JustPaste.it

Owoce pomagające w odchudzaniu!

Owoce to jeden z obowiązkowych punktów zdrowego menu. Zawierają wiele witamin, które wspomagają pracę całego organizmu. Jakie owoce jeść, aby osiągać lepsze efekty w odchudzaniu?

Owoce to jeden z obowiązkowych punktów zdrowego menu. Zawierają wiele witamin, które wspomagają pracę całego organizmu. Jakie owoce jeść, aby osiągać lepsze efekty w odchudzaniu?

 

b63ae5aa5ad9e810844a6fd90920e744.jpg

 

Owoce można podzielić na te zawierające dużo cukru, oraz te, które mają go mniej. Osoby chcące zredukować wagę powinny zwrócić uwagę na te nieprzetworzone, naturalne i surowe.

Jabłka

Dzięki dużej zawartości błonnik i kwasów owocowych, jabłka doskonale zdają egzamin przy oczyszczaniu organizmu z toksyn. Ich obecność w diecie pozwala zredukować problemy ze złym trawieniem, bowiem przyśpieszają metabolizm. Nadaję się do jedzenia, jako dodatek do obiadu np. serów, mięs, sałatek. Wysokie stężenie antyoksydantów w skórce jabłek sprawia, że wpływają one pozytywnie na pracę płuc, a także wspomagają odporność organizmu. Sprawdzą się, jako mała, niskokaloryczna przekąska między posiłkami.

7c2cc162c25ec0641db362cb5bf9635e.jpg

Gruszki

Gruszki zawierają w swoim składzie aż 4 gram błonnika na jeden owoc. To sprawia, że są niezwykle sycące. Mimo zawartości cukru, w procesie trawienia, obecność błonnika powoduje, że poziom glukozy we krwi drastycznie nie rośnie. Mają także wiele witamin – A, B1, B2, B6, a także C. Zwiększają odporność organizmu.

Grejpfruty

Zawierają niewiele kalorii. Mają za to dużą ilość witaminy C, która jak wiadomo wzmacnia działanie układu immunologicznego. To bardzo sycący owoc, którego spożywanie jest szczególnie wskazany przy diecie odchudzającej. Szklanka soku z grejpfruta hamuje apetyt i zmniejsza łaknienie. Dodatkowo mikroelementy w nim zawarte przyśpieszają metabolizm i spalanie węglowodanów. Enzymy w nich zawarte potrafią obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Wiśnie

Wiśnie charakteryzują się jednym z najniższych wskaźników glikemicznych spośród wszystkich owoców. Są bardzo łatwo przyswajalne, mimo swojej słodkości. Zawartość witamin, żelaza, kwasów owocowych i jodu sprawia, że są doskonałą przekąską, która stabilizuje pracę układu krwionośnego i nerwowego.