Login lub e-mail Hasło   

RAKI - odrobina luksusu na polskim stole

W okresie największej świętości było ich dwa różne, ale smakowite gatunki - szlachetne i błotne.
Wyświetlenia: 449 Zamieszczono 21/05/2014

Ich obecność w jeziornych wodach świadczy o ich czystości. Były głównym składnikiem chłopskiego jadłospisu. Moda na rakowe menu przywędrowała do nas z Francji i Niemiec. Populacja tych stworzeń została w głównej mierze zniszczona przez dżumę rakową. Dlatego do dziś te skorupiaki wpisane są w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Ich mięso jest bardzo delikatne, ma mnóstwo w4tamin i mikroelementy, a niewiele kalorie. Ich jedzenie to nie lada wyczyn zdolności manualnych. Odrywamy główkę, z której można wyssać pyszny, pikantny sok. Usuwamy kilka pierwszych pierścieni, aby mieć lepsze dojście do smakowitego mięsa. Nie zapominajmy również o rakowych szczypcach. Są przepyszne.

Podobne artykuły


10
komentarze: 154 | wyświetlenia: 685
10
komentarze: 2 | wyświetlenia: 980
10
komentarze: 69 | wyświetlenia: 1123
10
komentarze: 21 | wyświetlenia: 927
9
komentarze: 5 | wyświetlenia: 937
9
komentarze: 617 | wyświetlenia: 636
9
komentarze: 21 | wyświetlenia: 1368
9
komentarze: 6 | wyświetlenia: 1503
9
komentarze: 1 | wyświetlenia: 202
8
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1465
8
komentarze: 4 | wyświetlenia: 479
7
komentarze: 3 | wyświetlenia: 1119
5
komentarze: 0 | wyświetlenia: 504
5
komentarze: 0 | wyświetlenia: 589
294
komentarze: 62 | wyświetlenia: 104183
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska