Login lub e-mail Hasło   

Awokado – w kosmetyce i kuchni

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://a-ajurweda.pl/pl/aktualnosci/awok(...)-kuchni
Ten zielony owoc w ajurwedzie wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, ale też w kosmetyce. Możesz przygotować z niego zarówno pyszne potrawy, jak i odżywczą maseczkę.
Wyświetlenia: 357 Zamieszczono 07/03/2015

Warto pamiętać, że owoc awokado to jedno z najbogatszych źródeł witamin i minerałów – zawiera między innymi witaminy A, B1, B2, C, E, K, kwas foliowy i pantotenowy, a także wapń, fosfor i potas. Ze względu na zawartość nienasyconych tłuszczów, łatwo przyswajalnych przez organizm, jest doskonałym substytutem masła.

W kosmetyce awokado może być wykorzystywany do naturalnych, odżywczych maseczek. Maseczki z tego owocu – dzięki zawartości witaminy E – łagodzą podrażnienia skóry oraz odżywiają cerę. Taki kompres tonizuje skórę i dostarcza jej enzymów, które pomagają przywrócić jej właściwe funkcjonowanie. 

Maseczka z awokado jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy tylko rozgnieść awokado, a następnie dodać pektynę owocową, glinkę lub mąkę owsianą, żeby mieszanka miała gęstszą konsystencję i nie spływała z twarzy. Taki naturalny kosmetyk najlepiej sprawdzi się w przypadku cery suchej.

Oprócz swoich zdrowotnych i odżywczych właściwości awokado jest po prostu pysznym składnikiem potraw w wielu kuchniach świata. Słynny meksykański sos guacamole przyrządzany na bazie awokado podaje się w Meksyku do niemal każdej przystawki. Meksykanie upodobali sobie guacamole zwłaszcza jako dodatek do tortilli.

Awokado pojawia się też w wegetariańskim sushi wywodzącym się z Japonii. Z kolei w Brazylii popularny jest koktajl mleczny z awokado i lodem, zwany w tym kraju vitamina de abacate – pożywny, energetyczny i orzeźwiający napój o zielonkawym kolorze.

W kuchni ajurwedyjskiej awokado wykorzystuje się najczęściej jako składnik sosów, past i kremów. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na kremowy sos z awokado.

Składniki:

1 dojrzałe awokado

5 łyżek soku z limonki lub cytryny

1 ząbek czosnku

1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżka świeżych, posiekanych liści kolendry

4 łyżki wody (jeśli wolisz, aby sos był rzadszy, dodaj nieco więcej wody)

Zmiksuj wszystkie składniki i podawaj od razu po przyrządzeniu.

Możesz dodać świeże lub uprażone nasiona słonecznika, które wzbogacą potrawę o cenne mikroelementy, takie jak potas i cynk. Jeśli nie przepadasz za smakiem kolendry, z powodzeniem zastąpi ją natka pietruszki.

Sos jest znakomitym dodatkiem do sałatki złożonej z rukoli i koziego serka. Świetnie pasuje też do brokułów lub do brązowego ryżu. Możesz podać go do naleśników ze szpinakiem czy warzywnego burgera. Jeśli chcesz, aby sos miał konsystencję pasty, nie dodawaj do niego wody – w tej formie sprawdzi się jako smakowity krem do grzanek.

Smacznego!

 

Po więcej zapraszamy na www.a-ajurweda.pl oraz www.zielonysklep.com

 Opracowanie przepisu na podstawie:

Opracowanie przepisu na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Podobne artykuły


14
komentarze: 8 | wyświetlenia: 274
14
komentarze: 11 | wyświetlenia: 876
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 818
13
komentarze: 0 | wyświetlenia: 882
12
komentarze: 12 | wyświetlenia: 646
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 695
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1317
12
komentarze: 18 | wyświetlenia: 1495
12
komentarze: 6 | wyświetlenia: 1532
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 920
11
komentarze: 4 | wyświetlenia: 342
11
komentarze: 9 | wyświetlenia: 832
11
komentarze: 1 | wyświetlenia: 695
11
komentarze: 3 | wyświetlenia: 785
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 428
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska