Login lub e-mail Hasło   

Przepis na małe pączuszki z cukrem jałowcowym

Małe pączuszki z cukrem jałowcowym - prosty przepis dla każdego
Wyświetlenia: 322 Zamieszczono 08/02/2016

Składniki:

  • 750 g Mąki Lubella Puszysta Luksusowa
  • 7 jajek
  • 36g oleju
  • 190 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 5 g soli
  • 45g cukru
  • 1 laska wanilii (ziarenka)
  • skórka z 1 limonki
  • skórka z 1 cytryny
  • 225 g masła (pokrojonego w kostkę)
  • cukier puder
  • kilka ziarenek jałowca
  • olej do smażenia w głębokim tłuszczu

Przygotowanie:

Do misy robota kuchennego wlewamy płynne składniki (jajka, olej woda), dodajemy do nich sól, cukier, skórkę z cytryny oraz limonki otartej tarką a także ziarenka z laski wanilii. Całość mieszamy. W robocie kuchennym zakładamy hak do ciasta i wsypujemy tam całą mąkę oraz pokruszone drożdże. Wyrabiamy 10 minut. Po tym czasie małymi kostkami wkładamy miękkie masło i miksujemy aż całość się połączy.

Pamiętajcie: wybierając dobre i sprawdzone produkty możemy być pewni, że ciasto będzie odpowiednio miękkie i puszyste. Taką gwarancję daje nam linia mąk Lubella Puszysta, która dzięki specjalnemu procesowi suszenia ziarna nadaje wypiekom lekkości i sprężystości.

Przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i odstawiamy je do lodówki na godzinę, aby wyrosło.

W mikserze lub przy pomocy blendera miksujemy cukier puder z jałowcem  i przesiewamy go przez drobne sito, aby pozbyć się dużych kawałków jałowca.

Ciasto wyciskamy na głęboki olej porcjami wielkości kostki do gry i smażymy aż będą złote. Odcedzamy na papierze i oprószamy cukrem jałowcowym. Smacznego!

 

Podobne artykuły


18
komentarze: 111 | wyświetlenia: 2282
13
komentarze: 11 | wyświetlenia: 977
12
komentarze: 25 | wyświetlenia: 1628
11
komentarze: 1 | wyświetlenia: 1002
11
komentarze: 2 | wyświetlenia: 539
10
komentarze: 107 | wyświetlenia: 1075
10
komentarze: 2 | wyświetlenia: 763
10
komentarze: 10 | wyświetlenia: 800
9
komentarze: 3 | wyświetlenia: 644
9
komentarze: 3 | wyświetlenia: 586
9
komentarze: 0 | wyświetlenia: 456
9
komentarze: 7 | wyświetlenia: 581
9
komentarze: 6 | wyświetlenia: 530
8
komentarze: 3 | wyświetlenia: 480
8
komentarze: 0 | wyświetlenia: 826
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska