Jeśli będziesz kiedyś z wizytą w grecji warto poznać grecka kuchnie i wiedzieć co tak naprawdę się je .
Ze względu na klimat i położenie Grecja to kraj gdzie warzywa i owoce dojrzewają szybko i nie potrzebują dodatkowej pomocy ze strony chemików ,ponadto Grecja obejmuje 4 morza , z skąd czerpie nieustannie ryby i owoce morza.W prawie każdej Tawernie czy hotelowej reustauracji można spróbować wyśmienitych dań . Postaram się przybliżyć kilka z nich .
Feta Psiti na wyspie Corfu to duszona feta w ponidorach i słotkiej papryce z odrobiną octu i oliwy z oliwek , danie to przystawka i w różnych regionach grecji jest przyżadzana na wiele sposobów ,np. na Krecje jest przyżądzana z sezamem i miodem .
Jedno z moich ulubionych dań to ośniornica z krojonym makaronem , to nic innego jak kawałki ośmiornicy z drobnym makaronem w sosie pomidorowym i przyprawami.Naprawde pyszne ,gorąco polecam.
Typowo grecką potrawą jest Musaka , podawana w jednym kawałku swoim wyglądem przypomina tort ,a tak naprawdę to ułożone kolejno od dołu bakłażan ,ziemniaki , mięso mielone i sos beszamelowy.Będąc w Grecji warto spróbować.
Jak już wybraliśmy przystawkę , danie główne to przyszedł czas na deser , jedno z najbardziej popularnych deserów to Baklawa , cienkie płaty ciasta z nadzieniem orzechowym polane obficie syropem lub miodem.Bardzo słodkie dla prawdziwych smakoszy słodyczy. No i na koniec dla lepszego trawienia można się pokusić o kieliszek grappy lub cipuro , to oczywiście 40 procentowy alkohol o smaku przybliżonym do naszego "bimbru".
Wiecej potraw i ich fotofrafi i opisów można znalesc na http://www.belmare.gr/corfu-blog-taste/best-greek-food-in-Corfu/