Login lub e-mail Hasło   

"Książka kucharska Ani z Zielonego Wzgórza" Kate Macdonald Buttler

Rubinowe ciasteczka :)
Wyświetlenia: 1.132 Zamieszczono 18/08/2014

.

.
.
.
"No, no, dość już tych niemądrych pieszczot. Wolałabym, abyś lepiej wypełniała moje polecenia. Co się tyczy gotowania, mam zamiar zacząć cię uczyć tego w najbliższych dniach. Ale jesteś tak roztrzepana, Aniu, że chciałabym, byś się trochę ustatkowała i nauczyła cierpliwości, zanim zacznę naukę. Stojąc przy kuchni, musisz mieć uwagę skupioną, a nie wpadać w zamyślenie nad cudami przyrody" (Ania z Zielonego Wzgórza")
.
.
.
.
.
Kochani, nie mogłam się powstrzymać. Upiekłam ciasteczka na podwieczorek! Wiem, wiem, jestem na diecie, ale domowe wypieki są bez konserwantów, barwników i... cóż... tak jakoś potrzebowałam czegoś słodkiego! Jak mawiała Ania - jutro będzie wolne od błędów :)
.
.
Wzięłam do ręki "Książkę kucharską Ani z Zielonego Wzgórza" Kate Macdonald Buttler. Autorka jest wnuczką Lucy Maud Montgomery i z pewnością się zna na kanadyjskiej kuchni przełomu XIX i XX wieku.
.
.
.
"Dzięki Maryli - Ania nauczyła się gotować. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś i ty poszła w jej ślady. Wszystkie przepisy w KSIĄŻCE KUCHARSKIEJ ANI Z ZIELONEGO WZGÓRZA powstały na podstawie wyjątków z kilku powieści Lucy Maud Montgomery o rudowłosej Ani. Jeśli uważnie przeczytasz te fragmenty, a potem postarasz się zastosować do wszystkich wskazówek, będziesz mogła uraczyć siebie, przyjaciół lub rodzinę znakomitymi przysmakami. Pamiętaj jednak o radach Maryli: bądź cierpliwa, myśl o tym, co robisz" (od Autorki)
.
.
Zatem do dzieła!
Wybrałam przepis na Rubinowe ciasteczka do popołudniowej herbaty :)
.
.
.
Skopiowałam przepis i marsz do kuchni!
.
.
.
.
Mała myśl z książki - tak dla mobilizacji :)
.
.


"Obie panie zasiadły wygodnie w bawialni, a Ania zajęła się przygotowywaniem herbaty i ciasteczek, tak kruchych i pysznych, że mogły wytrzymać krytykę nawet pani Małgorzaty" ("Ania z Zielonego Wzgórza")

.
.
.
.
.
.
Jeśli udałoby mi się upiec takie ciasteczka, byłabym dumna z siebie, w końcu Małgorzata Linde to nie byle kto!  Moją relację postanowiłam uwiecznić dla potomnych i nie niedowiarków.
.
.


 PRODUKTY
2 szklanki przesianej mąki (500 ml)
4 łyżeczki do herbaty proszku
do pieczenia (20 m l )
2 łyżki stołowe cukru (30 ml)
1/2 łyżeczki do herbaty soli
(2 1/2 ml)
1/2 kostki lub kubeczka masła
roślinnego (125 g)
3/4 szklanki mleka (ok. 180 m l )
1/2 szklanki czerwonego dżemu
lub galaretki (125 m l )






"Przesiej mąkę. Wsyp do dużej miski.
Dodaj proszek do pieczenia
i cukier. Wymieszaj widelcem".




"Wlej mleko i mieszaj wszystko widelcem
tak długo, aż ciasto da się
uformować w miękką kulę".









"Połóż kulę z ciasta na stolnicy posypanej
mąką, zagniataj 12 razy"




"Posyp mąką wałek do ciasta i rozwałkuj
ciasto do grubości 5 mm".




Dużą foremką powycinaj krążki
z ciasta, jeden obok drugiego. (...) Małą foremką wytnij środki w pozostałych
krążkach. Powstałe w ten sposób pierścienie ułóż szpatułką
na krążkach leżących na blasze




Moi Drodzy, zabawa w kuchni była przednia. Ciasteczka piekły się 20 min.  Zrobiłam sobie ciepłe mleko, otworzyłam okno, wzięłam książkę i podwieczorek gotowy!













No dobrze, zatem uciekam.. Zamykam komputer i przenoszę się do Avonlea, a właściwie do Złotego Brzegu, bo czytam już VI tom.
Anna M.

Podobne artykuły


11
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1065
11
komentarze: 40 | wyświetlenia: 1060
11
komentarze: 22 | wyświetlenia: 581
10
komentarze: 1 | wyświetlenia: 876
10
komentarze: 1 | wyświetlenia: 989
10
komentarze: 11 | wyświetlenia: 554
9
komentarze: 0 | wyświetlenia: 683
9
komentarze: 44 | wyświetlenia: 679
9
komentarze: 1 | wyświetlenia: 670
9
komentarze: 24 | wyświetlenia: 449
9
komentarze: 36 | wyświetlenia: 776
9
komentarze: 0 | wyświetlenia: 678
9
komentarze: 13 | wyświetlenia: 528
9
komentarze: 20 | wyświetlenia: 856
9
komentarze: 56 | wyświetlenia: 239
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska