Login lub e-mail Hasło   

Smaczne i zdrowe potrawy z ziemniaków

Ziemniaki to w naszym kraju jedno z najbardziej popularnych warzyw.
Wyświetlenia: 411 Zamieszczono 12/11/2015

Dziś jednak, kiedy nasze granice są otwarte, a podróże stają się coraz łatwiejsze, mamy coraz więcej możliwości ich spożywania. Nie jest to już tylko dodatek do niedzielnego kotleta. Ziemniaki smakują dobrze w wielu formach. Oto niektóre z nich.


Któż z nas nie lubi frytek? Ale zaraz, zaraz, powiecie, przecież mało być zdrowo. No i będzie popularną przekąskę można, owszem zrobić w tradycyjnej wersji - kawałki ziemniaków smażone w głębokim tłuszczu. My jednak o wiele bardziej polecamy je w wersji light., czyli po prostu pieczone w piekarniku. Zdrowe frytki i chipsy możecie też podejrzeć tutaj: http://fitness-blender.pl/warzywny-fast-food/. 

Kolejnym pysznym daniem z ziemniaków, również znanym ze swojej niezdrowej, toczącej wersji są placki ziemniaczane. Wszyscy pamiętamy i kochamy ten smak dzieciństwa, choć w każdym domu jada się je trochę inaczej. Jedni gustują w plackach z cukrem, inni ze śmietaną, a jeszcze inni po prostu z solą. Aby przygotować je dietetycznie, zrób trochę bardziej gęste niż zwykle ciasto, wyłóż je na papier do pieczenia wysmarowany lekko olejem i piecz w piekarniku. Wielu twierdzi, że to nawet o wiele smaczniejsza wersja potrawy. 

Smaki dzieciństwa to także przeróżne kluski. Jeśli połączymy ugotowane i ugniecione ziemniaki z mąką ziemniaczaną oraz odrobiną soli i ukulamy z nich kulki z dziurką otrzymamy przepyszne kluski śląskie. To szybka i prosta potrawa, którą można przyrządzić także z resztek gniecionych ziemniaków, które pozostały niezjedzone po obiedzie. Z tartych ziemniaków możemy zrobić pyzy. Jedne i drugie kluski podajemy z dodatkiem wybranego sosu. Szczególnie dobrze smakują w jesiennej, grzybowej wersji.

Nie zapominajmy o kolejnym smaku dzieciństwa. Dziś to już może potrawa trochę na wymarciu. Dawniej, kiedy to na przykład podczas wojny, piwnice świeciły pustkami, ta zupa była numerem jeden na polskich stołach. A mowa oczywiście o zupie ziemniaczanej, nazywanej w niektórych rejonach kartoflanką. Wróćmy czasem do tego prostego, acz pysznego dania. 

Wreszcie na koniec, pieczone ziemniaki. To absolutny klasyk, który mimo swej prostoty przygotować możemy w różnych wersjach w zależności od tego, jakie przyprawy najbardziej nam odpowiadają. Możemy pokusić się o łagodną wersję lub trochę pikantniejszą. Pieczone ziemniaki świetnie nadają się na dodatek do dań głównych, ale także jako osobna potrawa lub przekąska, do moczenia w sosie. 

Dlatego jeśli też jesteś fanem ziemniaków, przygotuj jedną z tych pysznych ziemniaczanych potraw. I pamiętaj, że to kultowe warzywo jest nie tylko bardzo smaczne, ale również posiada wiele cennych witamin i minerałów.

Podobne artykuły


17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1446
14
komentarze: 33 | wyświetlenia: 1104
14
komentarze: 60 | wyświetlenia: 807
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 1062
13
komentarze: 93 | wyświetlenia: 372
13
komentarze: 9 | wyświetlenia: 651
13
komentarze: 3 | wyświetlenia: 1126
13
komentarze: 68 | wyświetlenia: 478
13
komentarze: 25 | wyświetlenia: 863
12
komentarze: 72 | wyświetlenia: 456
12
komentarze: 144 | wyświetlenia: 1010
12
komentarze: 3 | wyświetlenia: 666
12
komentarze: 4 | wyświetlenia: 601
12
komentarze: 5 | wyświetlenia: 731
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska