JustPaste.it

Zjada Cię stres? Zadbaj o dietę!Podpowiadamy kilka rowiązań!

Chcesz zachować zdrowie i harmonię w codziennym życiu oraz z odwagą i radością podejmować kolejne wyzwania? Co robić, gdy zjada nas stres, dopada lęk i popadamy we frustrację?

Chcesz zachować zdrowie i harmonię w codziennym życiu oraz z odwagą i radością podejmować kolejne wyzwania? Co robić, gdy zjada nas stres, dopada lęk i popadamy we frustrację?

 

Jeśli masz konstytucję wata lub nierównowaga powstała na skutek zaburzenia wata, możesz zastosować sproszkowany imbir, koper lub koperek, co ułatwi trawienie.

Warto sięgnąć także po cytrynę, limonkę lub grejpfruta, aby zapewnić sobie smak kwaśny, sól kamienną, aby zapewnić sobie smak słony, oraz imbir lub czosnek, aby zapewnić sobie smak ostry w celu podsycenia ognia trawiennego.

Jedz lekkie, dobrze ugotowane pokarmy i ciepłe płyny, w szczególności z dodatkiem imbiru.

Stosuj łagodne ćwiczenia, zwłaszcza proste, rozciągające ćwiczenia jogi. Regularnie przebywaj na słońcu, ale unikaj silnego wiatru, który nasila wata. Otwarta przestrzeń i kontakt z naturą mogą podziałać na ciebie w sposób równoważący.

 

Jeśli nierównowaga jest spowodowana przez doszę pitta, możesz stosować koper w celu strawienia toksyn oraz sproszkowany imbir, jeśli nie jest on dla ciebie zbyt intensywny.

Możesz sięgnąć po łuski nasion babki płesznik, triphalę lub jakiekolwiek inne gorzkie zioło, takie jak goryczka, które pobudzą trawienie. Jedz lekkie lub surowe pokarmy i soki z zimną herbatą z kolendry.

Harmonizująco podziałają na ciebie spacery na otwartym powietrzu, w szczególności w pobliżu płynącej wody i przebywanie na wietrze, który pomaga osuszyć pitta. Nie wystawiaj się na mocne promienie słoneczne, które zaostrzają pitta.

 

Jeśli problemy są spowodowane przez doszę kapha, możesz stosować sproszkowany imbir, czarny pieprz lub kmin, aby strawić resztki toksyn. Możesz też sięgnąć po jakiekolwiek gorzkie lub ostre zioła, takie jak czosnek lub czarny pieprz, w celu pobudzenia ognia trawiennego.

Nie przejadaj się – stosuj niewielkie ilości pożywienia, szczególnie pieczonego, nie mieszając ich z płynami. Najlepsza na równowagę doszy kapha jest herbatka z suszonego imbiru. Stosuj energiczne ćwiczenia i dużo spaceruj.

 

Jeśli czujesz się ociężały i chcesz oczyścić swój organizm z toksyn, to najlepszą potrawą będzie kiczadi – posiłek złożony z gotowanego ryżu i łuskanej fasolki mung.

Pamiętaj, aby podczas diety odpowiednio nawadniać organizm za pomocą płynów. Dla osób wata dobry będzie sok cytrynowy zmieszany z miodem i wodą. Osoby wata, które nie są uczulone na produkty nabiałowe, mogą zdecydować się na jogurt wymieszany z wodą. Pamiętaj, aby napojów tych nigdy nie pić zimnych.

Osoby pitta mogą stosować rozcieńczone soki z owoców, takich jak winogrona czy granaty, kompot z suszonych śliwek lub sok z warzyw o gorzkim albo cierpkim smaku, takich jak ogórek. Osoby pitta powinny unikać kwaśnych soków. Dla osób kapha bardzo słodkie i bardzo kwaśne soki nie są zalecane.

Chyawanprash - bomba witamin i minerałów, odżywia i równoważy organizm - zobacz w zielonysklep.com

 

po więcej informacji zapraszamy do:

www.a-ajurweda.pl

www.blogzielonysklep.com