Login lub e-mail Hasło   

Savoir vivre spożywania kurczaka

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://zycienaszczycie.pl/kurczak-w-kuchni/
Dania z kurczaka mogą być przygotowywane w rozmaity sposób - drób można bowiem gotować, dusić, smażyć, a także piec w całości lub porcjowany.
Wyświetlenia: 1.471 Zamieszczono 21/10/2014

Wyrażenie savoir-vivre wywodzi się z języka francuskiego i w dosłownym tłumaczeniu słowa te znaczą tyle co wiedzieć i żyć, ale w zestawieniu przekładają się na „sztukę życia” skupiającą zasady i normy, które powinny być przestrzegane w wielu dziedzinach, nie tylko w omawianych tu kulinariach. Faktem jest jednak, że to właśnie czynność nakrywania do stołu, serwowania potraw i sposobu ich jedzenia, nastręcza nam najwięcej kłopotów... Bardzo często pojawiają się pytania o to, jak jeść kurczaka i żeberka, czy do ryb należy podawać dwa widelce, czy filety rybne można kroić jednak nożem, gdzie ułożyć serwetkę, a gdzie ją odłożyć, gdy na chwilę odchodzimy od stołu?

Znajomość savoir-vivre jest bardzo przydatna, zwłaszcza jeśli zdarza się nam jadać posiłki w obcym towarzystwie. O ile gafa popełniona na gruncie prywatnym bywa po prostu zabawna, to już w obecności ważnych partnerów biznesowych może zaważyć na dalszej współpracy. Ponieważ dania z kurczaka znajdziemy w menu niemal każdej restauracji, spróbujmy odpowiedzieć na pytanie, jak jeść potrawy z drobiu? Bardzo często spotyka się opinie, że zarówno kurczaka jak i kaczkę można, a nawet należy jeść palcami, jak się do tego ustosunkować?

Otóż, jeśli w restauracji podane zostaną miseczki z wodą do płukania placów, oraz dodatkowa serweta, wówczas możemy faktycznie ogryzać mięso z kości trzymając je w palcach. Jeśli jednak otrzymamy tylko sztućce, to posługujemy się nożem i widelcem w tradycyjny sposób, zjadając kurczaka do momentu, aż oddzielanie mięsa od kości jest możliwe za pomocą sztućców. Nie złamiemy zasad etykiety jeśli będziemy kroić mięso, które po prostu da się pokroić, dlatego filety drobiowe, kotlety de volaille czy małe panierowane kawałeczki mięsa bez kości, zjadamy za pomocą noża i widelca, a nie palcami. Amatorom kurczaków problemów nastręcza jeszcze wątpliwość dotycząca jedzenia skóry, czy wypada? Otóż, jeśli lubimy ten tłusty fragment drobiu możemy go zjeść, należy po prostu oddzielić go za pomocą sztućców i pokroić na małe kawałeczki. Pamiętajmy, że zasady savoir-vivre są uwarunkowane kulturowo, co znaczy, że będę się od siebie różniły w zależności od regionu świata. Jeśli na przykład podczas pobytu w Walencji, zostaniemy zaproszeni na paelle z kurczakiem, to prawdopodobnie będziemy zobowiązani do jedzenia tejże potrawy palcami, prosto z wielkiej patelni wraz z pozostałymi biesiadnikami. Jedzenie palcami jest w wielu krajach uznawane za bardzo zmysłowe, tak więc jeśli tylko będziemy mieli okazję przeżycia takiego doświadczenia, powinniśmy śmiało spróbować.

Podobne artykuły


27
komentarze: 9 | wyświetlenia: 2628
153
komentarze: 44 | wyświetlenia: 131043
149
komentarze: 36 | wyświetlenia: 81573
93
komentarze: 31 | wyświetlenia: 157910
43
komentarze: 40 | wyświetlenia: 3097
38
komentarze: 22 | wyświetlenia: 71179
38
komentarze: 15 | wyświetlenia: 6200
33
komentarze: 14 | wyświetlenia: 3465
32
komentarze: 21 | wyświetlenia: 3869
32
komentarze: 31 | wyświetlenia: 1881
31
komentarze: 7 | wyświetlenia: 12574
30
komentarze: 16 | wyświetlenia: 6552
30
komentarze: 6 | wyświetlenia: 16154
29
komentarze: 20 | wyświetlenia: 1971
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





  phak,  21/10/2014

Moja babcia zawsze powtarzała - "Kaczki i kury bierzemy w pazury" i tego się trzymam!

:-) Tak trzymaj~!



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska