Login lub e-mail Hasło   

Założenia i cele rolnictwa ekologicznego

Rolnictwo ekologiczne to temat bardzo często podejmowany w ostatnim czasie.
Wyświetlenia: 1.081 Zamieszczono 06/10/2015

Niewiele osób wie jednak na czym ono polega, a także jakie są jego główne założenia i cele. Wiedza ta jest jednak niezbędna do tego, aby zrozumieć jego istotę.

Rolnictwo ekologiczne definiuje się jako metodę gospodarowania, która zmniejsza zależności od nakładów zewnętrznych poprzez stymulowanie biologicznych mechanizmów produkcyjnych w zakresie konkretnego gospodarstwa. To rodzaj rolnictwa, które do minimum ogranicza stosowanie środków wytworzonych lub przetworzonych przemysłowo. Ma ono na celu naśladowanie procesów, jakie zachodzą w naturalnych ekosystemach, zarówno pod względem jakościowych, jak i ilościowym.

Podstawowe cele i idee rolnictwa ekologicznego

Wyróżnia się trzy podstawowe cele rolnictwa ekologicznego. Zalicza się do nich: zachowanie wysokiego poziomu próchnicy, która wpływa na żyzność gleby, utrzymanie równowagi biologicznej w środowisku produkcji oraz dążenie do samowystarczalności paszowo-nawozowej.

Zgodnie z nadrzędną ideą, w rolnictwie ekologicznym płody rolne powstają w samoregulujących się cyklach przyrodniczych, przy czym ich jakość biologiczna jest porównywalna z jakością surowców pochodzących z ekosystemów naturalnych.

Okres konwersji

Jednym z najważniejszych elementów rolnictwa ekologiczne jest przestawienie produkcji rolnej na metodę ekologiczną. Oznacza to, iż gospodarstwo, przed przyznaniem status ekorolniczego, musi stosować założenia rolnictwa ekologicznego przez przynajmniej dwa lata. W przypadku upraw wieloletnich okres ten wynosi trzy lata. Stosowanie okresu konwersji jest uwarunkowane koniecznością rozkładu pozostałości stosowanych wcześniej środków agrochemicznych i ma służyć osiągnięciu równowagi ekologicznej w gospodarstwie.

Należy również podkreślić, iż kryteria rolnictwa ekologicznego nie dotyczą wyłącznie wymogów związanych z uprawą roślin i chowem zwierząt, ale obejmują także kwestie związane z przetwórstwem surowców ekorolniczych oraz zasadami znakowania produktów przeznaczonych do obrotu.

Artykuł powstał przy współpracy z serwisem http://www.agropolska.pl

Podobne artykuły


16
komentarze: 111 | wyświetlenia: 2058
13
komentarze: 8 | wyświetlenia: 842
13
komentarze: 11 | wyświetlenia: 787
12
komentarze: 24 | wyświetlenia: 1457
11
komentarze: 1 | wyświetlenia: 918
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 1265
11
komentarze: 2 | wyświetlenia: 399
10
komentarze: 0 | wyświetlenia: 660
10
komentarze: 10 | wyświetlenia: 630
10
komentarze: 298 | wyświetlenia: 939
10
komentarze: 2 | wyświetlenia: 684
9
komentarze: 1 | wyświetlenia: 569
9
komentarze: 140 | wyświetlenia: 771
9
komentarze: 107 | wyświetlenia: 994
9
komentarze: 0 | wyświetlenia: 957
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska