JustPaste.it

Zaskocz swoje dziecko 1 czerwca

Wielkimi krokami zbliża się Dzień Dziecka. Jak zaskoczyć pociechy podpowiedzą Piotr Ceranowicz – kucharz marki Lubella oraz Anna Różyk - dietetyk i ekspert ds. żywności.

Wielkimi krokami zbliża się Dzień Dziecka. Jak zaskoczyć pociechy podpowiedzą Piotr Ceranowicz – kucharz marki Lubella oraz Anna Różyk - dietetyk i ekspert ds. żywności.

 

1 czerwca to z pewnością jeden z tych dni w roku, na który z wielką niecierpliwością czekają wszystkie dzieci. Jest to nie tylko wielki dzień pełen wrażeń dla naszych pociech, ale również nie lada wyzwanie dla wszystkich rodziców. W końcu rolą każdego z nas w tym dniu jest uszczęśliwienie swojego malucha oraz pewność, że poczuje się w tym dniu zupełnie wyjątkowy. Jeśli nie macie pomysły jak sprawić, żeby wasze dziecko poczuło się absolutnie wyjątkowo mamy dla was idealnie rozwiązanie!
Przyjęcie z tej okazji może okazać się strzałem w dziesiątkę. Pyszne i kolorowe jedzenie, beztroska atmosfera oraz czas z przyjaciółmi z pewnością namalują uśmiech na twarzy każdego malucha. Jeśli chcesz zaskoczyć swoją pociechę, już teraz zacznij myśleć nad dziecięcym menu i zachęć swojego malca do wspólnych przygotowań. Jak to zrobić, podpowie dietetyczka oraz mama dwóch córek - Anna Różyk oraz kucharz Piotr Ceranowicz.

• Zaangażuj dziecko do wspólnych zakupów. - Dajmy szansę zapoznać się dziecku z produktami. Wybierzcie się razem do sklepu oraz zapoznaj je z różnymi warzywami, owocami i wyjaśnij jak można je zastosować w kuchni a także opowiedz o walorach smakowych. Pozwól również aby to dziecko wybrało składniki które znajdą się podczas przyjęcia. W ten sposób zaczniesz krok po kroku budować świadomość Twojej pociechy oraz sprawisz, że ten produkt na talerzu nie będzie dla niej obcy – podpowiada nasz ekspert Anna Rózyk.

• Zabawa poprzez wspólne gotowanie. - Wspólne przyrządzanie posiłków może okazać się nie tylko świetną zabawą, ale również i nauką. Pokaż w jak ciekawy oraz oryginalny sposób można przyrządzić ciekawe potrawy, z produktów które wcześniej wybraliście wspólnie w sklepie. Spytaj się swojej pociechy co chciałaby zjeść w dniu swojego Święta – nie zapominajmy, że to właśnie dzieci są najważniejsze 1 czerwca. Dzięki temu dzieci będzie bardziej zainteresowane spożyciem dania, które przygotowaliście razem. – doradza Piotr Ceranowicz.

• Przyrządzanie kreatywnych oraz kolorowych potraw. Barwne kolory, wzorki oraz zwierzaki na talerzu z pewnością sprawią, że Twoje dziecko oraz jego goście będą bardziej skłonne do zdrowego jedzenia. Zamiast ugotowanych brokułów, które dla dziecka mogą wydać się dość nudną formą obiadu, przyrządź zupę krem z makaronem w kształcie literek, który oferuje firma Lubella. Zamiast zwykłej kanapki, przygotujcie oryginalną kanapkę z podobizną uśmiechniętego misia. Do ozdoby wykorzystajcie najróżniejsze produkty, które sprawią, że talerz stanie się kolorowy i wesoły. Takie podanie sprawi, że dziecko zainteresuje się daniem i będzie bardziej skłonne do jedzenia - sugeruje mama dwóch maluchów.

Pamiętajmy jednak, że dzieci uwielbiają najróżniejsze atrakcje. W celu urozmaicenia naszego przyjęcia, upewnijmy się że wszystkie dzieci będą się świetnie bawiły. Zabawa w chowanego, gry planszowe czy też zabawy edukacyjne są świetną formą rozrywki nawet dla najbardziej wymagających maluchów. Dzięki będziemy mieć pewność, że wszyscy mali goście będą się dobrze bawić w tak ważnym dla nich dniu. Zadbajmy o nasze maluchy i sprawmy im radość w tak szczególnym dla nich dniu.

***
Kotleciki z kaszy pszennej z jogurtowym dipem

Składniki:

• 2 woreczki Kaszy Pszennej Lubella
• 2 marchewki
• 3 ząbki czosnku
• 2 cebule
• 2 jajka
• 1 łyżka Mąki Ziemniaczanej Lubella
• 2 łyżeczki curry w proszku
• 3 łyżki sezamu
• Sól , pieprz
• Zioła: mięta , kolendra
• 3oo g jogurtu naturalnego
• Papryka w proszku
• Olej do smażenia


Kaszę gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu, a następnie studzimy. Marchewkę i cebule ścieramy na tarce z dużymi oczkami, czosnek przeciskamy przez praskę. Jajka rozkłucamy, skrobie mieszamy z 2 łyżkami wody. Mieszamy wszystko razem.
Kaszę mieszamy z warzywami, curry, szczyptą papryki w proszku, częścią siekanej kolendry i mięty oraz masą jajeczną. Doprawiamy masę solą oraz pieprzem i formujemy małe kotleciki. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju.
Jogurt dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z solą i papryką w proszku oraz siekaną miętą a drugą miksujemy z pozostałą kolendrą i odrobiną soli.
Kotleciki podajemy z jogurtowymi dipami.

 

63aeb3b3d31859ef2e106ce5932b9bae.jpg

 

Świderki z kurczakiem w sosie śmietanowym


Składniki:
• Makaron Lubella Świderki (1 op.)
• Piersi z kurczaka (0,5 kg)
• Szczypta kurkumy
• Cebula (1 szt.)
• Czosnek (3 ząbki)
• Pomidor (2 szt.)
• Natka pietruszki
• Śmietanka 30% (500ml)
• Białe wino (100ml)
• Sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni, doprawiając go solą i pieprzem. Szafran namaczamy w białym winie.
Do kurczaka dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i smażymy razem. Dodajemy posiekane pomidory i wino z szafranem. Całość chwilę gotujemy i dodajemy śmietankę, redukujemy sos, aż zrobi się gęsty. Dajemy makaron, mieszamy i podajemy udekorowane natką pietruszki.

8a1de7b4390694d8ff6dbfe2e394ce10.jpg

Delikatny sernik na czekoladowym spodzie


Składniki:
• Płatki Lubella Czekoladowe Muszelki (1 op.)
• Miód (3 łyżki)
• Masło (4 łyżki)
• Serek homogenizowany waniliowy (6 op.)
• Jaja (2 szt.)
• Żółtka (6 żółtek)
• Śmietanka 30% (1 l)
• Biała czekolada (250 g)
Przygotowanie:
Śmietankę zagotowujemy i dodajemy do niej białą czekoladę. Serki ucieramy z jajami i żółtkami. Gdy śmietankowa masa wystygnie dodajemy ją do serka. Płatki ucieramy z miodem i masłem, powstałą masą wykładamy tortownice. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wyjmujemy i studzimy. Na wystudzony spód wylewamy masę serowa i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55-60 minut. Nie otwieramy piekarnika aż do wystudzenia ciasta.
Schładzamy i serwujemy.

544d150bea67465075de47aa59bca9b0.jpg