JustPaste.it

Savoir vivre spożywania kurczaka

Dania z kurczaka mogą być przygotowywane w rozmaity sposób - drób można bowiem gotować, dusić, smażyć, a także piec w całości lub porcjowany.

Dania z kurczaka mogą być przygotowywane w rozmaity sposób - drób można bowiem gotować, dusić, smażyć, a także piec w całości lub porcjowany.

 

Wyrażenie savoir-vivre wywodzi się z języka francuskiego i w dosłownym tłumaczeniu słowa te znaczą tyle co wiedzieć i żyć, ale w zestawieniu przekładają się na „sztukę życia” skupiającą zasady i normy, które powinny być przestrzegane w wielu dziedzinach, nie tylko w omawianych tu kulinariach. Faktem jest jednak, że to właśnie czynność nakrywania do stołu, serwowania potraw i sposobu ich jedzenia, nastręcza nam najwięcej kłopotów... Bardzo często pojawiają się pytania o to, jak jeść kurczaka i żeberka, czy do ryb należy podawać dwa widelce, czy filety rybne można kroić jednak nożem, gdzie ułożyć serwetkę, a gdzie ją odłożyć, gdy na chwilę odchodzimy od stołu?

Znajomość savoir-vivre jest bardzo przydatna, zwłaszcza jeśli zdarza się nam jadać posiłki w obcym towarzystwie. O ile gafa popełniona na gruncie prywatnym bywa po prostu zabawna, to już w obecności ważnych partnerów biznesowych może zaważyć na dalszej współpracy. Ponieważ dania z kurczaka znajdziemy w menu niemal każdej restauracji, spróbujmy odpowiedzieć na pytanie, jak jeść potrawy z drobiu? Bardzo często spotyka się opinie, że zarówno kurczaka jak i kaczkę można, a nawet należy jeść palcami, jak się do tego ustosunkować?

Otóż, jeśli w restauracji podane zostaną miseczki z wodą do płukania placów, oraz dodatkowa serweta, wówczas możemy faktycznie ogryzać mięso z kości trzymając je w palcach. Jeśli jednak otrzymamy tylko sztućce, to posługujemy się nożem i widelcem w tradycyjny sposób, zjadając kurczaka do momentu, aż oddzielanie mięsa od kości jest możliwe za pomocą sztućców. Nie złamiemy zasad etykiety jeśli będziemy kroić mięso, które po prostu da się pokroić, dlatego filety drobiowe, kotlety de volaille czy małe panierowane kawałeczki mięsa bez kości, zjadamy za pomocą noża i widelca, a nie palcami. Amatorom kurczaków problemów nastręcza jeszcze wątpliwość dotycząca jedzenia skóry, czy wypada? Otóż, jeśli lubimy ten tłusty fragment drobiu możemy go zjeść, należy po prostu oddzielić go za pomocą sztućców i pokroić na małe kawałeczki. Pamiętajmy, że zasady savoir-vivre są uwarunkowane kulturowo, co znaczy, że będę się od siebie różniły w zależności od regionu świata. Jeśli na przykład podczas pobytu w Walencji, zostaniemy zaproszeni na paelle z kurczakiem, to prawdopodobnie będziemy zobowiązani do jedzenia tejże potrawy palcami, prosto z wielkiej patelni wraz z pozostałymi biesiadnikami. Jedzenie palcami jest w wielu krajach uznawane za bardzo zmysłowe, tak więc jeśli tylko będziemy mieli okazję przeżycia takiego doświadczenia, powinniśmy śmiało spróbować.

 

 

Źródło: http://zycienaszczycie.pl/kurczak-w-kuchni/