Login lub e-mail Hasło   

Jakie produkty spożywcze nadają się na grilla?

Wedle badań zleconych dla Tesco, na grillu chętnie smażymy gotowe produkty, które nie wymagają wcześniejszego przygotowania, za tym rozwiązaniem jest aż 45% Polaków.
Wyświetlenia: 548 Zamieszczono 01/09/2015

Każde mięso potrzebuje jednak innego traktowania. Inaczej będziemy obchodzić się z wołowiną, a inaczej z kurczakiem, czy rybą.

Wołowina na grillu

Wołowina to mięso, które idealnie pasuje do grilla. Przepyszne steki, czy soczyste żeberka to potrawy, których nie może wręcz zabraknąć przy grillowaniu, jednakże wołowinę wybiera jedynie 16% Polaków. Najlepiej kupować przerośnięte kawałki, które dobrze jest wcześniej zamarynować. Trzeba również uważać żeby jej nie przesuszyć. Steki nie mogą smażyć się dłużej niż 10 minut, inaczej wysuszą się na wiór. Podobnie wygląda kwestia grillowania mięsa na hamburgery. Nigdy ich nie dociskaj, bo mięso straci cały sok.

Potrawy z wieprzowiny

Mięso wieprzowe zdecydowanie przeważa na polskich grillach, wybiera je bowiem ponad 60% Polaków. Wieprzowe steki powinny mieć grubość 2,5 cm, wtedy będziemy mieć pewność, że idealnie je wysmażymy. Dobrze polać je wcześniej odrobiną oleju oraz smażyć na średniej temperaturze. Do steków należy stosować metodą pośredniego grillowania. Kawałki karkówki oraz boczki można grillować w analogiczny sposób.

Potrawy z drobiu

Grillowany drób preferują przede wszystkim kobiety, które o dziwo grillują chętniej niż mężczyźni. Różnica ta wynosi nieco ponad 3 punkty procentowe. Drób należy do chudego mięsa, dlatego zalecany jest na każdej diecie. Pierś z kurczaka trzeba grillować mniej więcej 10-13 minut, inaczej grozi jej wysuszenie. Kawałki kurczaka, które zawierają kość, jak udka czy skrzydełka, dobrze jest grillować przez około 30-40 minut.

Nieco trudniejsze jest grillowanie całego kurczaka lub indyka. Temperatura jego pieczenia powinna wynosić mniej więcej 80 stopni Celsjusza. Mięso upieczone będzie wtedy, gdy wyciekający z nich sok jest przejrzysty.

Ryby i owoce morza na grillu

Ryby na grilla kładzie już co piąty Polak i liczba ta stale się powiększa. Samo grillowanie ryb nie należy do trudnych zadań, wystarczy bowiem zaledwie kilkanaście minut aby były już gotowe. Wymaga to zatem stałego pilnowania czasu smażenia. Rybę i owoce morza koniecznie trzeba posmarować olejem, w innym wypadku będą przyklejać się do rusztu. Rybę możemy zdjąć z grilla kiedy stanie się lekko szklista.

Grillowane warzywa

Nadal niewiele osób grilluje warzywa, mimo że jest to bardzo ciekawy dodatek każdej potrawy. Same warzywa grillują się bardzo szybko, wystarczy im zaledwie kilka minut. Najczęściej grilluje się cukinię, bakłażana oraz szparagi.

Polskie grillowanie stało się już niemal naszą narodową tradycją. Na ten fakt, wskazują również socjolodzy, w tym Profesor Krzysztof Podemski, który stwierdza, że grillowanie wyśmienicie wpisuje się w naszą biesiadową obyczajowość. Warto tylko pamiętać, że grillować możemy nie tylko tak popularne kiełbaski, wybór produktów jest naprawdę ogromny.

Więcej informacji jak grillowanie uczynić zdrowym i przyjemnym na stronie Lotus Grill

Podobne artykuły


14
komentarze: 11 | wyświetlenia: 662
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 600
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 951
14
komentarze: 9 | wyświetlenia: 1103
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 913
13
komentarze: 1 | wyświetlenia: 658
13
komentarze: 0 | wyświetlenia: 688
13
komentarze: 5 | wyświetlenia: 789
13
komentarze: 3 | wyświetlenia: 826
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 495
12
komentarze: 12 | wyświetlenia: 413
12
komentarze: 6 | wyświetlenia: 767
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 540
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1003
12
komentarze: 18 | wyświetlenia: 845
 
Autor
Artykuł




Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska