JustPaste.it

Menu weselne - przykłady.

Przygotowania do ślubu i wesela idą pełną parą. Przyszedł czas na wybór weselnego menu, które jest jedną z ważniejszych decyzji, jakie podejmujemy podczas przygotowań do wesela.

Przygotowania do ślubu i wesela idą pełną parą. Przyszedł czas na wybór weselnego menu, które jest jedną z ważniejszych decyzji, jakie podejmujemy podczas przygotowań do wesela.

 

c726b2927fe8f6c681e09d08ef2096f1.jpg

Wybór potraw na przyjęcie weselne to nie lada wyzwanie, ponieważ należy tak wszystko dobrać pod względem jakościowym jak i ilościowym w takim sposób, aby nikt z gości bawiących się na weselu nie był głodny.

Niekiedy bywa tak, że im bardziej wymyślne dania, tym droższe, a nie koniecznie spełniające oczekiwania i problematyczne dla młodej pary, ale przede wszystkim dla gości weselnych. Zatem starajmy się wybrać odpowiednie menu, ponieważ jest ono podstawą wspaniałej atmosfery i gwarancji, że goście będą mieli na tyle energii i sił, aby bawić się i przetańczyć całą noc. Pamiętajmy również o różnorodności podawanych dań i miejmy na uwadze gusta wszystkich gości.

Co powinno znaleźć się na weselnym stole? To zależy od Was i Waszych gości. Poniżej proponujemy kilka przykładowych weselnych menu. Zobaczcie!

DANIA GORĄCE

Zestaw I

1. Flaki wołowe lub rosół z makaronem.

2. Devolay z ziemniakami tradycyjnymi lub opiekanymi, bukiet surówek (np.: z kapusty, marchewki i buraczków).

3. Barszcz czerwony z pasztecikami, krokietami, uszkami lub pierogami.

4. Zrazy wołowe z kluskami śląskimi, bukiet surówek (np.: z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków).

5. Zupa meksykańska lub zupa gulaszowa z grzankami.

6. Barszcz biały na prawdziwkach z jajkiem i kiełbasą.

Zestaw II

1. Zupa gulaszowa lub rosół z makaronem.

2. Kotlet schabowy lub kotlet mielony z pieczarkami i żółtym serem, ziemniaki tradycyjne lub opiekane, bukiet surówek (np.: z białej kapusty, z czerwonej kapusty, z marchewki).

3. Udka faszerowane lub szaszłyki podawane z ryżem lub kaszą, surówka z kapusty pekińskiej lub warzywa gotowane na parze.

4. Barszcz czerwony z pasztecikami, krokietami, uszkami lub pierogami.

5. Pieczona kaczka marynowana w miodzie, podawana z pieczonym jabłkiem, kopytkami i sosem z pomarańczy.

6. Barszcz biały na prawdziwkach z jajkiem i kiełbasą.

Zestaw III

1. Zupa krem borowikowa z grzankami lub rosół z makaronem.

2. Roladka z polędwiczki w plastrach boczku, podawana z ziemniakami tradycyjnymi lub ryżem, z surówką z marchewki i pomarańczy.

3. Placek po węgiersku z gulaszem wołowym, bukiet surówek (np.: z kapusty, marchewki i buraczków).

4. Barszcz czerwony z pasztecikami, krokietami, uszkami lub pierogami.

5. Udziec wieprzowy podawany z ziemniakami pieczonymi i kapustą zasmażaną, dodatki: chrzan lub musztarda, dip szczypiorkowo – czosnkowy.

6. Barszcz biały na prawdziwkach z jajkiem i kiełbasą.

Zestaw IV

1. Zupa krem brokułowa lub pieczarkowa, oraz rosół z makaronem.

2. Karczek w sosie grzybowym lub chrzanowym podawany z ziemniakami tradycyjnymi i bukietem surówek (np.: z pekinki, buraczki lub marchewka z groszkiem) lub filet z ryby w panierce podawany z ziemniakami opiekanymi lub frytkami i bukietem surówek.

3. Kurczak po cygańsku podawany z pieczarkami, frytkami lub ziemniakami opiekanymi.

4. Barszcz czerwony z pasztecikami, krokietami, uszkami lub pierogami.

5. Polędwiczki w sosie kurkowym podawane z ziemniakami tradycyjnymi lub ryżem, bukiet surówek (np.: z białej kapusty, z czerwonej kapusty, z marchewki).

6. Barszcz biały na prawdziwkach z jajkiem i kiełbasą.

Zestaw V

1. Rosół po królewsku z mięsnymi pulpecikami lub flaki wołowe.

2. Roladki drobiowe faszerowane szpinakiem i serem w sosie śmietanowo-serowym podawane z ziemniakami tradycyjnymi i bukietem surówek (np.: z białej kapusty, z czerwonej kapusty, z marchewki).

3. Żeberka po myśliwsku z kapustą zasmażaną, opcjonalnie z ziemniakami opiekanymi lub frytkami.

4. Barszcz czerwony z pasztecikami, krokietami, uszkami lub pierogami.

5. Udziec wołowy z suszonymi pomidorami podawany z ziemniakami lub kaszą, bukiet surówek (np.: z kapusty, marchewki i buraczków).

6. Barszcz biały na prawdziwkach z jajkiem i kiełbasą.

ZIMNE PRZEKĄSKI

1. Sałatki: jarzynowa, z kurczaka na słodko, grecka, gryros, brokułowa, pieczarkowa, z makaronem.

2. Śledzie: po żydowsku, tradycyjne, w śmietanie, w sosie koperkowym, w pierzynce.

3. Półmiski z wędlinami.

4. Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim z żurawiną.

5. Zestaw przystawek: pomidor, ogórek.

6. Zestaw przystawek: korniszony, patisony, cebulka, papryka.

7. Boczek zapiekany ze śliwką.

8. Schab po warszawsku.

9. Tymbaliki drobiowe.

10. Ryba po grecku.

11. Karp po bułgarsku.

12. Rożki z szynki z sosem chrzanowym.

13. Jajka faszerowane pieczarkami, szynką, kawiorem, łososiem.

14. Rolada szpinakowa z łososiem.

15. Szparagi w szynce z nadzieniem chrzanowo-jajecznym.

16. Skrzydełka faszerowane.

17. Ozorek wołowy w galarecie.

18. Befsztyk tatarski z dodatkami.

19. Roladki z sera, szynki i papryki.

20. Nuggetsy drobiowe z dipem czosnkowym.

Ustalając menu weselne należy zapytać właściciela czy oprócz dań gorących i zimnych przekąsek, serwują ciasta, tort, napoje zimne i gorące. Wiele sal weselnych czy restauracji nie gwarantują w cenie ciast czy tortu, czasem nawet w gestii pary młodej jest kupno napoi zimnych. Zorientujmy się odpowiednio wcześniej co gwarantuje nam cena, którą płacimy w danym miejscu.

 

Źródło: http://slubi.pl/blog/menu-weselne-przykady/323/