Login lub e-mail Hasło   

Emulgatory i ich wpływ na nasze zdrowie – najnowsze badania

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://takeithealthy.blogspot.com/2015/0(...)ml#more
Kilka dni temu w "Nature" ukazała się publikacja opisująca wyniki najnowszych badań, które wyraźnie wskazują na szkodliwość emulgatorów dodawanych do żywności...
Wyświetlenia: 1.129 Zamieszczono 02/03/2015

          Kilka dni temu, w znanym i poważanym czasopiśmie naukowym –Nature – ukazała się publikacja, w której opisano najnowsze badania dotyczące wpływu powszechnie stosowanych dodatków do żywności (w tym emulgatorów) na zdrowie człowieka. Wyniki są naprawdę niepokojące. Wszystko wskazuje na to, że substancje poprawiające teksturę produktów spożywczych mogą promować szereg schorzeń, w tym: otyłość, nieswoiste stany zapalne jelit, oraz choroby metaboliczne.

     Emulgatory – substancje, które dodawane są w dużej ilości do żywności przetworzonej, mają na celu przede wszystkim poprawę jej struktury, a także wydłużenie ważności produktu, dzięki czemu może on dłużej leżeć na półkach sklepowych. Jak pokazują wyniki najnowszych badań, mogą one wpływać na skład i rozmieszczenie symbiotycznych bakterii jelitowych, oraz przyczyniać się do rozwoju przewlekłych stanów zapalnych okrężnicy i wielu chorób metabolicznych.

     Choroby zapalne jelit, (IBD – Inflammatory bowel disease) włącznie z chorobą Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącym zapaleniem dwunastnicy, dotyczą milionów ludzi na całym świecie i znacznie utrudniają im codzienne funkcjonowanie. Choroby metaboliczne są zwykle powiązane z otyłością i prowadzą często do cukrzycy typu 2, a także chorób sercowo-naczyniowych i schorzeń wątroby. Mniej więcej od drugiej połowy XX wieku obserwuje się drastyczny wzrost zachorowań na choroby metaboliczne i stany zapalne jelit.

   „Jelitowe mikrobiota” to termin, który wspólnie określa różnorodną i ogromną - liczącą ponad 100 trylionów populację bakterii zasiedlających nasze jelita. W chorobach metabolicznych i IBD egzystencja tych przyjaznych nam mikrobów zostaje zaburzona. Naukowcy z Georgia States University wraz z współpracownikami z Izraela odkryli, że to właśnie emulgatory mogą być częściowo odpowiedzialne za zwiększoną zachorowalność na te choroby.

      Z roku na rok coraz więcej osób choruje na stany zapalne jelit, mimo iż geny pozostają niezmienione. To wyraźnie sugeruje wpływ czynników zewnętrznych. Jedzenie oddziałuje bezpośrednio na mikrobiota jelitowe, co pozwoliło naukowcom wysnuć hipotezę, że nowoczesne dodatki do żywności mogą wywoływać i nasilać niekorzystne zmiany w układzie pokarmowym. Dodatek emulgatorów do żywności skraca czas ich obróbki. Powoduje także przemieszczanie się bakterii wzdłuż komórek nabłonka, co sugeruje, że emulgatory mogą bezpośrednio wpływać na lokalizacje mikrobiota i tym samym wywoływać stany zapalne jelit. Aby to sprawdzić, przeprowadzono eksperyment na myszach laboratoryjnych.

      Myszom podawano dwa najbardziej popularne emulgatory – polisorbat 80 (E432) i karboksymetylocelulozę (E466) w dawkach, jakie występują powszechnie w przetworzonej żywności. Obserwowano jak konsumpcja emulgatorów wpływa na bakterie jelitowe myszy. Zmienione bakterie miały zwiększoną zdolność do trawienia i infiltrowania gęstej wydzieliny, która wyścieła jelita, co nie jest normalną cechą tych bakterii. Zmiany w bakteriach skutkują także zwiększonym wydzielaniem przez nie flagelliny i lipopolisacharydów, które aktywują ekspresję genów odpowiedzialnych za powstawanie czynników pro-zapalnych. W przypadku myszy z osłabionym systemem odpornościowym – te wszystkie zmiany szybko wywołują przewlekłe stany zapalne jelit. U myszy z sprawnym układem odpornościowym – zmiany te powodowały lekkie stany zapalne jelit, a także choroby metaboliczne. Stopień nasilenia zmian zależał od ilości spożywanych emulgatorów. Zwierzęta był otyłe i cierpiały na insulonoodporność. 

     Obecnie zespół naukowców bada wpływ kolejnych emulgatorów i dodatków do żywności, a także pracuje nad eksperymentem, który potwierdzi szkodliwość tych substancji dla człowieka. Jeśli uzyskają podobne wyniki, będą mogli wykazać rolę tych dodatków do żywności w rozwoju chorób tj. otyłość, stany zapalne, czy cukrzyca. Naukowcy jednak już alarmują, że ograniczenie spożywania emulgatorów jest bardzo ważne w profilaktyce stanów zapalnych jelit.

Więcej artykułów: http://takeithealthy.blogspot.com/

Podobne artykuły


10
komentarze: 14 | wyświetlenia: 1374
10
komentarze: 2 | wyświetlenia: 903
8
komentarze: 172 | wyświetlenia: 175
6
komentarze: 55 | wyświetlenia: 1726
6
komentarze: 48 | wyświetlenia: 426
5
komentarze: 62 | wyświetlenia: 782
124
komentarze: 52 | wyświetlenia: 141536
118
komentarze: 23 | wyświetlenia: 238362
91
komentarze: 20 | wyświetlenia: 110326
90
komentarze: 29 | wyświetlenia: 121956
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska