JustPaste.it

Święto z indykiem w roli głównej

Amerykańskie Święto Dziękczynienia, coraz odważniej wkracza w sferę polskiej gastronomii. Mało kto wie, jak ciekawa historia stoi za świętem, które będzie obchodzone już wkrótce.

Amerykańskie Święto Dziękczynienia, coraz odważniej wkracza w sferę polskiej gastronomii. Mało kto wie, jak ciekawa historia stoi za świętem, które będzie obchodzone już wkrótce.

 

Początki obchodzonego w USA i Kanadzie Thanksgivng Day, czyli popularnego Święta Dziękczynienia, sięgają XVII wieku. Wtedy to, w 1621 roku ponadstuosobowa grupa angielskich  separatystów, którzy osiedlili się w Plymouth w stanie Massachusetts,  wspólnie z rdzennymi Indianami z plemienia Wampanoagów uczciła przetrwanie srogiej zimy i dorodne zbiory. W 1863 roku prezydent Stanów Zjednoczonych Abraham Lincoln ogłosił natomiast Święto Dziękczynienia świętem narodowym.
Od tego czasu w Stanach Zjednoczonych co roku w każdy czwarty czwartek listopada (w Kanadzie w drugi poniedziałek października), w domach zbierają się całe rodziny, by przy wspólnym stole podziękować za miniony rok. – To jednocześnie święto patriotyczne i religijne, a także niepowtarzalna okazja, by wszyscy zebrali się w jednym miejscu i cieszyli  swoją obecnością. Także w Road American Restaurant to dzień szczególny, bo co roku z tej okazji odwiedzają nas rodowici Amerykanie, mieszkający na co dzień we Wrocławiu, i tęskniący za narodową tradycją – mówi Marta Załęska, dyrektor zarządzający w MJM Group, będącej właścicielem restauracji we wrocławskim Sky Tower.
Specjalnie dla swoich gości w tym dniu restauracja zaserwuje świąteczne menu. Zgodnie z tradycją, najważniejszą potrawą będzie indyk z nadzieniem z chleba kukurydzianego. W zestawie znajdzie się jeszcze zupa dyniowa oraz mnóstwo pieczonych na ruszcie dodatków. Nie zabraknie również pancakesów i tortu dla podkreślenia wyjątkowości tego dnia.
Dla miłośników amerykańskiej kuchni Święto Dziękczynienia będzie więc okazją do spróbowania nowych smaków i kulinarnej podróży za ocean.