wody na kilka zalań