Login lub e-mail Hasło   

Błonnik też może nam zaszkodzić

Nadmiar błonnika sprzyja zachorowaniu na raka jelita grubego.
Wyświetlenia: 1.261 Zamieszczono 21/08/2014

Błonnik jest postrzegany jako zdrowy składnik naszego pożywienia. Z jednej strony zmniejsza wchłanianie cholesterolu (pektyny), z drugiej strony przyspieszając perystaltykę jelit skraca czas pasażu jelitowego i kontaktu toksyn z naszą błoną śluzową. W ten sposób może chronić przed rakiem jelita grubego, który jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych w krajach rozwiniętych i rozwijających się.

Z drugiej strony pojawiły się poważne publikacje przemawiające za szkodliwością nadmiaru błonnika. Pomijam tutaj takie schorzenia przewodu pokarmowego, jak WZJG, pancreatitis, ulcus duodeni vel. ventriculi, gdzie błonnik jest niewątpliwie szkodliwy. Mówię o ludziach zdrowych, którzy spożywają nadmiar błonnika, zwłaszcza dotyczy to wegetarian. U tych stwierdza się 5-8 razy częściej chroniczny stan zapalny żołądka i mikroskopowe zapalenie jelita grubego (colitis chronica microscopica) niż u ludzi na diecie ubogobłonnikowej. Z kolei przewlekły stan zapalny jelita grubego może sprzyjać zachorowaniu na raka.

W jaki sposób błonnik miałby nam szkodzić? Nie, nie poprzez mechaniczne drażnienie. Błonnik może szkodzić w procesie czysto chemicznym. Produkty jego fermentacji w przewodzie pokarmowym to głównie kwas propionowy i octowy, które uszkadzają śluzówkę (powodują mikroskopowe zapalenie jelit o nasileniu od lekkiego do umiarkowanego) - stąd wzdęcia i śluz w stolcu. U zwierząt roślinożernych produktem fermentacji błonnika jest głównie kwas masłowy, który wybitnie odżywia i stymuluje wzrost kolonocytów - świadczy to o przystosowaniu do trawienia błonnika w tej grupie organizmów.

Niemniej jednak wiadomo, że błonnik jest ważnym elementem naszej diety. Należy jednak dostarczać go z umiarem, lub zwiększyć podaż błonnika w formie rozpuszczalnych pektyn kosztem twardych włókien roślinnych (hemicelulozy).

Nasz kanał na YouTube

Podobne artykuły


16
komentarze: 111 | wyświetlenia: 1799
13
komentarze: 11 | wyświetlenia: 495
13
komentarze: 8 | wyświetlenia: 732
12
komentarze: 24 | wyświetlenia: 1298
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 1137
11
komentarze: 4 | wyświetlenia: 733
11
komentarze: 1 | wyświetlenia: 831
10
komentarze: 298 | wyświetlenia: 809
10
komentarze: 2 | wyświetlenia: 579
10
komentarze: 3 | wyświetlenia: 542
10
komentarze: 1 | wyświetlenia: 507
10
komentarze: 10 | wyświetlenia: 480
9
komentarze: 7 | wyświetlenia: 407
9
komentarze: 2 | wyświetlenia: 537
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





Autorze - litości!
CYT.: "Błonnik też nam szkodzi." To jest stwierdzenie wyjątkowo autorytarne.
Może niewłaściwie wnioskuję, ale z tekstu dowiaduję się, że błonnik jedynie MOŻE szkodzić w pewnych okolicznościach. Sądzę więc, że przydałoby się trochę odpowiedzialności za słowa.

@Janusz Dąbrowski: Ano przydałoby się i to nie tylko w tym temacie... teraz na tapecie "nieszkodząca" GMO w następnym artykule ;)



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska