Login lub e-mail Hasło   

pomysłowe przepisy na śniadania

Szukasz pomysłu na zdrowe i pyszne śniadanie! W tym artykule znajdziesz kilka przepisów, które umożliwią Ci przygotowanie śniadania w krótkim czasie!
Wyświetlenia: 474 Zamieszczono 16/02/2016
  1. Placuszki z bananów

składniki: 1 dojrzały banan, 1 jajko, 1 łyżka mąki pełnoziarnistej, 1/2 łyżki oleju kokosowego lub masła

Przygotowanie: Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko i mąkę. Składniki mieszamy dokładnie ze sobą, aż powstanie jednolita masa. Rozgrzewamy olej/masło na patelni i smażymy niewielkie placuszki po minucie z każdej strony.

Propozycja dodatków: jogurt naturalny, granola, miód, cukier, dżem, konfitura, sezonowe owoce

  1. Grzanki francuskiego

składniki: 2 kromki chleba tostowego, 50 gram masła, 1 plasterek sera koziego, 1 plasterek szynki, sól, pieprz, 1 jajko.

Przygotowanie: kromki maczamy w rozbełtanym jajku zmieszanym z solą i pieprzem. Nagrzewamy patelnie, kładziemy na nią masło. Na kromkę połóż dodatki i smaż z każdej strony, aż jajko się zetnie a grzanki będą rumiane.

  1. Sałatka z awokado

Składniki: 1/2 dojrzałego awokado, 1/2 pomidora, 1/4 cebuli, sól, pieprz, liście natki pietruszki, 1 łyżeczka octu balsamicznego

Przygotowanie: kroimy awokado, pomidory i cebule na drobną kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Liście natki pietruszki mieszamy z octem balsamicznym i posypujemy sałatkę. Takie danie to idealna propozycja śniadania, dla osób na diecie. To lepsze niż wizyta w fastfoodzie.

  1. Brushetta z pomidorami

Składniki : 1/4 bagietki, 1 dojrzały pomidor, 3-4 liście bazyli, 1 łyżka oliwy

Przygotowanie: Bagietkę kroimy na pół. Kroimy pomidora w kostkę i skrapiamy go oliwą. Solimy i pieprzymy, a następnie dodajemy na bagietkę. Wkładamy bagietki z pomidorami do piekarnika nastawionego na temperaturę około 170 stopni Celsjusza. Pieczemy około 5-10 minut.

  1. Jajko sadzone w papryce

Składniki: 2 jajka, 1 papryka, sól ,pieprz, 50 gram masła

Przygotowanie: Paprykę kroimy na pół i wykrawamy z niej dwa zamknięte kawałki o grubości około 1 cm. Rozgrzewamy masło na patelni. Kładziemy paprykę na patelni, tak by przylegała do dna. Do każdego kawałka wbijamy jajko, solimy i pieprzymy. Smażymy, aż do momentu gdy się zetnie. 

Podobne artykuły


14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 860
14
komentarze: 11 | wyświetlenia: 919
14
komentarze: 8 | wyświetlenia: 336
13
komentarze: 105 | wyświetlenia: 220
13
komentarze: 0 | wyświetlenia: 931
12
komentarze: 6 | wyświetlenia: 1796
12
komentarze: 1 | wyświetlenia: 394
12
komentarze: 12 | wyświetlenia: 691
12
komentarze: 18 | wyświetlenia: 1529
11
komentarze: 298 | wyświetlenia: 387
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 957
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 462
11
komentarze: 4 | wyświetlenia: 385
11
komentarze: 9 | wyświetlenia: 870
10
komentarze: 10 | wyświetlenia: 638
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska