JustPaste.it

Gluten, candida, syndrom nieszczelnego jelita i choroby autoimmunologiczne

Choroby autoimmunologiczne w dzisiejszych czasach to istna epidemia.

Choroby autoimmunologiczne w dzisiejszych czasach to istna epidemia.

 

Lekarze którzy wiedzą jak leczyć ludzi rozumieją, że choroba niemal zawsze zaczyna się w jelicie, a co ważniejsze, zdają sobie sprawę z tego, że jelito musi być zdrowe żeby organizm wyleczył się całkowicie z każdej choroby.

a

Każdy dotknięty przerostem candidy ma uszkodzone ścianki jelitowe, co pozwala białkom, cukrom, candidzie, bakteriom i innym mikrobom przedostawać się z jelit i wchodzić w krwiobieg. To prowadzi do alergii, osłabionego i uszkodzonego systemu odpornościowego, ADHD, mnóstwa dolegliwości i chorób alergicznych, miejscowych infekcji, systemowych infekcji itp.

Gluten i candida

Dla wielu osób gluten jest niemożliwy do dobrego strawienia, bo to wymaga bardzo dużo zdrowych bakterii. Jednym z licznych powodów tego, że nasi przodkowie mieli mniejszy problem z trawieniem glutenu od nas jest to, ze oni zwykli stosować kulturę probiotykową, która wstępnie trawiła białka glutenowe zanim upiekli chleb. Ponadto konsumpcja cukru zwiększła się od dekad, i jest bezpośredni związek ze zwiększoną u nas konsumpcją cukru i wszystkim co jest złego z naszym organizmem. Zwiększona konsumpcja cukru karmi i powiększa candidę, zakłócając naturalną korzystną florę w jelitach.

Kiedy jelita nie są zdrowe (niezrównoważona flora), białka glutenowe szkodzą przewodowi pokarmowemu wywołując podrażnienia i stan zapalny. Dla tych którzy mają genetyczną predyspozycję do celiakii, konsumpcja glutenu, przy nawet zdrowym przewodzie pokarmowym, wywołuje uszkodzenia w ściankach jelit, co przyciąga candidę i powoduje rozkwit „niekorzystnych” lub „złych” mikrobów. Tak długo jak dieta predysponowanych jest zdrowa i osoba nie je często pszenicy, przewód pokarmowy może się wyleczyć bez żadnych zauważalnych symptomów.

Odkryte w kandidzie białko zwane HWP-1 jest identyczne albo homologiczne (prawie identyczne) jak dwa białka glutenowe: alfa-gliadyna i gamma-gliadyna. Te białka pobudzają reakcje komórek układu odpornościowego u osób dotkniętych celiakią. Inaczej mówiąc, candida, drożdżak odpowiedzialny za pleśniawki i infekcje pochwy (i dużo więcej) zawierają tę samą sekwencję białkową jak gluten w pszenicy, i dlatego mogą wywołać celiakię.

Syndrom nieszczelnego jelita

W zdrowym jelicie, komórki tworzące błonę ścianki jelita wiążą się mocno ze sobą. Badania odkryły, że śladowe ilości glutenu mogą podrażnić te komórki i niszczyć te więzi. To wiązanie pomiędzy komórkami jelita na ściankach komórek zapobiega przeciekaniu do krwi dużych cząstek żywności, niestrawionych cukrów i białek oraz drobnoustrojów w jelitach (pasożyty, bakterie, grzyby). Przerost candidy niszczy również ściankę jelita. Candida ‚hoduje’ włókna lub macki, które „wwiercają się” w błonę jelitową i wrastają w ściankę jelita.

Kiedy ścianka jelitowa jest w stanie zapalnym, kosmki jelitowe ulegają uszkodzeniu lub zniszczeniu. Te podobne do włosów struktury wystające z nabłonka błony śluzowej ściany jelita są narzędziami dla naszego organizmu do wchłaniania substancji odżywczych i tłuszczów. Kiedy jest mniejsza ilością kosmków, wyściółka jelita staje się bardzo gościnna dla candidy i stanie się podrażniona, sucha, rozpalona i znacznie bardziej przepuszczalna niż miała być. Zwiększona przepuszczalność w ścianie jelita pozwala na to by większe cząstki nazywane antygenami prześwitowymi [luminal antigens] komensalnej flory jelitowej penetrowały tkankę jelit, przyczyniając się do nasilenia stanu zapalnego. Silniejszy stan zapalny prowadzi do większej przepuszczalności. W końcu ścianki które wyściełają przewód pokarmowy stają się przepuszczalne do tego stopnia, że niestrawione cząsteczki pokarmu i flora jelitowa dostają się do krwi.

Mimo że są opublikowane tysiące renomowanych artykułów o przepuszczalności jelita, są również portale takie jak Quackwatch i angielski National Health Service wydające surowe ostrzeżenia przeciwko „niesprawdzonym” diagnozom. Medyczny establiszment ignorował, zakopał i dyskredytował syndrom nieszczelnego jelita, choć został udowodniony. W rzeczywistości są na to badania medyczne odkryte w latach 1980 przez badaczy z UCLA. Naukowcy próbowali zrozumieć przyczynę choroby Crohna, i odkryli, że nieszczelne jelito występowało przed stanem zapalnym, co sugeruje, że nieszczelne jelito odgrywa ważną rolę w rozwoju zaburzeń autoimmunologicznych.

Nieszczelne jelito i choroba autoimmunologiczna

Candida nie jest z natury zła, ale kiedy zlekceważona, gdy przejmuje jelita i może się rozwijać, to może spowodować uszkodzenie ścianki jelita. Wtedy candida, wraz z innymi drobnoustrojami, migruje na zewnątrz przewodu pokarmowego i do organizmu, rozwijając się wszędzie, karmiąc się wszystkimi cukrami i uszkodzonymi komórkami, które również przedostają się do krwiobiegu.Układ odpornościowy reaguje na candidę (i gluten, z tymi dwu podobnymi białkami) tak jak powinien, zwalczając atakujące patogeny, które nie mogą znajdować się we krwi.

Duże cząsteczki które nie mogły wyciekać z jelita wcześniej, takie jak bakterie, niestrawione białka i cukry, teraz mogą wyciekać z jelita. Te antygeny wyciekają do krwiobiegu i system odpornościowy uznaje je za obce. Dla tych antygenów powstają przeciwciała, i kiedy później się pokazują, system odpornościowy wywołuje reakcję zapalną, wymierzoną w tkanki i narządy.

Nieszczelne jelito wykryto w powiązaniu z: astmą, cukrzycą, reumatoidalnym zapaleniem stawów, jelitem drażliwym (zapalna choroba jelit = IBD, który obejmuje chorobę Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego), toczeniem rumieniowatym, niedoczynnością tarczycy, chorobą nerek, stwardnieniem rozsianym, łuszczycą, egzemą, depresją, zespołem chronicznego zmęczenia, niewydolnością serca i celiakiem.

Chorobę autoimmunologiczną definiuje się jako nieprawidłową reakcję systemu odpornościowego na substancje i tkanki zwykle obecne w organizmie (jak kiedy system ten wydaje się atakować organizm, czy to specyficzną część jak narząd, czy cały system taki jak limfatyczny, albo cały organizm).

System odpornościowy nie atakuje organizmu tak jak uważa wielu konwencjonalnych lekarzy. Kiedy organizm jest wypełniony każdego rodzaju mikrobami jelitowymi i innymi szkodliwymi antygenami występującymi w jelicie (candida jest typowo w największej ilości z nich wszystkich w takich przypadkach), jak również cukrami karmiącymi te mikroby i białka uznawane za obce, bo są niestrawione, to organizm wydaje się atakować siebie, kiedy atakuje tych obcych najeźdźców. Kiedy cząsteczki zakaźne lub toksyczne przechodzą do ścianek jelitowych, wywołują kaskadę wydarzeń, które kulminują różnymi dolegliwościami.

Candida i inne mikroorganizmy które uważamy za „złe” to patogeny, albo czynniki zakaźne, które wywołują chorobę. Flora korzystna dla nas może stać się patogenna kiedy w jelicie nie ma równowagi. Te zakaźne bakterie albo grzyby karmią się konsumowanym przez nas cukrem i rozkładającymi się komórkami. Łatwiej jest tym symbiotycznym mikroorganizmom stać się patogennymi, rozmnażać się w sposób niekontrolowany i karmić się naszym organizmem.

Nieszczelne jelito pozwala na powstanie infekcji wszędzie w organizmie, który jest najbardziej podatny na infekcje. To dlatego często zaogniają się stare rany. Infekcja powstaje wszędzie tam gdzie jest pokarm. Blizny i inne uszkodzone tkanki zapewniają pokarm dla oportunistycznym zakaźnym mikrobom takim jak candida i wiele innych pasożytów. Narząd który jest toksyczny ma podrażnienie, uszkodzone, rozkładające się komórki zapewniające pokarm dla tych mikrobów. Im bardziej uszkodzony organizm, tym łatwiej jest na infekcję organizmu. W końcu takie jest ich zadanie. Co przecieka, gdzie przecieka, i gdzie najprawdopodobniej powstanie infekcja, wszystkie odgrywają rolę w ustaleniu symptomów oznaczających choroby autoimmunologiczne.

Gluten a choroba autoimmunologiczna

U tych którzy mają celiakię i powstały u nich reakcje immunologiczne na gluten, reakcja zapalna która uszkadza ścianki jelita powstaje tak szybko jak do jelita dostaje się gluten. Ścianki jelit szybko stają się przepuszczalne i szkody autoimmunologiczne powstają w innych częściach organizmu. Obecne badanie wykazuje,że produkcja przeciwciał w tej reakcji uszkadza centralny system nerwowy, szczególnie móżdżek, tylne kolumny rdzenia kręgowego i nerwy obwodowe.

Objawy neurologiczne celiakii rzeczywiście mogą naśladować objawy stwardnienia rozsianego, w stopniu który jest niezauważalny. Choroby neurologiczne spowodowane przez celiakię są znane jako „ataksja” glutenowa.

Szacuje się, że 10-14% dotkniętych celiakią cierpią także na niedoczynność tarczycy, a związek ten z pewnością jest znacznie większy ze względu na fakt, że zarówno nadczynność tarczycy jak i celiakia często są niezdiagnozowane. Wielu lekarzy ignoruje znaki ostrzegawcze i nawet nie rozumie choroby na tyle dobrze, ale nawet mimo to, badania dla obu tych chorób pozostawiają wiele do życzenia.

Naukowcy i lekarze teraz wiążą gluten, candidę, syndrom nieszczelnego jelita i dziesiątki chorób autoimmunologicznych.

Candida a choroba autoimmunologiczna

W 1978 wprowadzono koncepcję, że niesystemowe infekcje drożdżami znane jako „kandydoza ogólnoustrojowa/systemowa”, albo kandydoza która może wywołać szeroki wachlarz objawów i wpływać na lub zaostrzać różne choroby. Objawy związane z kandydozą obejmują, ale nie ograniczają się do:

„.. depresja, lęki, nadaktywność, drażliwość, bóle głowy, problemy z pamięcią i koncentracją, przewlekła biegunka, nawracające objawy dróg moczowych, zmniejszone libido, trądzik, suchość skóry, zaburzenia miesiączkowe, napięcie przedmiesiączkowe, stwardnienie rozsiane, układowy toczeń rumieniowaty, plamica małopłytkowa, autoimmunologiczna niedokrwistość hemolityczna, miastenia ciężka rzekomoporaźna, schizofrenia i zwiększona wrażliwość na produkty spożywcze, środki do inhalacji, a także leki”.

Antybiotyki razem z dietą pełną rafinowanych cukrów i glutenem otwierają drogę dla candidy by przejęła jelita i przedostała się do całego organizmu.

Candida albicans produkuje 180 toksyn chemicznych, które mogą być wchłaniane przez jelita do krwi, i to kiedy ścianki jelit są zdrowe. Kiedy ścianki te stają się bardziej przepuszczalne, wyobraźmy sobie co te toksyny robią systemowi immunologicznemu kiedy candida migruje przez organizm produkując substancje toksyczne, które prowokują reakcję zapalną systemu immunologicznego. Te obce toksyczne substancje chemiczne niszczą organizm tak jak toksyny chemiczne produkowane w czasie infekcji bakteryjnej i innych infekcji pasożytniczych, co także będzie przeważać w organizmie z nieszczelnym jelitem. Jak i gdzie te toksyny reagują z organizmem określa chorobę. każdy dotknięty słabym zdrowiem cierpi na infekcję.

Jak wyleczyć nieszczelne jelito

Przerost candidy prowadzi do nieszczelnego jelita. Gluten może doprowadzić do przerostu candidy. Gluten może również, na inne sposoby prowadzić do nieszczelnego jelita. W odpowiednio długim czasie choruje po nim system autoimmunologiczny.

Kiedy jest się chorym, nieważne jaką się ma chorobę autoimmunologiczną, albo zakaźną, jelito jest uszkodzone i musi zostać naprawione żeby dojść do zdrowia. Kiedy jelito jest uszkodzone, należy całkowicie odrzucić gluten. Kiedy uszkodzone jest jelito, szaleje candida. Candida prowadzi do zachcianek na cukier, junk food, leki i alkohol. Każdego z nich należy unikać. Nawet leki be recepty jak aspiryna i Advil uszkadzają przewód pokarmowy i powodują chorobę jelit.

Napraw jelito poprzez zdrowy ekosystem z bogatą korzystną florą która chroni wyściółkę jelita i konkuruje z mikrobami które mogą stać się pasożytnicze jeśli się je zlekceważy. Najbardziej korzystne bakterie jelitowe (tak jak najlepsze bakterie jelitowe dla zdrowia psychicznego, odporności o zdrowia ogólnie) to te które rozwijają się na surowych warzywach, a które przeszły przez wcześniejsze fazy trawienia. Twój wewnętrzny ekosystem zależy od tego czym go karmisz. Gdyby ktoś kto codziennie i przez cały dzień konsumuje fast food zjadł surówkę, to prawdopodobnie dostałby biegunki. Natomiast gdyby ktoś kto zjada co najmniej 80% świeżych produktów i unika fast foodów zjadł fast food, to prawdopodobnie miałby taki sam skutek. Jest tak dlatego, że flora jelitowa zależy od tego co się konsumuje.

Jedynym sposobem całkowitego wyleczenia jelit i osiągnięcia długoterminowego optymalnego zdrowia jest karmienie ekosystemu jelitowego dużą ilością świeżych warzyw. Należy ograniczyć owoce, produkty rafinowane takie jak soki owocowe, skrobię i inne cukry, i unikać (detoks też) narażenia na metale ciężkie i inne toksyny (jak te w szczepionkach, one też uszkadzają wyściółkę jelit).

Czosnek, chlorella, spirulina, pietruszka i kolendra pomagają organizmowi usunąć metale ciężkie. Wybierajmy organiczne a nie uprawiane w Chinach, bo mogą być tak zanieczyszczone metalami ciężkimi, że będą zaostrzać problem.

Proces uzdrawiania jelita można przyspieszyć przez (ale nie zastąpić) suplementami, które zabiją candidę i inne pasożyty, i probiotykami, które są wystarczająco silne by przeniknąć do kwasu żołądkowego i przynieść korzyść jelitom. Korzystne bakterie w większości probiotyków i sfermentowanej żywności nie są wystarczająco silne by przeżyć kwas żołądkowy.

Większość dolegliwości pochodzących z choroby autoimmunologicznej zostaną zmniejszone lub bardzo szybko wyeliminowane, gdy candidę sprowadzi się pod kontrolę i jelia zaczną się goić. Ale całkowite wygojenie wyściółki może trwać wiele miesięcy, a zarodniki candidy mogą drzemać w miejscach, do których związki przeciwbakteryjne i nasz układ odpornościowy nie mogą się dostać. Dlatego bardzo ważne jest przestrzeganie ścisłej diety i sprawdzać słodycze, nawet domowe zdrowe koktajle owocowe, z surówką lub suplementami dla zdrowego jelita.

Podsumowanie

Mimo że dolegliwości trawienne są pierwszym i najbardziej rozpoznawalnymi objawami choroby celiakowej, badanie wykryło, że 87% zdiagnozowanych na nią twierdziło, że nie mają żadnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Być może nie są, a może są tak przyzwyczajeni do nie funkcjonującego prawidłowo układu trawiennego, że nie zauważają objawów. Pacjenci zdiagnozowani na nieszczelne jelito mogą też nie skarżyć się na zaburzenia trawienne.

Jeśli cierpisz na chorobę autoimmunologiczną, jakąkolwiek chorobę przewlekłą, częste infekcje albo słaby system odpornościowy, to szanse są że cierpisz na nieszczelne jelito, niezależnie od tego czy masz zaburzenia trawienne czy nie. Dlatego powinieneś skupić się na jelicie. Skoro 80% systemu odpornościowego mieści się w jelicie, to tylko to priorytetem czyni zdrowie jelita. Kiedy ono się wyleczy, reszta organizmu wyleczy się również.

Poniżej [pod linkiem] suplementy które w połączeniu z właściwą dietą mogą szybko zrównoważyć florę jelitową. Pamiętajmy, że wiele osób poczuje się dużo lepiej tylko po kilku dniach stosowania suplementów, to ścianki jelitowe mogą wymagać miesięcy do wyleczenia, a ukryta, drzemiąca candida czekająca na cukier, żeby ją zniszczyć może wymagać dużo dłuższego czasu.

Gluten, Candida, Leaky Gut Syndrome, and Autoimmune Diseases

Michael Edwards – 20.04.2015

Tłum. Ola Gordon.

Źródło: http://www.organiclifestylemagazine.com/gluten-candida-leaky-gut-syndrome-and-autoimmune-diseases/

P.S.

Co można jeść?

  • Mięso - im lepszej jakości tym bezpieczniejsze, wolne od hormonów i antybiotyków jest oczywiście nadrzędną opcją: wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina, dziczyzna, kurczak, indyk, gęś, królik, kaczka plus wszelkie podorby
  • Owoce morza i ryby - preferowane z głębokiego ocenu lub mniejsze rybki: łosoś, pstrąg, dorsz, sardynki, szprotki,
  • Owoce - jabłka, banany, awokado, mango, ananas, borówki, jagody, porzeczki, wiśnie, pomarańcze, cytryny, winogrona, kiwi, arbuz, morele, gruszki, śliwki, truskawki
  • Warzywa - dynia, sałaty, szpinak, szparagi, buraki, marchew, pietruszka, brokuł, koper włoski, szczypiorek, czosnek, cebula, seler, seler naciowy, ogórek, grzyby, rabarbar, rzodkiewka, oliwki, kapusta, słodki ziemniak, por, botwinka, kalafior, brukselka, cukinia*
    *w przypadku Hashimoto warzywa krzyżowe muszą być dobrze ugotowane
  • Tłuszcz - smalec, masło, olej kokosowy, olej z awokado, oliwa z oliwek

 

  • Przyprawy - rozmaryn, tymianek, melisa, lawenda, bazylia, oregano, kozieradka, kminek, majeranek, cynamon, kardamon, wanilia, goździki, kurkuma, sól, chrzan itd.
  • Napoje - woda, herbata ziołowa, zielona, czerwona, czarna, kwas buraczany, woda kokosowa, mleko kokosowe, wodny kefir
Co w umiarkowanej ilości?
- mąki: tapioca, maranta trzcinowa
- słodziki: miód, suszone owoce, syrop klonowy

 

Co jest zakazane?
  • zboża wszelkiego rodzaju łącznie z pseudo-zbożami
  • warzywa psiankowate: ziemniaki, pomidory, papryka i papryczki ostre, bakłażan,
  • rośliny strączkowe: fasole, soczewica, bób, orzeszki ziemne, soja
  • przetworzone: oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, kukurydziany, roślinny itd.)
  • przetworzone mięsa, wędliny, parówki czy kiełbasy o skomplikowanym składzie
  • przyprawy: pieprz, chilli, curry, papryka, kolendra, musztarda/gorczyca, gałka muszkatołowa, anyż, kumin
  • orzechy i pestki (za wyjątkiem kokosa)
  • alkohol
  • słodziki
  • czekolada
  • kawa
  • zagęszczacze (np. guma guar)
  • dodatki: lecytyna sojowa
UWAGA: zboża, rośliny strączkowe, nabiał, rafinowany cukier, oleje roślinne (za wyjątkiem oliwy) są permanentnie zakazane i nie można ich wprowadzić do diety po okresie przejściowym

 

Autor: Michael Edwards

Licencja: Domena publiczna