Login lub e-mail Hasło   

Rodzaje kawy -zobacz, co pijesz

Istnieją setki rodzajów kawy. Zapewne każdy z nas ma swoją ulubioną. Jeśli ciągle pijesz zwykłą kawę z mlekiem pora przestać. Poznaj tajniki kawy.
Wyświetlenia: 332 Zamieszczono 16/02/2016

Jedni wolą pić zwyczajnie, inni fascynują się gatunkami i wolą eksperymentować. Kawa z chemexu, areopressu, ekspresu ciśnieniowego, przelewowego, czy kapsułkowego – wszystkie łączy jeden czynnik – pobudza. Właściwości kawy są znane już od setek lat. Pasuje do wielu przysmaków. Dodaje się ją do ciast i deserów. To chyba najpopularniejszy obok herbaty napój na całym świecie.

To niesamowite, że co roku na świecie wypija się kilka miliardów filiżanek kawy. W naszym kraju ten napój rozpowszechnił się już pod koniec XVII wieku. Generalnie gatunków kaw jest setki, jednak na szeroką skale produkuje się dwa rodzaje : arabicę i robustę. Jeśli wybierasz się do kawiarni to możesz mieć pewność, że któryś z tych napojów znajdzie się na Twoim stole.

Jakie są najpopularniejsze rodzaje kawy?

Espresso – jest czarny aromatyczny i bardzo esencjonalny wywar podawany zazwyczaj w niewielkich filiżankach z dodatkiem szklanki wody. Bardzo mocna kawa. Stanowi bazę do dalszych wariantów i kawowych kombinacji.

Espresso doppio – tak nazywamy podwójną kawę espresso.

Espresso Macchiato – w ten sposób określa się espresso zwykłe z dodatkiem mleka

Con panna – to mała esencjonalna kawa z dodatkiem niewielkiej ilości ubitej na sztywno śmietanki

Americano – słabszy rodzaj kawy w kontekście siły pobudzenia. To jedno espresso z podwójną dawką gorącej wody.

Cappuccino – to bardzo popularny typ kawy. Opiera się na podwójnej porcji spienionego mleka i jednego espresso. Bazowe Cappuccino przekształca się na wiele sposobów. Można dodać syrop smakowy, orzechy lub inne dodatki.

Latte macchiato – to kawa na bazie espresso składająca się z trzech warstw: kawy, mleka i pianki lub bitej śmietany. Macchiato również tworzymy w różnych wariantach – dodajemy karmelu, czekolady, syropu kokosowego lub innego, kakao, pistacji, soli, bitej śmietany, białej czekolady oraz innych specjałów.

Kawa po irlandzku – to zwykłe espresso z dodatkiem rumu lub whisky, brązowego cukru oraz niewielkiej porcji bitej śmietanki.

Mocha – to oryginalne espresso z mlekiem i dodatkiem czekolady.

Frappe – tak określamy kawę zmiksowaną z lodami lub lodem i bitą śmietaną.

Podobne artykuły


16
komentarze: 110 | wyświetlenia: 726
14
komentarze: 11 | wyświetlenia: 962
14
komentarze: 8 | wyświetlenia: 395
13
komentarze: 0 | wyświetlenia: 967
12
komentarze: 12 | wyświetlenia: 738
12
komentarze: 1 | wyświetlenia: 526
12
komentarze: 18 | wyświetlenia: 1676
11
komentarze: 4 | wyświetlenia: 436
11
komentarze: 24 | wyświetlenia: 522
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 503
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 994
11
komentarze: 298 | wyświetlenia: 454
11
komentarze: 9 | wyświetlenia: 925
10
komentarze: 1 | wyświetlenia: 312
10
komentarze: 143 | wyświetlenia: 500
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska