Login lub e-mail Hasło   

Pizza - standardowa i niekonwencjonalna

W podstawowym wydaniu pizza to tradycyjny, płaski placek pieczony na bazie mąki, wody i soli, do którego dodaje się ser mozzarella, pomidorowy sos oraz bazylię.
Wyświetlenia: 392 Zamieszczono 29/02/2016

W takiej wersji podstawowej pizza została spopularyzowana za sprawą piekarza z Neapolu pod koniec XIX wieku. Tradycyjną włoską pizzę można skosztować w większości pizzerii w Italii. Niemniej, od tego czasu pizza nie tylko została spopularyzowana niemalże na całym świecie, ale jednocześnie wymyślono wiele wariacji dotyczących składników dodawanych na mączny placek wypiekany najlepiej w piecu opalanym drewnem. Zapraszamy do lektury artykułu na temat składników pizzy przygotowanych przez Presto Pizza Kraków.

Konwencjonalne składniki pizzy

Pomijając różne metody wyrabiania ciasta na pizzę, na wierzch placka można dodać wiele różnych składników, dla stworzenia idealnej kompozycji odpowiadającej podniebieniom smakoszy. Tradycyjnie już do pizzy dodaje się ser, najlepiej typu mozzarella, pomidorowy sos oraz przyprawy - na ogół bazylię i oregano. Na ciasto do pizzy nakłada się w pierwszej kolejności sos pomidorowy, później mozzarellę oraz bazylię. W ten sposób możemy przygotować oryginalną, włoską pizzę.

W Polsce jednak istnieje tendencja do dodawania wielu innych składników na ten przysmak rodem z Neapolu. Umieszcza się przede wszystkim pieczarki, cebulę, szynkę, kiełbasę, mięso, ser różnego typu, jak i oliwki czy paprykę. To zestaw najbardziej powszechnych składników na pizzę. Można wybierać je w zasadzie w każdej pizzerii - samodzielnie lub korzystając ze stworzonych przez kucharzy zestawień.

Pizza w niestandardowym wydaniu

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do pizzy dodawać także inne składniki, niewymienione dotychczas. Sporą ich grupę stanowią owoce. Do placka można dodać:

  • ananas - razem z szynką, serem i sosem pomidorowym tworzą pizzę hawajską,
  • brzoskwinie,
  • banana,
  • truskawki

Właściwie, można dodać do pizzy dowolne owoce i zjeść ją na słodko.

W wielu pizzeriach można skosztować pizzy z takimi składnikami jak:

  • szpinak,
  • brokuły,
  • kalafior,
  • jarmuż,
  • kasztany pieczone,
  • feta,
  • sery pleśniowe,
  • grzyby leśne - borowiki i kurki,
  • jajko - sadzone lub na twardo,
  • mięso mielone,
  • mięso gyros,
  • kurczak wędzony,
  • szparagi,
  • owoce morza,
  • oscypek,
  • żurawina,
  • pieczone buraki w plasterkach,
  • wędzona ryba (np. makrela lub szprotki),
  • gotowane ziemniaki

W praktyce każdy z nas może dodać na pizzę to, co najbardziej lubi. Komponowanie ze sobą różnych smaków i aromatów jest sztuką, także w pizzerii. Także i sos dodawany do pizzy nie musi być tylko pomidorowy lub czosnkowy. Coraz częściej stosuje się sosy śmietanowe - na ostro lub słodko, majonez czy sosy ziołowe. Świetnie smakuje ciasto do pizzy upieczone w piecu (podpłomyk) maczany w wysokiej jakości oliwie. Często zaskakujące połączenia smaków, np. leśne grzyby, mięso mielone, cebula i banany w połączeniu wypadają znakomicie, a smaki przenikają się wzajemnie i sprawiają, że pizza staje się daniem wyrafinowanym i niespotykanym. Nie bójmy się więc eksperymentowania ze składnikami do pizzy. Znajdziemy taką jej wersję, która będzie nam najbardziej odpowiadała.

Zaprzeczenie włoskiej pizzy

We Włoszech idąc do pizzerii serwującej tradycyjną pizzę, nie znajdziemy długiego menu z licznymi wariantami składników do pizzy. Włosi uważają, że na pizzy nie powinno znajdować się więcej niż pięć składników przykrytych serem mozzarella. Oryginalna pizza z Neapolu wytwarzana jest z drożdży i mąki typu 0 lub 00, a jako dodatki służą pomidory San Marzano, mozzarella z mleka bawolic, czosnek, oregano, bazylia i oliwa. W ten sposób powstaje pizza Margharita. W pizzeriach włoskich można znaleźć dodatkowo pizze z takimi tradycyjnymi dodatkami jak: anchois, kapary, pieczarki, szynka prosciuto, karczochy, ser gorgonzola, parmezan i ricotta, pikantne salami i papryczki peperoni, włoska kiełbasa, pietruszka, bakłażan, cukinia, krewetki, kalmary, małże czy kwiaty cukinii. Wiele składników, które uważamy za standardowe na polskich pizzach, nigdy nie mogłyby się znaleźć na tym samym przysmaku w kuchni typowo włoskiej.

Podobne artykuły


105
komentarze: 29 | wyświetlenia: 114252
46
komentarze: 25 | wyświetlenia: 19141
40
komentarze: 39 | wyświetlenia: 17543
38
komentarze: 10 | wyświetlenia: 3139
32
komentarze: 11 | wyświetlenia: 9463
32
komentarze: 13 | wyświetlenia: 6033
29
komentarze: 14 | wyświetlenia: 2630
28
komentarze: 23 | wyświetlenia: 4823
28
komentarze: 12 | wyświetlenia: 3606
27
komentarze: 17 | wyświetlenia: 21591
27
komentarze: 28 | wyświetlenia: 2540
30
komentarze: 31 | wyświetlenia: 67195
24
komentarze: 10 | wyświetlenia: 27718
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska