JustPaste.it

Dieta Pięciu Przemian

Dieta Pięciu Przemian to starochiński system odżywiania, który uwzględnia energetyczne oddziaływanie produktów spożywczych na nasz organizm.

Dieta Pięciu Przemian to starochiński system odżywiania, który uwzględnia energetyczne oddziaływanie produktów spożywczych na nasz organizm.

 

Zrazy wołowe w sosie

jabłkowo-żurawinowym


Potrawa została wykonana zgodnie z zasadami  Diety Pięciu Przemian, która polega na zrównoważonym stosowaniu pięciu smaków i dodawaniu ich do posiłku w odpowiedniej kolejności. Każdy produkt ma określony smak, który oznacza się skrótami: smak gorzki - g, smak słodki - sł, smak ostry - o, smak słony - sn, smak kwaśny - k. Więcej informacji na temat Diety Pięciu Przemian znajdziesz w dziale "Diety".

 

zrazy wołowe w sosie jabłkowo-żurawinowymSkładniki

700g wołowiny, 100g boczku, 100g suszonej żurawiny, 5 jabłek, 2 cebule, 1/2 szklanki soku jabłkowego (najlepiej świeżo wyciśniętego z jabłek), chrzan w słoiczku, sok z cytryny, mąka, cynamon w laskach, goździki, pieprz, sól, tymianek, garam masala, imbir, słodka papryka, chilli, tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie

Wołowinę pokrój w poprzek włókien zrazy wołowe w sosie jabłkowo-żurawinowym

na cienkie plastry (o grubości około 0,5 cm) i rozbij tłuczkiem.

Boczek pokrój na cienkie plasterki, cebulę w kostkę. Jabłka obierz, poszatkuj na tarce o dużych oczkach i skrop sokiem z cytryny.

Wykonanie

zrazy wołowe w sosie jabłkowo-żurawinowymkażdy kawałek wołowiny:

o - posyp pieprzem,

o - posmaruj chrzanem,

sn - posyp solą,

sn - połóż kawałki boczku,

k - połóż trochę jabłek,

 

zwiń plaster wołowiny w roladkę i zepnij wykałaczkami lub obwiąż nicią.

 

Zrazy oprósz mąką, obsmaż na tłuszczu i przełóż do garnka.

Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę.

 

Do zrazów dodaj:

g - 1 szklankę wrzątku,

g - 1/4 łyżeczki tymianku,7002e09e08e7ac13e7dd83edd03c5a8f.jpg

sł - 1/2 laski cynamonu,

sł - podsmażoną cebulę,

o - 3 goździki,

o - 1/4 łyżeczki garam masali,

o - 1/2 łyżeczki imbiru,

sn - 1 łyżeczkę soli,

k - 1/2 szklanki soku jabłkowego,

duś pod przykryciem 30 minut i dodaj:

k - pozostałe jabłka,

g - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,

sł - 100g suszonej żurawiny,

o - szczyptę chilli,

duś kolejne 30 minut, ewentualnie dodaj pieprz i sól do smaku.

Zrazy wyjmij na półmisek i polej sosem.

 

 

Źródło: http://polherb.com/index.php?option=com_content&view=article&id=673%3Azrazy-wolowe-w-sosie-jablkowo-zurawinowym&catid=107%3Awolowina&Itemid=104&lang=pl