JustPaste.it

Mangostan właściwy, pokarm bogów

Mangostan właściwy (Garcinia mangostana) to owoc pochodzący głównie z Azji południowo-wschodniej (Tajlandia, Wietnam, Singapur, Cejlon, Indie, Filipiny).

Mangostan właściwy (Garcinia mangostana) to owoc pochodzący głównie z Azji południowo-wschodniej (Tajlandia, Wietnam, Singapur, Cejlon, Indie, Filipiny).

 

Mangostan właściwy (Garcinia mangostana) to owoc pochodzący głównie z Azji południowo-wschodniej (Tajlandia, Wietnam, Singapur, Cejlon, Indie, Filipiny), występuje także w Afryce. Od wieków mangostan był stosowany w tradycyjnej medycynie wschodu do walki z z wieloma chorobami. 

Jest to jeden z najsmaczniejszych i najcenniejszych, ze względu na swoje właściwości owoców tropikalnych. Przez Azjatów nazywany jest owocem Bogów i najbardziej ceniony. Mangostan zjadany na surowo lub spożywany w formie soku każdego dnia, stanowi niezawodną tarczę ochronną przed wolnymi rodnikami , dostarcza energii i wzmacnia organizm. Firma NSP zawarła sok z tego owocu w swoim wyjątkowym napoju – Zambroza.

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli zdolność absorpcji rodników tlenowych – to miara antyoksydacyjnych wartości substancji. Wartości ORAC dla większości owoców i warzyw zostały określone przez standardowe laboratoria. Testy przeprowadzone metodą ORAC dowiodły, że mangostan posiada ORAC (Potencjał antyoksydacyjny w 100g produktu) na poziomie 17 000 μ mol/ na 100g. Dla porównania – wartość ORAC jabłek ze skórką wynosi 2670 a suszonych śliwek 5770.

Składniki owocu:

Główne składniki znajdujące się w tym owocu to ksantony, polifenole, katechiny, polisacharydy, minerały: potas, wapń, fosfor, żelazo oraz witaminy: B1, B2, B6 i C, także cukry (głównie fruktoza i glukoza).

Ksantyny to wysoce aktywne fenole roślinne, znane nauce jako najpotężniejsze antyoksydanty, czyli silne antyutleniacze. Mangostan zawiera ponad 40 różnych ksantonów, które przeważnie są skoncentrowane w skórce owocu. Nie jest ona jednak bezpośrednio spożywana z powodu cierpkiego smaku, zawiera natomiast najwięcej zdrowotnych składników, dlatego też suszy się ją, i w formie sproszkowanej stosuje na różne dolegliwości.

Ksantony posiadają liczne właściwości lecznicze. Kilka przeprowadzonych doświadczeń laboratoryjnych wykazało ich silne oddziaływanie na różne gatunki bakterii, jak np. Staphylococcus aureus, Interococci, Salmonella, Helicobacter pylori oraz Enterococci.

Wyniki kolejnych badań wykazują skuteczne kontrolowanie przez ksantony mechanizmów biochemicznych, prowadzących do różnorakich zapaleń. Przewlekłe zapalenia zostały uznane za przyczynę wielu schorzeń, począwszy od chorób sercowo-naczyniowych aż po cukrzycę.

Amerykanin dr James Duke jest jednym ze znanych naukowców pracujących przez długi czas nad zdrowotnym działaniem mangostanu. Dr Duke, opierając się na badaniach swoich i innych naukowców podaje listę korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania owocu mangostanu. Pełna lista korzyści zawiera 138 oddzielnych właściwości.

Właściwości mangostanu:

  • antylipemiczne (obniża LDL),
  • antyhypertensyjne (obniża ciśnienie tętnicze),
  • zapobiegające miażdżycy,
  • kardioprotekcyjne (chroni mięsień sercowy),
  • hipoglikemiczne (obniżający poziom cukru we krwi),
  • zmniejszające otyłość,
  • korzystnie wpływa na przebieg choroby Parkinsona, choroby Alzheimera,
  • przeciwdepresyjne, przeciwlękowe,
  • przeciwgrzybicze,przeciwbakteryjne,przeciwwirusowe,
  • stosowane do wspomagania leczenia zapaleń skóry, zakażeń ran, grzybicy wywołanej przez dermatofity,
  • trądzika, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe,
  • immunostymulujące,
  • przeciwbiegunkowe,
  • zapobiegające jaskrze i zaćmie,
  • przeciwnowotworowe,
  • zapobiegające starzeniu się,

Wielu lekarzy różnych specjalności docenia właściwości tego niezwykłego owocu i zaleca  jego spożywanie jako uzupełnienie terapii wielu chorób.W 2006 roku został opracowany specjalny raport zawierający opinie lekarzy medycyny tradycyjnej i medycyny naturalnej, dotyczący mangostanu. Zawarte w nim informacje to znakomita recepta na długie życie w zdrowiu. Fragment raportu można pobrać tutaj

Badania nad mangostanem trwają nadal, jednak to co już wiadomo pomoże ludziom w walce z wieloma chorobami cywilizacyjnymi, także z rakiem. Każdego roku dowiadujemy się o nowych odkryciach medycznych, które potwierdzają fakt, że wolne rodniki są prawdopodobnie główną przyczyną występujących obecnie poważnych problemów zdrowotnych – od zawału mięśnia sercowego poprzez choroby zwyrodnieniowe układu kostno-stawowego aż po nowotwory. Mangostan chroni nas przed wolnymi rodnikami a tym samym pozwala nam żyć dłużej w zdrowiu i dobrej kondycji.