Login lub e-mail Hasło   

Ogrzewanie podłogowe, czyli kuchnia praktyczna i komfortowa

Ze względu na szereg wykonywanych czynności związanych z przygotowywaniem posiłków, ergonomia w kuchni ma bardzo duże znaczenie.
Wyświetlenia: 382 Zamieszczono 28/08/2015

Praktyczne rozmieszczenie mebli i sprzętów jest więc kwestią niemal priorytetową, ale często nieco trudną – głównie z powodu instalacji grzewczej i rozmieszczeniem kaloryferów.

Instalacja grzewcza w kuchni

Instalację grzewczą w poszczególnych pomieszczeniach planuje się już na wczesnym etapie budowy domu. Oznacza to, że późniejsze prace związane z aranżacją wnętrz w dużej mierze będą uwarunkowane rozmieszczeniem grzejników. Szczególne znaczenie ma to w przypadku kuchni, gdzie zwykle trzeba w sposób praktyczny i funkcjonalny ustawić dużą ilość mebli oraz sprzętów.

Miejsce montażu grzejnika w kuchni

Standardowym miejscem montażu grzejnika w kuchni jest ściana pod oknem. Jest to miejsce zalecane ze względu na wentylację, czyli prawidłową wymianę powietrza. Przez okno przenika do pomieszczenia powietrze z zewnątrz, często zimne, w związku z czym jest to część kuchni chłodniejsza. Kaloryfer umiejscowiony pod parapetem będzie więc dostarczał ciepła potrzebnego do zapewnienia optymalnej temperatury w całym pomieszczeniu.

Jednak montaż tradycyjnego kaloryfera sprawia, że niemożliwym staje się zagospodarowanie ściany w inny sposób. Nie zaleca się bowiem zasłaniania meblami źródła ciepła.

Ogrzewanie podłogowe alternatywą

Alternatywą dla kaloryferów jest ogrzewanie podłogowe, instalowane przede wszystkim w kuchniach i łazienkach. Rozwiązanie to daje znacznie więcej możliwości praktycznego i komfortowego rozstawienia mebli i sprzętów, a tym samym urządzenia wnętrza. Wynika to z tego, że instalacje grzewczą lokalizuje się w podłodze, głównie w centralnej części pomieszczenia, pomijając przestrzeń w pobliżu ścian, gdzie zwykle rozmieszcza się meble i sprzęty. Przewody grzewcze nie mogą się bowiem znajdować pod przedmiotami, które będą utrudniały rozprzestrzenianie się ciepła.

Równomierny rozkład temperatury

Zaletą ogrzewania podłogowego w kuchni jest nie tylko zapewnianie ergonomii, ale też równomierny rozkład temperatury w całym pomieszczeniu. Podłoga, będąca źródłem ciepła, zapewnia taką samą jego ilość w każdej części pomieszczenia. Ponadto ciepłe powietrze najpierw rozchodzi się przy podłodze, po czym stopniowo unosi się ku górze, delikatnie schładzając. Jest to o tyle praktyczne, że człowiek zazwyczaj potrzebuje więcej ciepła w okolicy nóg aniżeli głowy.

Aby ogrzewanie podłogowe spełniało swoją rolę, trzeba pamiętać o wyłożeniu podłogi materiałem przewodzącym  ciepło. Najczęściej wybierane są płytki podłogowe (ceramiczne), terakota lub kamień naturalny – zupełnie nie nadaje się drewno, panele i wykładzina.

Artykuł powstał we współpracy: https://www.maxkuchnie.pl/

Podobne artykuły


25
komentarze: 84 | wyświetlenia: 1862
17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 999
16
komentarze: 8 | wyświetlenia: 1644
15
komentarze: 3 | wyświetlenia: 1344
15
komentarze: 134 | wyświetlenia: 2041
14
komentarze: 60 | wyświetlenia: 529
14
komentarze: 11 | wyświetlenia: 1126
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 723
14
komentarze: 119 | wyświetlenia: 939
14
komentarze: 33 | wyświetlenia: 874
13
komentarze: 21 | wyświetlenia: 827
12
komentarze: 30 | wyświetlenia: 1123
12
komentarze: 144 | wyświetlenia: 528
12
komentarze: 23 | wyświetlenia: 842
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska