Login lub e-mail Hasło   

Wspólne gotowanie – pomysłowe rozwiązanie na Majówkę

Zastanawiasz się jak wykorzystać weekend majowy? Jak zorganizować rodzinny piknik bądź wspólne gotowanie ze znajomymi - radzi Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella
Wyświetlenia: 409 Zamieszczono 27/04/2015

Czas dla najbliższych

W czasach kiedy większość z nas jest pochłonięta pracą i obowiązkami, często zaniedbujemy naszą rodzinę oraz przyjaciół. Długi majowy weekend jest idealną okazją do przełamania rutyny i spędzenia wspólnego czasu z bliskimi. - Kulinarne przygotowania do imprezy to czas, który można skrócić do minimum. Zamiast poświęcać godziny na samotne przyszykowanie dań, warto z tego zrobić atrakcję spotkania, jaką będzie wspólne gotowanie z przyjaciółmi lub rodziną. Takie wspólne gotowanie to doskonała zabawa dla całej grupy, która dodatkowo rozwija nasze kulinarne umiejętności - radzi Ceranowicz – Wspaniałym produktem, który daje nam duże pole do popisu są makarony. Wymyślanie nowych sosów, dodawanie różnych dodatków i przypraw pozwoli nam na odkrycie nowych smaków, ale również pobudzi naszą kulinarną wyobraźnię.

Wiosennie i pysznie

Aby czerpać przyjemność z gotowania z bliskimi, powinniśmy najpierw wybrać dania, które będą smaczne a ich przygotowanie dostarczy nam radości i zabawy. Takie spędzanie wieczoru to doskonała integracja, a cel jakim jest wspólnie przygotowany posiłek jest ciekawym i smacznym wyzwaniem. Danie powinno być proste w przygotowaniu, ale również musi łączyć dobrze nam znane produkty w ciekawy sposób. Odpowiednio dobrany przepis to połowa sukcesu, ponieważ to od niego zależy czy nasi goście będą się dobrze bawić - Jedną z moich propozycji na majówkowy obiad jest pełnoziarniste spaghetti z kokosowym kurczakiem curry. Przepis ten jest prosty i zdrowy, a efekt końcowy z pewnością zadowoli wszystkich smakoszy swoimi orientalnymi korzeniami – podpowiada Ceranowicz.

   Pełnoziarniste spaghetti z kokosowym kurczakiem curry

Składniki:
• 400 g makaronu Lubella Pełne Ziarno spaghetti
• 400 g piersi z kurczaka
• 50 g wiórków kokosowych
• 1 limonka
• 200 ml śmietanki 36%
• 10 pomidorków koktajlowych
• 2 łyżki curry w proszku
• 4 ząbki czosnku
• 1 cebula
• Natka kolendry
• Sól, pieprz
• Olej

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Kurczaka kroimy w kostkę, a czosnek i cebulę drobno siekamy. Pomidorki przekrawamy na pół. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę oraz czosnek i lekko przesmażamy. Dodajemy kurczaka i doprawiamy solą, pieprzem i curry. Dodajemy wiórki kokosowe i śmietankę oraz skórkę otartą z limonki.
Sos gotujemy do momentu aż zgęstnieje i wyłączamy. Dodajemy do niego pomidorki, sok z limonki do smaku i listki kolendry.
Sos podajemy na makaronie i posypujemy listkami kolendry.

Weekend dla aktywnych

Krótki majowy weekend to doskonała okazja na pierwszą w sezonie wycieczkę rowerową. Podczas takiej wyprawy warto zadbać o odpowiedni prowiant. W naszym plecaku powinien się znaleźć sok lub mus owocowo - warzywny, który dostarczy nam witamin i energii, a także smaczna przekąska
– Pyszną propozycją są omletowe babeczki z płatkami kukurydzianymi. Przepis ten jest nieco bardziej skomplikowany, lecz nie powinien nikomu sprawić większych trudności. Jest to idealna propozycja dla osób, które w majówkowy weekend wybierają się z najbliższymi na piknik lub wycieczkę. - dodaje Piotr Ceranowicz. - Takie babeczki to idealna alternatywa dla kanapek, a także wyzwanie dla naszej wyobraźni. Do babeczek możemy dodać nasze ulubione warzywa, sery czy wędliny. Zachęcam wszystkich gorąco do zabawy poprzez gotowanie oraz poznawanie nowych, ciekawych smaków kulinarnych, które pozwolą nam się na kilka dni oderwać od rzeczywistości – podpowiada Ceranowicz.

         Omletowe babeczki z płatkami kukurydzianymi

Składniki:
• 1,5 szklanki Płatków Lubella Corn Flakes pełnoziarniste
• 6 jajek
• 100 g żółtego sera tartego na grubych oczkach
• 100 g kukurydzy z puszki
• Szczypiorek
• 1 czerwona papryka
• Mały kawałek pora
• Sól, pieprz
• Masło

Przygotowanie:
Jajka wybijamy i roztrzepujemy. Dodajemy do nich żółty ser, kukurydzę oraz posiekaną paprykę, pora oraz szczypiorek. Dodajemy szklankę płatków pełnoziarnistych i mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Metalowe foremki do babeczek smarujemy masłem i wlewamy masę jajeczną. Każdą babeczkę posypujemy pozostałymi płatkami. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 12-15 minut.

Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.
Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej
i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej
w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.

Podobne artykuły


25
komentarze: 84 | wyświetlenia: 1868
17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1002
16
komentarze: 8 | wyświetlenia: 1646
15
komentarze: 3 | wyświetlenia: 1347
15
komentarze: 134 | wyświetlenia: 2043
14
komentarze: 60 | wyświetlenia: 532
14
komentarze: 11 | wyświetlenia: 1129
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 725
14
komentarze: 119 | wyświetlenia: 942
14
komentarze: 33 | wyświetlenia: 876
13
komentarze: 21 | wyświetlenia: 830
12
komentarze: 30 | wyświetlenia: 1123
12
komentarze: 144 | wyświetlenia: 528
12
komentarze: 23 | wyświetlenia: 842
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska