JustPaste.it

Co zdrowsze, patelnia czy grill?

Czy poza sezonem nie ma szans na dania z grilla? Są przecież nie tylko bardzo smaczne, ale także dużo zdrowsze, niż te smażone na patelni.

Czy poza sezonem nie ma szans na dania z grilla? Są przecież nie tylko bardzo smaczne, ale także dużo zdrowsze, niż te smażone na patelni.

 

grill

Zdjęcie zgodnie z licencją CC0 Public Domain, autor: moerschy

Grill to coraz częściej nieodzowny element imprez plenerowych jak piknik czy majówka. Mając odpowiedni grill, można o każdej porze roku mieć sezon grillowy. O ile jesteśmy posiadaczami domu z działką albo tarasem lub patio, możemy piec na grillu nawet, jeśli aura czy pora roku jest niesprzyjająca. Gdy jednak mieszkamy w bloku, trudno urządzać grill party na balkonie albo specjalnie w tym celu wyjeżdżać za miasto. Czy to oznacza, że zimą musimy wyłączyć z menu potrawy z grilla? Otóż nie – wystarczy tylko zaopatrzyć się w elektryczny grill kontaktowy, aby sobie zapewnić niekończący się sezon grillowy.

Czy to aby to samo?

Grill kontaktowy podobny jest do gofrownicy ze względu na budowę, a konkretnie dwie płyty grzejne, z których górna jest ruchoma. Można je nagrzać do temperatury nawet 300°C w kilka minut, co znacznie optymalizuje czas przygotowania posiłków. Ryflowanie zapobiega przywieraniu produktów, a wbudowany termostat zapewnia komfort i bezpieczeństwo eksploatacji, podobnie jak izolowany termicznie uchwyt z bakelitu oraz gumowe antypoślizgowe nóżki. Aby łatwo zadbać o higienę urządzenia, wyposażono je w specjalną rynienkę dla odprowadzenia nadmiaru spływającego tłuszczu, a obudowę wykonano ze stali nierdzewnej, aby zapobiec korozji. Istnieje możliwość mycia wszystkich części, to znaczy powierzchni obu płyt oraz obudowy grilla wszystkimi ogólnodostępnymi środkami czystości.

Grilluj, nie smaż!

Nie tylko w punktach gastronomicznych czy restauracjach używa się grilli kontaktowych. Z powodu niewielkich gabarytów są one łatwe do przechowywania nawet w domowej kuchni. Jeśli  pozostawić górną płytę w pozycji otwartej, zyskujemy funkcję grill barbecue. Potrawy z grilla mają przewagę nad smażonymi na tradycyjnej patelni, gdyż:

  • zawierają znacznie mniej tłuszczu
  • zachowują więcej wartości odżywczych
  • są bardziej soczyste
  • łatwiej zapobiec przypaleniu

Najważniejsze jednak, że produkty przygotowane tym sposobem będą tak samo przypieczone, soczyste i pachnące, jak te tradycyjnie grillowane. W dodatku unikniemy osadzania się na żywności przygotowanej w grillu kontaktowym szkodliwych substancji z kopcącego się tłuszczu, gdyż jego nadmiar nie będzie przecież skapywał na rozżarzone węgle.

Źródło: w artykule wykorzystano informacje o produkcie ze strony: http://emaks.pl/gastronomia-1/plyty-grillowe-grille-kontaktowe.html