JustPaste.it

Jaka powinna być restauracja hotelowa

W hotelach, podobnie jak w każdym domu, kuchnia jest tętniącym życiem miejscem, które jest centrum najważniejszych wydarzeń.

W hotelach, podobnie jak w każdym domu, kuchnia jest tętniącym życiem miejscem, które jest centrum najważniejszych wydarzeń.

 

To właśnie w tym miejscu dokłada się wszelkich starań, by rozbudzić kulinarne zmysły gości. Co musi posiadać hotelowa restauracja, by spełniać oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów?

 

Niezapomniany klimat

restaurant-691397_1280_small.jpgOprócz serwowanych dań niezwykle ważna jest atmosfera panująca w restauracji. Na nią składa się wiele czynników. Jednym z nich jest obsługa restauracji, która powinna otoczyć każdego z gości należnym zainteresowaniem. Znajomość karty czy umiejętność doradzenia wina czy polecenie potrawy - te elementy są niezwykle istotne. Oprócz tego warto zadbać o szczegóły – posiadanie w menu wyjątkowego rodzaju wina lub wyśmienitej w smaku kawy może być czynnikiem, który sprawi, że goście z chęcią wrócą.

 

Warto zaznaczyć, że jednym z czynników składających się na atmosferę w restauracji jest odpowiednio dobrana muzyka. Już w latach 80-tych Richard Yalch i Eric Spangenberg w swoich badaniach odkryli, że przy wolnej i spokojnej muzyce zarówno w sklepach, jak i w restauracjach konsumenci spędzają więcej czasu, ponieważ czują się zrelaksowani. Jest to drobny element, który może mieć bardzo duży wpływ na ilość i częstotliwość odwiedzających gości.  

Wyjść naprzeciw gościom

Prowadzenie restauracji w hotelu jest bardzo wymagające. Jednym z nieodłącznych elementów jest stałe dopasowanie się do potrzeb i oczekiwań klientów. Coraz więcej restauracji hotelowych oferuje swoim gościom specjalne menu, w którym zostają uwzględnione dania dla wegan, diabetyków, dzieci, czy nawet istnieje możliwość dostosowania posiłków do indywidualnej diety. Coraz modniejsze staje się tworzenie menu na bazie sezonowych warzyw i owoców. Takie rozwiązania są doceniane przez gości.

Lokalnie, czyli wbrew pozorom inaczej

Aktualnie wiele osób poszukuje zdrowych i naturalnych produktów, z tego też powodu wszystko, co ekologiczne jest teraz modne i pożądane. Kupując jednak towar w sklepach z ekologicznej półki nigdy nie mamy 100% pewności czy faktycznie dany produkt jest ekologiczny. Taką gwarancję dają restauracje, które nawiązują współpracę z lokalnymi dostawcami. Dania serwowane w restauracji oparte na produktach od lokalnych dostawców to dla gości wielka atrakcja. To, co dla nas jest czymś powszechnym dla gości z drugiego końca kraju lub zza granicy może być czymś nowym i wspaniałym.

Restauracja w hotelu stanowi integralną część hotelowej infrastruktury. Bardzo często obsługa w restauracji oraz jakość serwowanych dań jest utożsamiana z jakością pozostałych usług. Bardzo ważnym elementem jest również wsłuchiwanie się w potrzeby odwiedzających gości. Kuchnia w hotelu musi wychodzić naprzeciw klientom i zaspakajać ich potrzeby oraz oczekiwania na najwyższym poziomie.

Artykuł powstał przy współpracy z: http://www.bestwestern.pl/