Login lub e-mail Hasło   

Jak założyć ziołowy ogródek?

Zalety świeżych ziół doceniane są nie tylko przez miłośników gotowania, ale również przez zwolenników naturalnych metod leczenia różnego rodzaju dolegliwości.
Wyświetlenia: 446 Zamieszczono 07/03/2015

Zioła pojawiają się w naszych domach w różnej postaci, jednak zawsze najlepiej smakują te z własnego ogródka. Ich uprawa jest bardzo prosta, zatem warto wygospodarować dla nich miejsce.

Miejsce na uprawę ziół

Zioła możemy hodować w mieszkaniu, jednak posiadacze ogrodów mogą pozwolić sobie na wydzielenie osobnej przestrzeni na ogródek ziołowy. Zdecydowana większość ziół najlepiej czuje się w miejscach osłoniętych od wiatru i zacisznych, jednak dobrze  nasłonecznionych. Warto zatem znaleźć dla nich miejsce tuż przy ogrodzeniu lub przy południowej ścianie budynku. Wysiewając zioła do ziemi należy pamiętać, iż niektóre z nich bardzo szybko się rozrastają i mogą zabierać miejsce sąsiadującym z nimi roślinami. Szczególnie szybko rośnie mięta, dużo miejsca należy przeznaczyć także na szałwie, rumianek oraz lebiodkę. Zioła powinny poradzić sobie w każdej ziemi, jednak najbardziej optymalna jest dla nich gleba próchnicza i łatwo przepuszczalna. Przed wysianiem należy zasilić ją kompostem lub nawozem wieloskładnikowym, aby rośliny miały dobre warunki do rozwoju.

Jak dbać o zioła?

Uprawa ziół nie jest wymagająca – naszym jedynym zadaniem jest regularne podlewanie oraz usuwanie chwastów. Zioła najczęściej wykorzystywane są przez nas w kuchni, robimy z nich także lekarstwa, więc nie powinniśmy zasilać ich nawozami chemicznymi. W okresie wiosennym wystarczy rozłożenie wokół nich cienkiej warstwy kompostu. Zioła ciepłolubne (melisę, szałwia, lawenda) od początku jesieni należy chronić przed niskimi temperaturami. Najskuteczniejszym sposobem jest okrycie ich liśćmi lub gałęziami, wykorzystać możemy także słomę, która przepuszcza powietrze. Z dobrodziejstw hodowanych przez nas ziół możemy korzystać przez cały okres wegetacji. Warto zrobić także zapasy na zimę i część ziół ususzyć.

Sposoby wykorzystania

Świeże zioła najczęściej wykorzystujemy w kuchni, bowiem nadają one potrawom niesamowity smak i aromat. Chętnie sięgamy po bazylię oraz oregano, które idealnie komponują się z kuchnią włoską. Tymianek nadaje posmak lekko miętowy, zatem można dodawać go do ryb, mięs oraz zup. Jest także znakomitym dodatkiem do sera białego i warzyw. Warto mieć w ogrodzie także lubczyk, który często określany jest jako zioło miłości. Dodajemy go przede wszystkim do zup, ale warto także sięgnąć po niego podczas gotowania sosów i mięs, a zwłaszcza baraniny. Więcej informacji na ten temat można znaleźć tutaj.

Podobne artykuły


14
komentarze: 10 | wyświetlenia: 1265
13
komentarze: 5 | wyświetlenia: 943
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1063
12
komentarze: 24 | wyświetlenia: 1190
11
komentarze: 8 | wyświetlenia: 765
10
komentarze: 14 | wyświetlenia: 914
10
komentarze: 1 | wyświetlenia: 806
10
komentarze: 2 | wyświetlenia: 842
10
komentarze: 21 | wyświetlenia: 677
10
komentarze: 40 | wyświetlenia: 757
9
komentarze: 24 | wyświetlenia: 822
9
komentarze: 5 | wyświetlenia: 772
9
komentarze: 4 | wyświetlenia: 692
9
komentarze: 5 | wyświetlenia: 381
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska