JustPaste.it

Kuchnia chińska – podstawy

Chiny to jeden z największych krajów świata i różnorodny jak żaden inny. W tej różnorodności kryje się także sekret kulinarnej sztuki, która pielęgnowana jest już tysięcy lat.

Chiny to jeden z największych krajów świata i różnorodny jak żaden inny. W tej różnorodności kryje się także sekret kulinarnej sztuki, która pielęgnowana jest już tysięcy lat.

 

Chiny to jeden z największych krajów świata i różnorodny jak żaden inny. W tej różnorodności kryje się także sekret kulinarnej sztuki, która pielęgnowana jest już tysięcy lat. Niezwykłość zawdzięczają rozległym terenom, które są bardzo różnorodne geograficznie. Z tego względu każdy region ma swoje odmienne kulinarne życie. Jak to wygląda? Oto krótkie wprowadzenie.

Kuchnia północy – tam właśnie głównym składnikiem dań są kluski i makarony. Popularny jest również chleb gotowany na parze. Najczęściej przyrządzanym mięsem jest wołowina lub baranina, zwłaszcza w górach. Najpopularniejszą potrawą z północy jest tradycyjna kaczka po pekińsku.

123fa615475138833b63de73695d2071.jpg

 

Kuchnia wschodu – ze względu na dostęp do jezior i oceanu kuchnia regonu oparta jest na rybach i owocach morza. Wschodnie dania są najczęściej duszone albo gotowane w różnego typu sosach.

Kuchnia zachodu – charakteryzuje się ostrością i wyrazistym charakterem. Zapewne przypadnie do gustu każdemu, kto jest miłośnikiem mocnych przypraw, Zarówno pieprz, jak i chilli są tam stałymi gośćmi. Najbardziej znanym daniem z tego obszaru jest kurczak Gongbao.

 

Kuchniac99333f9f3670dc11a85e605ec45170.jpga południa – w tym regionie najważniejszym składnikiem dań jest ryż ora warzywa. Cała kraina znana jest z przepysznego smażonego ryżu po kantońsku. Dania południa są smażone na głębokim wrzącym oleju. Robią to po to, by zachowały kruchość.

Przyprawy i składniki chińskich dań to przede wszystkim ocet ryżowy, papryka chili, ryżowe wino, sos sojowy i ostrygowy, a także olej z orzechów ziemnych. Dzięki nim potrawy mają wyrazisty posmak i głębię smaku. Z tego względu sztuka kulinarna chińczyków jest znana i ceniona na całym świecie.