Login lub e-mail Hasło   

Sześć niesamowitych kłamstw o których przemysł spożywczy Ci nie mówi !

Sześć niesamowitych kłamstw o których przemysł spożywczy Ci nie mówi! Klejone mięso? foto: lockstockb/sxc.hu/cc Przemysł spożywczy jest oparty na serii kłam...
Wyświetlenia: 1.899 Zamieszczono 07/02/2016

Sześć niesamowitych kłamstw o których przemysł spożywczy Ci nie mówi! Klejone mięso?

Sześć niesamowitych kłamstw o których przemysł spożywczy Ci nie mówi! Klejone mięso?foto: lockstockb/sxc.hu/cc
 

Przemysł spożywczy jest oparty na serii kłamstw, W które większość z nas po prostu woli wierzyć. Oto sześć niesamowitych kłamstw, którymi oni próbują nas karmić, niestety muszę powiedzieć, że z powodzeniem.

# 6. Miód, który jemy, i przyprawy, których używamy, są fałszywe. Jeśli nie jesteś na tyle szczęściarzem, aby mieć swój własny pszczeli rój lub udać się do lokalnego sklepu organicznego, w którym miód możesz dostać prosto z ula, najprawdopodobniej twój miód pochodzi z Chin. Wszystkie pyłki, które posiada chiński miód, są filtrowane z niego w celu ukrycia jego pochodzenia, a następnie są dodawane syrop kukurydziany i sztuczne słodziki. Federal Drug Administration (FDA) mówi, że substancja, która nie zawiera żadnego pyłku nie może być legalnie nazwana „miodem”, ale większość przetestowanych „miodów” największych detalistów nie zawiera nawet śladu. Sos sojowy jest następnym produktem, który jest syntetyzowany. Produkcja właściwego sosu sojowego jest to długi, żmudny proces. Produkcja sztucznego sosu sojowego trwa tylko trzy dni i ma on znacznie dłuższy okres trwałości. Jest on zrobiony z hydrolizowanego białka roślinnego, a następnie są dodane karmel, sól i syrop kukurydziany. Sprawa z przyprawą szafran wygląda jeszcze gorzej, w mojej opinii. Prawdziwy szafran może kosztować nawet do 10.000 dolarów za funt, ale nawet „najwyższej jakości” szafran zawiera około 10% prawdziwego szafranu. Zwykle są to zmielone kawałki roślin zmieszane z prawdziwym szafranem, czasami to może być żelatyna o smaku szafranu, która wygląda dokładnie tak samo, dopóki nie dodasz wody, wtedy całkowicie się rozpuszcza, pozostawiając mdły posmak.

# 5. Przeciętny kurczak, którego jesz, jest napompowany dziwnymi płynami. Od dziesięcioleci zdecydowana większość drobiu jest „wzbogacana” innymi substancjami, w tym odpadami mięsa wołowego i wieprzowiny. W większości twój kurczak jest pompowany solanką i „wzmacniaczami smaku”. Ta metoda nazywa się „wypełnianie” i jest standardową praktyką w branży od lat 70-tych. Wyjaśniają to tym, że dodają soki do kurczaków, które inaczej byłyby zbyt suche i gumowate. Zapomnieli powiedzieć, że mięso jest gorsze celowo, że jest szybsze i tańsze w produkcji. Firmy spożywcze często również „spulchniają” swoje kury tak, że dodatkowe substancje mogą stanowić do 30% całkowitej masy ptaka. Ponadto, substancje te mogą czterokrotnie zwiększać poziom sodu w mięsie. Niestety, jeśli składniki „wypełniaczy” można opisać jako „naturalne”, to następnie kurczak może być oznaczony jako 100% naturalny.

# 4. Twoje mięso może być zrobione ze sklejonych skrawków. Istnieje substancja w przemyśle mięsnym o nazwie „transglutaminaza”, który jest przeznaczony do użytku przez kucharzy którzy czasem potrzebują połączyć różne części dania razem po ugotowaniu. Zamiast tego, przemysł mięsny używa tej substancji do klejenia skrawków mięsa, do „patchworku”, który przypomina jeden kawałek mięsa. Ponieważ proces ten nie pozostawia śladów i nie jest wymagane, aby go uwzględnić w wykazie składników, masz minimalną szansę wiedzieć, że transglutaminaza jest w mięsie. To nie tylko powoduje, ze płacisz za doskonały kawałek mięsa, który składa się z resztek, ale sprawia, że jest prawie niemożliwe, aby śledzić źródła zatrucia pokarmowego.

# 3. W większości sprzedawany łosoś jest barwiony na różowo. Łosoś nie oznakowany jako dziko złapany, jest hodowany na diecie granulek do akwarium, pozostawiając mięso mdłe i szare. Granulki, którymi są karmione te ryby, są farbowane za pomocą barwników opracowanych przez farmaceutycznego giganta Hoffman-La Roche oraz dobierane zgodnie z paletą kolorów, podobnie do tych, które można wykorzystać, aby wybrać kolor na ścianę w sklepie z farbami. Około 95% łososia atlantyckiego jest obecnie uprawiane, i 100% z niego jest barwiona.

Łosoś to nie jedyne jedzenie, które nie jest tego koloru, jakiego myślisz, że jest. Słynny drób Franka Perdue o „zdrowym, złocistym kolorze” jest faktycznie osiągnięty mieszanką płatków nagietka i barwników. Chleb pszenny jest często barwiony za pomocą melasy i cukru brązowego, a ser cheddar dostaje swoją pomarańczową barwę od starannej mieszanki barwników. Mięso jest również barwione na czerwony odcień, który może mieć związek z rakiem.

# 2. Wołowina Kobe nie istnieje naprawdę. Jeśli mieszkasz w Stanach Zjednoczonych, Europie, czy Australii, bez wątpienia, nie jadłeś prawdziwej Kobe. Surowe zasady, które mają zastosowanie do produkcji wołowiny Kobe, nie są zgodne z Legalizacją USA, co sprawia, że mięso jest nielegalne. Z wyjątkiem Makau, Kobe jest wyłącznie w Japonii, a nawet tam może być trudne do znalezienia. Nazwa „Kobe” podlega wyłącznie regulacji w Japonii, w związku z tym, w innych krajach może legalnie stosować się do czegoś innego. Kupując coś oznaczone jako Kobe, jest bardziej niż prawdopodobne, że kupisz coś „w stylu” Kobe steka.

# 1. Oliwa z oliwek jest fałszywa. Oliwne piractwo jest jednym z najbardziej dochodowych przedsiębiorstw włoskiej mafii do tego stopnia, że większość oliwy z oliwek na rynku jest znacznie rozcieńczona lub całkowicie podrobiona. Mówi się, że Joe Profaci, jeden z szefów tej mafii, który był znany jako „Król Oliwy z Oliwek”, był inspiracją charakteru Don Vito Corleone w „Ojcu Chrzestnym”. Obecnie oliwa z oliwek to w 80% olej słonecznikowy. Faktem jest, że jesteśmy tak przyzwyczajeni do fałszywej oliwy z oliwek, że smakosze odrzuciliby czystą oliwę z oliwek, uważając, że smakuje sztucznie. Przemysł oliwny jest porównywalny do przemytu kokainy.

Podobne artykuły


17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1611
15
komentarze: 60 | wyświetlenia: 919
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 1191
13
komentarze: 9 | wyświetlenia: 772
13
komentarze: 93 | wyświetlenia: 465
13
komentarze: 25 | wyświetlenia: 1037
13
komentarze: 62 | wyświetlenia: 783
13
komentarze: 68 | wyświetlenia: 588
12
komentarze: 4 | wyświetlenia: 737
12
komentarze: 3 | wyświetlenia: 725
12
komentarze: 72 | wyświetlenia: 509
12
komentarze: 5 | wyświetlenia: 997
12
komentarze: 144 | wyświetlenia: 1126
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





To co jeść, by było naturalne, a chociaż zdrowe? To pytanie jest stawiam na poważnie.

@Janusz Nitkiewicz: Odpowiedź jest prosta. Zamieszkać na wsi i samemu sobie wszystko produkować. Można np. hodować drób, siać rzepak i len i wyciskać z niego olej itd. Można kupić sobie ule i mieć pszczoły. Warto też zostać wegetarianinem.

  Trebor,  08/02/2016

@Adam Szczepański: to samo chciałem napisać - ale całe miasta nie są w stanie nagle przenieść się na wieś :-P

@Trebor: Ale jak najwięcej ludzi powinno próbować zagospodarować się na jakimś kawałku ziemi i zaopatrywać z niej siebie, swoich bliskich i znajomych. Dużo ziemi nie trzeba. Moi znajomi z niewielkiego kawałka potrafią zaopatrzyć całą rodzinę w owoce i warzywa.

  Trebor,  09/02/2016

@Adam Szczepański: nie każdy z samych warzyw i owoców wyżyje :-)
Ale fakt - do życia człowiekowi wystarczy woda i chleb :-P

Polecam film na YT zatytułowany: Cała prawda o rybach https://www.youtube.com/watch?(...)HFWimmY

@Adam Szczepański: To już wiadomo ryb hodowlanych nie jeść, a jeśli jeść to nie często. A jak nie ma się swojego gospodarstwa, to co jest w miarę zdrowe, a kupowane na rynku?

@Janusz Nitkiewicz: Najlepiej kupować i jeść warzywa, dlatego namawiam do diety wegetariańskiej. Sam jestem wegetarianinem. Wszystko teraz jest w większym czy mniejszym stopniu zatrute ale w odróżnieniu od zwierząt, rośliny zawierają tzw. fitozwiązki, które zapobiegają nadmiernemu wchłanianiu toksyn. Jeśli decydujemy się na ryby, to im mniejsze tym lepsze, ale powinny być raczej filetowane lub prz ...  wyświetl więcej

Z tymi kurczakami to jest trochę prawdy, ale ludzie są już przyzwyczajeni do broilerów, a kurczak zagrodowy będzie dla nich za twardy i łykowaty.

  jacol16  (www),  07/03/2016

Z wymienionych tylko o wołowinie nie słyszałem. Szok i niedowierzanie.



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska