JustPaste.it

Jesienna huśtawka nastrojów

Nawet najbardziej zahartowany organizm może przechodzić chwilowy spadek formy i odporności.

Nawet najbardziej zahartowany organizm może przechodzić chwilowy spadek formy i odporności. Wtedy
zmaga się z uporczywym katarem, kaszlem i rozbierającą gorączką. Trzeba skutecznie sobie pomóc, ale
co zrobić, żeby nie pogorszyć i nie zaszkodzić?

Ważne jest prawidłowe rozpoznanie, co nam dolega, przeziębienie czy grypa. Obie te częste o tej porze
roku dolegliwości są inne, choć często mylone.


Przeziębienie - niegroźne, raczej krótkotrwałe. To zadanie dla bakterii, wtedy nie czujemy
charakterystycznego jak przy grypie rozbicia. Jest za to bezpośrednim następstwem przemarznięcia,
przemoknięcia, mody na chodzenie z goła głową.


Grypa - nigdy nie można jej sobie bagatelizować, wywołana przez wirusy, które atakują, gdy organizm jest
osłabiony. Choć ich różnice bywają bardzo mylące. Grypy nie wolno nam przechodzić! Bo to grozi
niebezpiecznymi dla zdrowia, a nawet życia powikłaniami, takimi jak zapalenia wszelkiego typu, czyli:
oskrzeli, płuc, ucha środkowego, choroby serca.


Kabaczek


Pomimo tego, że nie ma zbyt wielkiej wartości odżywczej, doskonale odkwasza organizm. Do
niebezpiecznego zakwaszenia dochodzi wtedy, gdy nasza dieta wypełnia mięso i jego przetwory,
połączenie z białym pieczywem. W środowisku mocno kwasowym organizm szybciej się starzeje, a i
komórki rakowe w takim właśnie środowisku mają świetne warunki do rozwoju.


Dynia


Najcenniejsze w niej są wbrew pozorom pestki. Miąższ zużywa się na przetwory, pestki - suszy się albo
zjada na surowo. Bogate w cynk, dlatego powinny zajadać się nimi osoby z problemami trądzikowymi oraz
z tendencją do wypadania włosów. Dlatego warto skorzystać z tego, co serwuje nam matka natura w
porze jesiennej.


Kapusta


Jedno z tańszych warzyw dostępnych na rynku, które ma właściwości przeciwnowotworowe, zmniejsza
ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Bogate w witaminę C, A, B1, B2, E, wapń, fosfor, żelazo,
magnez. Głąb zawiera najwięcej witaminy C, chrupmy go zatem jak jabłko, czy marchewkę. Jest
niskokaloryczna, 100 gram tego warzywa to jedynie 26 kcal.


Marchew


Najbogatsze źródło karotenu, prowitaminy A. Poprawia nasz wzrok, korzystnie wpływa na koloryt skóry,
wzmacnia ją, dlatego warto pić świeżo wyciśnięty sok z marchewki. Zawiera kwas foliowy, ważny dla
kobiet w ciąży. Zawierają też witaminy z grupy B, magnez, fosfor, żelazo, pomagają również w walce z
pasożytami.


Śliwki


Bogate źródło pektyn. To właśnie pektyny sprawiają, że dżemy i galaretki ładnie się zagęszczają, a w
naszym organizmie obniżają poziom cholesterolu, chronią przed powstawaniem kamieni żółciowych. Są
niczym miotełka, która reguluje pracę jelit.


Organizm odporny na wirusy i bakterie musi być dobrze zahartowany, najlepiej świeżym powietrzem plus
dieta bogata w witaminę C