JustPaste.it

Jak upiec babkę piaskową?

Lubią ją wszyscy, łatwa w wykonaniu. Babka to idealne ciasto, aby rozpocząć swoją przygodę z wypiekami, choć jej smak sprawia, że sięgają po nią również bardziej doświadczeni.

Lubią ją wszyscy, łatwa w wykonaniu. Babka to idealne ciasto, aby rozpocząć swoją przygodę z wypiekami, choć jej smak sprawia, że sięgają po nią również bardziej doświadczeni.

 

Potrzebne składniki

  • 5 jajek

  • mąka pszenna (szklanka)

  • mąka ziemniaczana (pół szklanki)

  • 200 g masła

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • cukier (3/4 szklanki)

  • esencja pomarańczowa (1 łyżeczka)

  • kakao (1 łyżka)\

 

Składniki do polewy

  • czekolada mleczna (lub gorzka, jak kto woli – 2 tabliczki/200 g)

  • mleko (4 łyżki)

 

Jajka ubijamy razem z cukrem, aż do momentu uzyskania puszystej masy. Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Łączymy wszystko, cały czas mieszając. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do ciasta razem z esencją pomarańczową. Przygotowujemy blachę – nacieramy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, ale nie całe – zostawiamy 3 łyżki, które łączymy z kakaem. Po dokładnym wymieszaniu, wylewamy tę resztę na wierzch ciasta.

 

Piekarnik grzejemy do temperatury 170oC. Po włożeniu ciasta czekamy około 40 minut. Wówczas babka powinna nabrać złocistego koloru. Potem całość wyjmujemy, studzimy i na koniec polewamy polewą z czekolady.

 

Jak zrobić polewę?

Bierzemy tabliczki czekolady i kruszymy je na małe kawałki. Wsypujemy je do niewielkiego naczynia z mlekiem, które wkładamy do większego naczynia z wrzątkiem. Cały czas mieszamy, aż czekolada się nie rozpuści (jeśli będą trudności, to można oczywiście większy garnek cały czas podgrzewać). Po rozpuszczeniu wyciągamy mniejsze naczynie i mieszając czekamy, aż masa troszkę ostygnie i polewamy babkę.

Artykuł powstał we współpracy z restauracją Olszewskiego128