Login lub e-mail Hasło   

Dieta Pięciu Przemian

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://polherb.com/index.php?option=com_(...)lang=pl
Dieta Pięciu Przemian to starochiński system odżywiania, który uwzględnia energetyczne oddziaływanie produktów spożywczych na nasz organizm.
Wyświetlenia: 557 Zamieszczono 07/08/2015

Zrazy wołowe w sosie

jabłkowo-żurawinowym


Potrawa została wykonana zgodnie z zasadami  Diety Pięciu Przemian, która polega na zrównoważonym stosowaniu pięciu smaków i dodawaniu ich do posiłku w odpowiedniej kolejności. Każdy produkt ma określony smak, który oznacza się skrótami: smak gorzki - g, smak słodki - sł, smak ostry - o, smak słony - sn, smak kwaśny - k. Więcej informacji na temat Diety Pięciu Przemian znajdziesz w dziale "Diety".

 

zrazy wołowe w sosie jabłkowo-żurawinowymSkładniki

700g wołowiny, 100g boczku, 100g suszonej żurawiny, 5 jabłek, 2 cebule, 1/2 szklanki soku jabłkowego (najlepiej świeżo wyciśniętego z jabłek), chrzan w słoiczku, sok z cytryny, mąka, cynamon w laskach, goździki, pieprz, sól, tymianek, garam masala, imbir, słodka papryka, chilli, tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie

Wołowinę pokrój w poprzek włókien zrazy wołowe w sosie jabłkowo-żurawinowym

na cienkie plastry (o grubości około 0,5 cm) i rozbij tłuczkiem.

Boczek pokrój na cienkie plasterki, cebulę w kostkę. Jabłka obierz, poszatkuj na tarce o dużych oczkach i skrop sokiem z cytryny.

Wykonanie

zrazy wołowe w sosie jabłkowo-żurawinowymkażdy kawałek wołowiny:

o - posyp pieprzem,

o - posmaruj chrzanem,

sn - posyp solą,

sn - połóż kawałki boczku,

k - połóż trochę jabłek,

zwiń plaster wołowiny w roladkę i zepnij wykałaczkami lub obwiąż nicią.

Zrazy oprósz mąką, obsmaż na tłuszczu i przełóż do garnka.

Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę.

Do zrazów dodaj:

g - 1 szklankę wrzątku,

g - 1/4 łyżeczki tymianku,

sł - 1/2 laski cynamonu,

sł - podsmażoną cebulę,

o - 3 goździki,

o - 1/4 łyżeczki garam masali,

o - 1/2 łyżeczki imbiru,

sn - 1 łyżeczkę soli,

k - 1/2 szklanki soku jabłkowego,

duś pod przykryciem 30 minut i dodaj:

k - pozostałe jabłka,

g - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,

sł - 100g suszonej żurawiny,

o - szczyptę chilli,

duś kolejne 30 minut, ewentualnie dodaj pieprz i sól do smaku.

Zrazy wyjmij na półmisek i polej sosem.

Podobne artykuły


21
komentarze: 3 | wyświetlenia: 4931
33
komentarze: 18 | wyświetlenia: 185873
30
komentarze: 7 | wyświetlenia: 83194
30
komentarze: 21 | wyświetlenia: 25041
27
komentarze: 25 | wyświetlenia: 9513
25
komentarze: 4 | wyświetlenia: 8083
24
komentarze: 6 | wyświetlenia: 13202
20
komentarze: 10 | wyświetlenia: 13719
19
komentarze: 6 | wyświetlenia: 10115
18
komentarze: 6 | wyświetlenia: 86634
17
komentarze: 7 | wyświetlenia: 44031
17
komentarze: 11 | wyświetlenia: 161031
17
komentarze: 15 | wyświetlenia: 8742
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska