Login lub e-mail Hasło   

Jak upiec babkę piaskową?

Lubią ją wszyscy, łatwa w wykonaniu. Babka to idealne ciasto, aby rozpocząć swoją przygodę z wypiekami, choć jej smak sprawia, że sięgają po nią również bardziej doświadczeni.
Wyświetlenia: 402 Zamieszczono 22/07/2014

Potrzebne składniki

  • 5 jajek

  • mąka pszenna (szklanka)

  • mąka ziemniaczana (pół szklanki)

  • 200 g masła

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • cukier (3/4 szklanki)

  • esencja pomarańczowa (1 łyżeczka)

  • kakao (1 łyżka)\

Składniki do polewy

  • czekolada mleczna (lub gorzka, jak kto woli – 2 tabliczki/200 g)

  • mleko (4 łyżki)

Jajka ubijamy razem z cukrem, aż do momentu uzyskania puszystej masy. Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Łączymy wszystko, cały czas mieszając. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do ciasta razem z esencją pomarańczową. Przygotowujemy blachę – nacieramy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, ale nie całe – zostawiamy 3 łyżki, które łączymy z kakaem. Po dokładnym wymieszaniu, wylewamy tę resztę na wierzch ciasta.

Piekarnik grzejemy do temperatury 170oC. Po włożeniu ciasta czekamy około 40 minut. Wówczas babka powinna nabrać złocistego koloru. Potem całość wyjmujemy, studzimy i na koniec polewamy polewą z czekolady.

Jak zrobić polewę?

Bierzemy tabliczki czekolady i kruszymy je na małe kawałki. Wsypujemy je do niewielkiego naczynia z mlekiem, które wkładamy do większego naczynia z wrzątkiem. Cały czas mieszamy, aż czekolada się nie rozpuści (jeśli będą trudności, to można oczywiście większy garnek cały czas podgrzewać). Po rozpuszczeniu wyciągamy mniejsze naczynie i mieszając czekamy, aż masa troszkę ostygnie i polewamy babkę.

Artykuł powstał we współpracy z restauracją Olszewskiego128

Podobne artykuły


14
komentarze: 11 | wyświetlenia: 819
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 766
13
komentarze: 0 | wyświetlenia: 829
12
komentarze: 6 | wyświetlenia: 1292
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 657
12
komentarze: 18 | wyświetlenia: 1355
12
komentarze: 12 | wyświetlenia: 583
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1211
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 624
11
komentarze: 1 | wyświetlenia: 506
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 880
11
komentarze: 3 | wyświetlenia: 737
11
komentarze: 1 | wyświetlenia: 640
11
komentarze: 4 | wyświetlenia: 287
11
komentarze: 9 | wyświetlenia: 787
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





Oj ! Ta babeczka zbyt ciężko wygląda , wątpię w jej puszystość. Podam ci przepis, który w mojej rodzinie króluje od ponad 100 lat;
1. Mąka pszenna 500 - najlepsza z Topoli królewskiej - 159g
2. Mąka ziemniaczana - 100g
3. masło 100 g
4. 4 jaja
5. cukier - 150g
6. cukier waniliowy
7. proszek do pieczenia - 7g
8. 3 łyżki mleka

Sposób pr

...  wyświetl więcej



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska