JustPaste.it

Owoce Goji - najzdrowsze owoce świata!

Owoce kolcowoju, znane, jako jagody Goji, są nazywane „czerwonymi diamentami”.

Owoce kolcowoju, znane, jako jagody Goji, są nazywane „czerwonymi diamentami”.

 

Chińczycy oddają im hołd, poprzez coroczny, kilkudniowy festyn, ku czci tej rośliny. Ich znaczenie w chińskiej medycynie jest bardzo duże, bo jagody Goji są dodawane niemal do każdego leku.

Owoce kolcowoju, znane, jako owoce Goji, to krzew z rodziny psiankowatych, który w Polsce występuje, jako roślina ozdobna. Posiada jasnopomarańczowe, lub czerwone owoce, o wysokiej zawartości składników pokarmowych.

W chińskiej kuchni wykorzystuje się owoce i korzeń krzewu, a w medycynie- owoce.

Owoce Goji są źródłem cennych składników pokarmowych, o szerokich właściwościach.

  • W porównaniu do innych owoców, jagody Goji posiadają największą liczbę witamin i składników mineralnych, w tym: zeaksantynę, β-karoten, ryboflawinę, selen i żelazo. Jagody Goji zawierają też witaminy: C, E i witaminy z grupy B.
  • Jagody Goji są źródłem cennych składników mineralnych, w tym: potasu, wapnia i cynku. W swoim składzie zawierając też: błonnik pokarmowy, antyoksydanty, polisacharydy i german.
  • Owoce Goji są silnym antyutleniaczem. Mają właściwości zapobiegające starzeniu się, a, pod względem odżywczym, są najbardziej wartościowymi owocami naszej planety.
  • Owoce kolcowoju są uważane za najbardziej obiecujący środek, wspierający zdrowie i mogący zrewolucjonizować dietetykę i tradycyjną medycynę XXI w.
  • W medycynie chińskiej podkreśla się szczególne działanie jagód, jako środka, stosowanego w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby i płuc. Wskazuje się też, że jagody Goji są w stanie zrewolucjonizować dietetykę, a nawet osiągnięcia sportowe w XXI w.
  • Udowodniono, że jagody Goji wzmacniają i regulują pracę układu trawiennego, poprawiają ostrość widzenia i pozytywnie oddziałują na ogólną kondycję fizyczną.
  • Owoce kolcowoju posiadają zestaw antyoksydantów i są niskokaloryczne. Zaleca się ich spożywanie w leczeniu reumatyzmu, w celu wzmocnienia stawów i kości, oraz wzmocnienia systemu odpornościowego, opóźnienia procesów starzenia, schudnięcia i poprawy sił witalnych.
  • Jagody Goji powinny spożywać dzieci z obniżoną odpornością i osoby, żyjące w stresie.

Owoce Goji


W jaki sposób jeść owoce Goji?

Owoce Goji mają słodki smak, dzięki czemu można je jeść prosto z drzewa. Równie dobrze smakują w postaci wysuszonej.
Owoce Goji dodawane są do napojów i posiłków, w tym dań z ryżu i zup. Produkuje się również sok z owoców Goji, a czasami wina.
Suszone owoce Goji są składnikami batonów i ciastek.
Badania wskazują, że powinno się spożywać 5-15 g. suszonych owoców Goji dziennie. To pomoże w zapobiegnięciu wielu chorobom i wzmocni organizm.

Jagody Goji