Oliwki znane są nam nie od dziś. To jeden z głównych składników kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza greckiej.
Oliwki znane są nam nie od dziś. To jeden z głównych składników kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza greckiej. To z nich wytwarza się pyszną oliwę. Dlaczego oliwki powinny na stałe zagościć w jadłospisie? Oto odpowiedź!
Oliwki to jeden z głównych produktów eksportowych na półwyspie bałkańskim oraz składnik wielu dań. Uprawiane są na całym południowy wybrzeżu podobnie jak winorośl – we Francji, Hiszpanii. Portugalii, Bułgarii, Chorwacji, Bośni, Grecji, Włoszech oraz innych miejscach. W każdym kraju smakują one inaczej.
Jada się je na surowo, smażone, suszone, nadziewane, jak również wyrabia się z nich jedną z najzdrowszych oliw świata. Charakteryzują się nie tylko wyśmienitym smakiem, ale i zawartością dobrych kwasów tłuszczów, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Chronią serce, nie podwyższają cholesterolu, a także mogą zapobiec napadom migreny.
Oliwki są niskokaloryczne. Posiadają także wiele składników poprawiających krążenie i metabolizm. Należy do nich kwas oleinowy, który zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowanie na choroby nowotworowe.
Bogactwo witamin A, C i E chroni przed działaniem wirusów i bakterii zwiększając poziom odporności. Witamina B wspomaga układ nerwowy.
W zależności od koloru istnieje wiele odmian oliwek, które stosuje się do różnego typu przepisów. Przed obróbką należy je sfermentować, gdyż surowe oliwki są bardzo gorzkie i nadają się tylko do niektórych przepisów. Przetwarza się je za pomocą wody, solanki, lub innych płynów po to by wyciągać z nich gorycz. Ten proces trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy.
Następnie oliwki są gotowe do spożycia. Wytwarza się z nich różne smakołyki takie, antipasti. Oliwki świetnie smakują, jako dodatek do pizzy, sałatek, serów, sosów, mięs oraz makaronów. Mogą też być nadziewane lub dodawane do koreczków i krakersów. Oliwa z oliwek nadaje się do smażenia, gotowanie, duszenia, a także smarowania pieczywa.