Coraz większą konkurencją dla kuchenek gazowych i elektrycznych staje się płyta indukcyjna, która w momencie wprowadzenia na rynek budziła wiele wątpliwości.
Obecnie postrzegana jest jako praktyczne i ekonomiczne rozwiązanie, stając się obowiązkowym sprzętem w nowoczesnej kuchni.
Pole elektromagnetyczne
Kuchenka indukcyjna działa w oparciu o zasadę indukcji elektromagnetycznej. Polega ona na zmianie prądu elektrycznego o określonej częstotliwości na prąd o zmiennym natężeniu, który następnie przepływa przez cewkę indukcyjną znajdującą się pod szklaną lub ceramiczną płytą. W momencie zetknięcia z płytą materiału przyciągającego magnez powstaje zmienne pole elektromagnetyczne. Istotne znaczenie ma to, że pole powstaje wyłącznie w obrębie dna naczynia.
Działanie płyty indukcyjnej
W ten sposób wytwarzana jest energia, a tym samym ciepło, które jednak nie nagrzewa samej powierzchni płyty, ale dno garnka, umożliwiając gotowanie. W momencie zdjęcia naczynia z płyty, pole natychmiast zanika, a co ważne, płyta pozostaje chłodna. Wynika to z tego, że płyta automatycznie reaguje na zetknięcie z naczyniem, dostosowując jednocześnie pole do powierzchni garnka, co zapobiega stratom energii.
Specjalne naczynia
Kuchnia indukcyjna wymaga stosowania odpowiednich naczyń, wykonanych z materiału ferromagnetycznego, czyli przewodzącego prąd. Za takie materiały uważa się między innymi: żelazo, żeliwo i metale zmagnetyzowane. Warunkiem koniecznym jest również płaskie dno o średnicy równej objętości powierzchni, na której ma wytworzyć się pole indukcyjne. W związku z tym do gotowania na płycie indukcyjnej nie nadają się naczynia o nierównych lub wielowarstwowych dnach.
Funkcjonalności kuchni indukcyjnej
Standardowo kuchnia indukcyjna wyposażona jest w elektroniczny panel sterowania z wyświetlaczem. Ponadto posiada kontrolę wielkości dna, dzięki czemu pole magnetyczne jest wytwarzane o średnicy dostosowanej do naczynia. Dodatkowo kuchenka może mieć takie funkcjonalności, jak automatyczne wyłączanie po określonym czasie lub zwiększoną moc grzania.
Zalety:
• zwiększona wydajność energetyczna,
• mniejsze zużycie energii elektrycznej,
• szybsze nagrzewanie się garnka,
• mniejsze ryzyko poparzenia,
• krótszy czas gotowania,
• łatwość utrzymania w czystości.
Artykuł powstał przy współpracy z https://www.maxelektro.pl