Istnieją setki rodzajów kawy. Zapewne każdy z nas ma swoją ulubioną. Jeśli ciągle pijesz zwykłą kawę z mlekiem pora przestać. Poznaj tajniki kawy.
Jedni wolą pić zwyczajnie, inni fascynują się gatunkami i wolą eksperymentować. Kawa z chemexu, areopressu, ekspresu ciśnieniowego, przelewowego, czy kapsułkowego – wszystkie łączy jeden czynnik – pobudza. Właściwości kawy są znane już od setek lat. Pasuje do wielu przysmaków. Dodaje się ją do ciast i deserów. To chyba najpopularniejszy obok herbaty napój na całym świecie.
To niesamowite, że co roku na świecie wypija się kilka miliardów filiżanek kawy. W naszym kraju ten napój rozpowszechnił się już pod koniec XVII wieku. Generalnie gatunków kaw jest setki, jednak na szeroką skale produkuje się dwa rodzaje : arabicę i robustę. Jeśli wybierasz się do kawiarni to możesz mieć pewność, że któryś z tych napojów znajdzie się na Twoim stole.
Jakie są najpopularniejsze rodzaje kawy?
Espresso – jest czarny aromatyczny i bardzo esencjonalny wywar podawany zazwyczaj w niewielkich filiżankach z dodatkiem szklanki wody. Bardzo mocna kawa. Stanowi bazę do dalszych wariantów i kawowych kombinacji.
Espresso doppio – tak nazywamy podwójną kawę espresso.
Espresso Macchiato – w ten sposób określa się espresso zwykłe z dodatkiem mleka
Con panna – to mała esencjonalna kawa z dodatkiem niewielkiej ilości ubitej na sztywno śmietanki
Americano – słabszy rodzaj kawy w kontekście siły pobudzenia. To jedno espresso z podwójną dawką gorącej wody.
Cappuccino – to bardzo popularny typ kawy. Opiera się na podwójnej porcji spienionego mleka i jednego espresso. Bazowe Cappuccino przekształca się na wiele sposobów. Można dodać syrop smakowy, orzechy lub inne dodatki.
Latte macchiato – to kawa na bazie espresso składająca się z trzech warstw: kawy, mleka i pianki lub bitej śmietany. Macchiato również tworzymy w różnych wariantach – dodajemy karmelu, czekolady, syropu kokosowego lub innego, kakao, pistacji, soli, bitej śmietany, białej czekolady oraz innych specjałów.
Kawa po irlandzku – to zwykłe espresso z dodatkiem rumu lub whisky, brązowego cukru oraz niewielkiej porcji bitej śmietanki.
Mocha – to oryginalne espresso z mlekiem i dodatkiem czekolady.
Frappe – tak określamy kawę zmiksowaną z lodami lub lodem i bitą śmietaną.