JustPaste.it

Gdy drapie w gardle

Wiele osób na to narzeka. Niezależnie od pory roku.

Wiele osób na to narzeka. Niezależnie od pory roku.

 

Może wynikać z przeziębienia, albo z faktu spędzania kilka godzin w mocno klimatyzowanych pomieszczeniach, w których powietrze jest mocno przesuszone.

Najmniejszy nawet ból sprawia zwyczajne przełykanie, czy chrypka. To może oznaczać jakąś infekcję.
Zwykle odpowiadają za to wirusy, dopóki organizm jest mocny, daje sobie z nimi sam radę. Kiedy jednak
się znacznie osłabi, to takie wirusy potrafią zrobić nam sporą krzywdę. Gdy podczas kataru oddychamy
ustami zamiast nosem, nasze gardło jest już całkiem bezbronne. Szkodzi mu też ciepłe i suche powietrze.


Co pomoże?


Lepiej zostać w domu dzień lub dwa, wygrzać się pod kołdrą i nie narażać organizm na kolejne spadki
temperatury. Należy dużo pić herbaty z sokiem malinowym, z cytryną i miodem. Wskazane jest też
płukanka z szałwii, nagietka, czy rumianku, albo roztwór soli, sody i wody - po pół łyżeczki soli i sody na
szklankę ciepłej wody. Nie trzeba "gulgotać" wielokrotnie, lepiej krótko, a często. Wtedy też lepiej nie pić
mocniej kawy i herbaty.


Jeśli domowe sposoby zawiodą, niezwłoczna jest wizyta u lekarza. Sprawa może być o wiele
poważniejsza - zapalenie krtani, zmiany w obrębie strun głosowych, polipy, brodaweczki, a nawet rak
krtani!


W sezonie, kiedy dopadają nas infekcję, warto przypomnieć sobie zalety nalewki bursztynowej. Nacieramy
ją plecy i klatkę piersiową chorego. Albo dodać kilka kropel do herbaty. Bursztynowy miał zalewamy
spirytusem, a po 10 dniach lekarstwo gotowe. Bursztyny można zalać ponownie.


Napar z ziół


Zalać wrzątkiem liść szałwii, mięty, koszyczek rumianku, kwiat nagietka. Całość parzyć 20 minut,
stosować kilka razy dziennie.


Syrop z cebuli


Ten standardowy to pokrojona w grubą kostkę cebula zasypana cukrem i odstawiona w cieple miejsce.
Istnieje jeszcze awangardowa wersja tego przepisu. Zetrzeć cebulę i jabłko na tarce. Dokładnie wycisnąć
sok i pić 3 razy dziennie po 2 łyżeczki.


Płukanka solna


W szklance wody rozpuścić łyżeczkę soli i płukać gardło 3 – 4 razy dziennie.


Sok z buraków


Do szklanki świeżego soku z buraków dodać łyżkę octu winnego lub jabłkowego. Gardło należy płukać nawet 10 razy w ciągu dnia.


Drapanie, nieprzyjemne kłucie, pieczenie, chrypka, problemy z przełykaniem – takie dolegliwości
pojawiają się niespodziewanie i są najczęściej objawem infekcji gardła, które zalicza się do tzw. chorób
samoorganiczajacych się. To znaczy, że nasz organizm jest w stanie sam się z nimi uporać.