JustPaste.it

6 przydatnych porad, jak ułożyć menu weselne.

Układanie weselnego menu nie jest takie proste jakby się mogło wydawać. Ktoś mógłby powiedzieć, że co to za filozofia wybrać kilka gorących dań i kilka przystawek.

Układanie weselnego menu nie jest takie proste jakby się mogło wydawać. Ktoś mógłby powiedzieć, że co to za filozofia wybrać kilka gorących dań i kilka przystawek.

 

9a4b072fa0649ed28189c7a137a74b5e.jpg

Wydawałoby się proste, jednak w rzeczywistości, kiedy przychodzi moment decyzji pojawiają się problemy i wątpliwości. Nie ma w tym nic dziwnego, bo wesele to nie impreza na 15 tylko często na 100 czy nawet 200 osób. Przy ustalaniu menu należy wziąć wiele spraw pod uwagę i nie kieruj się tylko i wyłącznie swoimi preferencjami. Poniżej przedstawiam kilka kluczowych wskazówek, jakimi warto się kierować wybierając weselne menu.

1. Przy planowaniu takiej uroczystości jak ślub i wesele, nie zapominaj o kwestii najważniejszej jaką jest budżet. Od ilości zgromadzonych środków zależy ilość i różnorodność menu.

2. Bardzo ważną kwestią jest również charakter i rodzaj uroczystości. Budżet odgrywa tutaj szczególną rolę, ponieważ więcej zgromadzonych środków pozwala na organizację typowego, dużego wesela. Są pary, które wolą zrobić mniejsze wesele-przyjęcie dla najbliższych, a pieniążki zagospodarować w inny sposób. Zorientuj się czy wynajęta sala posiada odpowiednio przystosowane pomieszczenia, w których znajdziesz chłodziarki i inne niezbędne wyposażenie.

3. Kolejną istotną wskazówką jest fakt, iż ustalając menu weselne nie możesz kierować się wyłącznie własnymi preferencjami. Dajmy na to, że jesteśmy fascynatami dań z owoców morza, za którymi większość z gości może zwyczajnie nie przepadać, lub w ogóle nie jadać. Nie znaczy to jednak, że całe menu musi być ułożone pod gości, bo jest to nierealne. Stwórz takie menu, aby każdy mógł znaleźć w nim coś dla siebie. Jeżeli wśród gości będą osoby, które nie jadają mięs, warto zadbać o jakąś potrawę wegetariańską. Nie zapomnij również o dzieciach, które są wyjątkowymi gośćmi. Przygotuj dla nich niespodziankę w postaci np. fontanny czekoladowej lub góry żelków.

4. Układając weselne menu pamiętaj o różnorodności. Zazwyczaj na przyjęciach weselnych ciepłe dania serwuje się mniej więcej co 2 godziny. Pomiędzy gorącymi posiłkami goście lubią coś przegryźć, dlatego tak ważne są przekąski. Zapytaj o napoje gazowane i soki, owoce i ciasta.

5. Sprecyzuj dokładną liczbę gości weselnych oraz godzinę przyjazdu do sali weselnej. Dlaczego jest to ważne? Ponieważ znając czas przybycia możesz określić ilość posiłków.

6. Pora roku w jakiej planujesz wesele również odgrywa znaczącą rolę. Nie wszystkie potrawy lubią upały, przystawki szybciej tracą świeżość, a co za tym idzie szybciej się psują. Jeżeli organizujesz wesele latem, ogranicz między innymi sałatki łączone z majonezem czy przekąski w galarecie.

Weselne menu ustalasz Ty i Twoja druga połowa, jednak na przyjęciu weselnym nie tylko młoda para ma być zadowolona, ale również zaproszeni goście. Pamiętaj, że czasem zbawienny staje się kompromis ;)

 

Źródło: http://slubi.pl/blog/9-przydatnych-porad-jak-uozyc-menu-weselne/273/