Login lub e-mail Hasło   

Zakwaszenie organizmu - nie dajmy się oszukać!

Nie ma żadnych naukowych dowodów, że tak zwane "zakwaszenie" organizmu wywołane niewłaściwą dietą w ogóle istnieje.
Wyświetlenia: 2.137 Zamieszczono 19/08/2014

Produkty spożywcze możemy podzielić na kwaso- i zasadotwórcze. Nie ma żadnych naukowych dowodów, że spożywanie wyłącznie kwasotwórczych produktów powoduje zmiany w organizmie, zwane nadmiernym zakwaszeniem. Nie ma żadnych naukowych dowodów, że tak zwane "zakwaszenie" organizmu wywołane niewłaściwą dietą w ogóle istnieje.

W ujęciu stricte medycznym zakwaszenie organizmu jest stanem chorobowym zagrażającym życiu, wymagającym leczenia na oddziale szpitalnym. Powstaje wówczas, gdy pH krwi spada poniżej 7,35. Nie ma związku z dietą, może być spowodowane spożyciem trucizn - takich jak alkohol metylowy czy etylowy.

Nie wykazano, żeby produkty oferowane przez firmy farmaceutyczne na "odkwaszenie organizmu" wywierały w ogóle jakiekolwiek korzyści zdrowotne. Są to tylko suplementy diety, które nie podlegają kontroli skuteczności działania tak jak leki.

Dla mnie nie przemawiają teorie zakwaszenia, gdyż znajduję w nich dużo przekręconych błędów medycznych, które człowiek niezwiązany na co dzień z medycyną łatwo łyka. Na przykład, jedna z hipotez chorób wywołanych zakwaszeniem mówi, że jedząc produkty "kwasotwórcze" organizm dąży do równowagi, ale czyimś kosztem - w tym wypadku jest pobierany z kości fosforan wapnia, dlatego narody spożywające rzadko lub w ogóle ww.produkty mają najniższy wskaźnik zachorowań m. in. na osteoporozę czy nowotwory.

Tymczasem prawda jest taka, że nawet w ciężkich kwasicach metabolicznych spowodowanych poważnymi schorzeniami lub zatruciami nie obserwuje się znaczącej mobilizacji fosforanów z kości i hypokalcemii prowadzącej do osteoporozy. Tym bardziej taka sytuacja nie zajdzie w lekkich przesunięciach pH pod wpływem diety. Po prostu nie jest to możliwe, bo pozostałe bufory (węglanowy, białczanowy, hemoglobinianowy, fosforanowy w płynie pozakomórkowym) w zupełności wystarczą do neutralizacji takiego nadmiaru kwasów organicznych powstałych w procesach metabolicznych. Gdyby jednak okazało się to niewystarczające, organizm zwiększa resorpcję fosforanów z diety (nawet 3-5-krotnie) oraz zmniejsza ich wydalanie z moczem. Następnie zwiększa się produkcja CO2 z powodu spadku częstości oddechów (kompensacja oddechowa). To wszystko oszczędza tkanki i kości. Resorpcja z kości jest obserwowana tylko w poważnych schorzeniach i to nawet niezwiązanych z kwasicą. Takich przykładów jest jeszcze wiele...

Nie można także udowodnić, że ludzie wyleczyli się jedząc produkty alkalizujące. Żeby to wykazać, należałoby wyeliminować równoczesny wpływ błonnika, witamin, soli mineralnych, silnych przeciwutleniaczy zawartych w tych produktach, nawyki żywieniowe - w tym używki i styl życia, czyli wpływ środowiska zewnętrznego. W przeciwnym razie jedna osoba powie, że wyleczyły ją produkty alkalizujące, zaś inna stwierdzi, że to nie właściwości alkalizujące były przyczyną wyzdrowienia, ale na przykład wysoka zawartość wapnia czy potasu obecna akurat przypadkowo w tych produktach, która zadziałałaby tak samo, gdyby dostarczać ją w wyselekcjonowanych produktach kwasotwórczych.

Nasz strona na YouTube

Podobne artykuły


17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1770
15
komentarze: 60 | wyświetlenia: 1035
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 1315
13
komentarze: 62 | wyświetlenia: 1003
13
komentarze: 25 | wyświetlenia: 1166
13
komentarze: 68 | wyświetlenia: 689
13
komentarze: 93 | wyświetlenia: 546
13
komentarze: 9 | wyświetlenia: 931
12
komentarze: 144 | wyświetlenia: 1217
12
komentarze: 5 | wyświetlenia: 1097
12
komentarze: 72 | wyświetlenia: 569
12
komentarze: 3 | wyświetlenia: 799
12
komentarze: 31 | wyświetlenia: 1043
12
komentarze: 4 | wyświetlenia: 874
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





CYT.: "Nie ma żadnych naukowych dowodów, że spożywanie wyłącznie kwasotwórczych produktów powoduje zmiany w organizmie, zwane nadmiernym zakwaszeniem. Nie ma żadnych naukowych dowodów, że tak zwane "zakwaszenie" organizmu wywołane niewłaściwą dietą w ogóle istnieje."

Ciekawy cytat, ciekawy cały tekst , niesłychanie ciekawy. Tym bardziej, że w całkowitej opozycji do np. Hipokratesa, który j

...  wyświetl więcej

I owszem, skoro współczesna medycyna zweryfikowała niektóre spostrzeżenia Warburga i Hipokratesa, to dlaczego by nie to? Wiele z tamtych teorii przetrwało, wiele było celnych, jednakże przywoływanie wyników badań człowieka który żył p.n.e. i biochemika, który swoje doświadczenia prowadził jeszcze przed II wojną światową w zderzeniu ze współczesnymi możliwościami i wynikami badań opartymi na faktac ...  wyświetl więcej

@aneczu:
CYT.: "Natomiast na temat dr HWMW nie będę się wypowiadał, gdyż jego metody leczenia już dzisiaj są kontrowersyjne, niezgodne z lege artis i w opozycji do niektórych wybitnych lekarzy."
Też nie chcę toczyć niepotrzebnych polemik, tym bardziej, że wiem co wiem. Jednak ten argument (cytat) przypomina mi skargi generałów austriackich, którzy przegrywali bitwy z Napoleonem oskarżając go, że walczy niezgodnie ze sztuką wojenną... :)

Zakwaszenie organizmu jest tak samo możliwe jak jego zasłodzenie. Oba te zjawiska są tymczasowe i oba za pomocą wody pitnej o pH 5.5 możemy pomóc organizmowi szybciej ustabilizować w granice normy. Tabletki nie są niezbędne wystarczy trzymać się zdrowej diety. Lobby istnieje i wyłudza pieniądze na ludu opornym i to jest fakt.
A może napisałbyś dlaczego według Ciebie zakazana jest uprawa mak ...  wyświetl więcej

@dr.Admirał Prawdy:
Przyznaję ze smutkiem, że wielu spraw nie znam. Nie znam np. zjawiska "zasłodzenia" organizmu - CYT.: "Zakwaszenie organizmu jest tak samo możliwe jak jego zasłodzenie."
Ciekawi mnie także, jaki jest mechanizm "stabilizowania organizmu w granice normy" (tu też nie za bardzo rozumiem, o co chodzi...) "za pomocą wody pitnej o pH 5,5". O ile wiem (może się jednak błą ...  wyświetl więcej

Januszu z grzeczności muszę Ci odpisać chociaż wolałbym w tym czasie zająć się czymś bardziej kreatywym jednak być może nie zwróciłeś uwagi iż moje zapytanie dotyczy autora tekstu i do Niego się zwracałem.
Skoro już zapytałeś to dopowiem iż "zasłodzenie" dotyczy odczynu powyżej 7pH gdzie w skrajnych przypadkach dochodzi do zwiększania się pH, a zjawisko to potocznie nazywane jest wtedy "cuk ...  wyświetl więcej



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska