Login lub e-mail Hasło   

Czy kuchnia może wpłynąć na apetyt?

Zastanawialiście się, dlaczego ta sama potrawa czasami smakuje bardziej? Kwestia przyprawy? Odpowiedni dobór ilościowy składników?
Wyświetlenia: 302 Zamieszczono 12/05/2015

A co powiecie na to, że na smak wpływa również pomieszczenie, w którym spożywamy posiłek.

Podświadomość to ogromna siła. Podobnie jak sklepy, które zwiększają swoją sprzedaż np. oddziałując na klienta odpowiednią muzyką, również i my sami możemy wpłynąć na smak potraw spożywanych w naszej domowej kuchni. I nie potrzebna nam do tego szamanka Voodoo ani nawet podręcznik Feng Shui. Wystarczy, że skupimy się na trzech podstawowych parametrach projektując pomieszczenie kuchenne:

  • dominującym kolorze,
  • docelowej temperaturze pomieszczenia,
  • oświetleniu.

KOLOR SMAKU

Specjaliści od design z firmy Architekci24h do kuchni, która ma pobudzać apetyt zalecają kolory takie jak:

  • czerwień,
  • pomarańcz,
  • czekoladowy brąz,
  • kremy i beże.

 Powód jest bardzo prosty. Wszystkie te kolory kojarzą się nam podświadomie z soczystym, smacznym posiłkiem. Jeśli dobrze się zastanowimy to właśnie te kolory dominują we wnętrzach obleganych restauracji. Z kolei osobom, które pragną zrzucić kilka zbędnych kilogramów zalecają pomieszczenie w odcieniach:

  • szarości,
  • fioletu,
  • błękitu.

Kolory te były niegdyś sygnałem, że dane zwierze lub roślina zawiera substancje trujące, a więc automatycznie zmniejszają produkcje soków trawiennych.

W CIENIU POTRAW

Psychologowie z Uniwersytetu Gutenberga w Moguncji udowodnili, że barwa światła wpływa na smak potraw. Światło, które zmienia kolor potraw odbiera im podstawowe walory, przez co osoby spożywające posiłek odnoszą wrażenie, że jest ono mniej apetyczne. Dlatego też kuchnia, a przede wszystkim miejsce spożywania posiłków, musi być dobrze doświetlona, jeśli chcemy, aby wspomagała apetyt. Z tych samych badań wynika, że kieliszek białego wina bardziej smakuje, jeśli jest spożywany w pomieszczeniu oświetlonym na biało lub niebiesko. Z kolei całkowita ciemność pozwala bardziej rozkoszować się smakiem bez pobudzania apetytu. Dlatego też osobom dążącym do utraty wagi zaleca się spożywanie posiłków w przyciemnionych pomieszczeniach.

CIEPŁE KLUCHY

Nikogo nie zaskoczy fakt, że apetyt wzrasta w miarę wychłodzenia organizmu. Ciało przebywające w niskiej temperaturze zużywa więcej energii na ogrzanie, przez co wzrasta jego zapotrzebowanie na kalorie. Jak wykorzystać ten fakt przy projektowaniu kuchni? Architekci24h radzą, aby oprócz regulacji zamontowanego systemu ogrzewania (centralnego, klimatyzacji etc.), wziąć również pod uwagę dodatkowe źródła ciepła/chłodu w pomieszczeniu:

  • promienie słoneczne wpadające przez szybę,
  • wiatraki,
  • okapy,
  • odpowiednią wentylację,
  • ogrzewanie podłogowe itp.
  • ciepło wydzielane przez urządzenia do gotowania (garnki, kuchenki gazowe, piekarnik, itp.)

Wszystkie te czynniki wspomogą lub poskromią nasz apetyt. Nie pozostaje więc nic innego, jak tylko zakasać rękawy i wziąć się za remont kuchni!

Podobne artykuły


25
komentarze: 84 | wyświetlenia: 1868
17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1003
16
komentarze: 8 | wyświetlenia: 1646
15
komentarze: 3 | wyświetlenia: 1347
15
komentarze: 134 | wyświetlenia: 2043
14
komentarze: 60 | wyświetlenia: 532
14
komentarze: 11 | wyświetlenia: 1129
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 725
14
komentarze: 119 | wyświetlenia: 942
14
komentarze: 33 | wyświetlenia: 876
13
komentarze: 21 | wyświetlenia: 830
12
komentarze: 30 | wyświetlenia: 1123
12
komentarze: 144 | wyświetlenia: 528
12
komentarze: 23 | wyświetlenia: 842
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska