JustPaste.it

Jarmuż – dlaczego powinniśmy go spożywać?

Jarmuż to skarbnica witamin i wartości odżywczych. Roślina przez lata była niedoceniania. Dlaczego powinniśmy go jeść? Oto zestawienie składników odżywczych w nim zawartych.

Jarmuż to skarbnica witamin i wartości odżywczych. Roślina przez lata była niedoceniania. Dlaczego powinniśmy go jeść? Oto zestawienie składników odżywczych w nim zawartych.

 

Jarmuż to warzywo, które doceniano już w czasach starożytnych. Współcześnie jest bardzo popularne w Skandynawii. W Polsce traktowany jest bardziej, jako ozdoba półmisków ze względu na wielobarwne liście.

Podobnie jak inne warzywa z rodzaju kapustnych oraz brokuły zawiera mnóstwo sulforafanu – ten utleniacz ma silne działanie antynowotworowe i wzmacnia odporność. Chroni organizm przez zapadaniem nowotworami prostaty, płuc, jelita grubego. Aby jarmuż zachować swoje właściwości należy go odpowiednio przygotować – najlepiej na parze przez około 3-4 minuty. Wówczas zachowuje w środku wszystkie składniki odżywcze.

Zawiera również tzw. Indole, czyli mikroelementy hamujące wydzielanie estrogenu, co poprawia funkcjonowanie gospodarki hormonalnej organizmu oraz przeciwdziała rakowi piersi. Jarmuż zawiera indole, które hamują wydzielanie aktywnych estrogenów, dzięki czemu zapobiega też rakowi piersi. Witaminy K, C i A również wpływają na poprawienie stanu zdrowia, zwłaszcza układu nerwowego i hormonalnego. Witamina K zapobiega krzepnięciu krwi, natomiast C wspomaga działanie układu immunologicznego.

ico-jarmuz_small.jpg

Oprócz tego w jarmużu znajduje się także beta karoten, luteina i zeaksantyna, czyli aktywne przeciwutleniacze, które poprawiają kondycje skóry, włosów, paznokci, wpływają na pamięć oraz odporność. Dodatkowo wysoka zawartość chlorofilu pomaga oczyścić organizm z toksyn.

Jarmuż jest także skarbnicą innej antynowotworowej substancji - witaminy K, która również hamuje rozwój niektórych nowotworów, m.in. piersi, jajnika, okrężnicy, pęcherzyka żółciowego, wątroby. Jak przekonują specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia, jej niedobór może być przyczyną zwiększonego ryzyka rozwoju nowotworów.

Jarmuż wspomaga również działanie układu krążeniowego oraz sercowo-naczyniowego. Wysoka zawartość potasu sprawia, że jego spożywanie skutkuje obniżeniem ciśnienia krwionośnego. Wapń wzmacnia układ kostny. Osoby, które zastanawiają się nad tym jak schudnąć i co umieścić w swoim menu również powinny wziąć jarmuż pod uwagę. Jarmuż to idealny dodatek do sałatek, gołąbków oraz dań kapustnych. Warto wykorzystać go w swoim jadłospisie po to by cieszyć się zdrowiem i poprawić samopoczucie.