W Polsce ponad 2 miliony ludzi choruje na cukrzyce. która jest zdiagnozowana i leczona.
Tyleż samo nawet nie jest tego świadoma, ze w ich organizmie rozwija się ta groźna choroba. Byłoby ich mniej, gdybyśmy bardziej dbali o zdrowie.
Najważniejszym elementem zapobiegawczym jest właściwe odżywianie. Oznacza to, żeby produkty wybierać mądrze. Ustabilizowana dieta, zrzucenie wagi jeśli jest nadwaga. Większa ilość ruchu sprawia, że nieznacznie podniesiony poziom cukru spadnie do właściwego poziomu.
Cukrom i tłuszczom stanowcze NIE
Wyeliminowanie z naszego jadłospisu słodkich napojów, przegryzek, a także tłustych Fast foodów. To podstawa w racjonalizacji przyzwyczajeń żywieniowych. Zamiana pieczywa i makaronu na produkty przyrządzane na bazie pełnoziarnistej mąki razowej wpłynie bardzo korzystnie. Ryż również brązowy. Jemy tylko dlatego, żeby nie czuć głodu, a nie nachalne zapychanie się wszystkim co jest na talerzu.
Ograniczyć do minimum spożywanie białego cukru. Albo w ogóle go wykluczyć. A wybierać jedynie węglowodany o niskim indeksie glikemicznym oraz produkty zawierające błonnik zawarty w warzywach.
Wysiłek fizyczny sprawia, ze glukoza spada do właściwego poziomu. Rower czy marszospacer będą dobra forma ruchu. Gdy zaczniemy zażywać leki przeciw cukrzycowe to już do końca życia, przy wyżej wymienionych zmianach w trybie życia.