Login lub e-mail Hasło   

Gdy drapie w gardle

Wiele osób na to narzeka. Niezależnie od pory roku.
Wyświetlenia: 361 Zamieszczono 09/03/2016

Może wynikać z przeziębienia, albo z faktu spędzania kilka godzin w mocno klimatyzowanych pomieszczeniach, w których powietrze jest mocno przesuszone.

Najmniejszy nawet ból sprawia zwyczajne przełykanie, czy chrypka. To może oznaczać jakąś infekcję.
Zwykle odpowiadają za to wirusy, dopóki organizm jest mocny, daje sobie z nimi sam radę. Kiedy jednak
się znacznie osłabi, to takie wirusy potrafią zrobić nam sporą krzywdę. Gdy podczas kataru oddychamy
ustami zamiast nosem, nasze gardło jest już całkiem bezbronne. Szkodzi mu też ciepłe i suche powietrze.


Co pomoże?


Lepiej zostać w domu dzień lub dwa, wygrzać się pod kołdrą i nie narażać organizm na kolejne spadki
temperatury. Należy dużo pić herbaty z sokiem malinowym, z cytryną i miodem. Wskazane jest też
płukanka z szałwii, nagietka, czy rumianku, albo roztwór soli, sody i wody - po pół łyżeczki soli i sody na
szklankę ciepłej wody. Nie trzeba "gulgotać" wielokrotnie, lepiej krótko, a często. Wtedy też lepiej nie pić
mocniej kawy i herbaty.


Jeśli domowe sposoby zawiodą, niezwłoczna jest wizyta u lekarza. Sprawa może być o wiele
poważniejsza - zapalenie krtani, zmiany w obrębie strun głosowych, polipy, brodaweczki, a nawet rak
krtani!


W sezonie, kiedy dopadają nas infekcję, warto przypomnieć sobie zalety nalewki bursztynowej. Nacieramy
ją plecy i klatkę piersiową chorego. Albo dodać kilka kropel do herbaty. Bursztynowy miał zalewamy
spirytusem, a po 10 dniach lekarstwo gotowe. Bursztyny można zalać ponownie.


Napar z ziół


Zalać wrzątkiem liść szałwii, mięty, koszyczek rumianku, kwiat nagietka. Całość parzyć 20 minut,
stosować kilka razy dziennie.


Syrop z cebuli


Ten standardowy to pokrojona w grubą kostkę cebula zasypana cukrem i odstawiona w cieple miejsce.
Istnieje jeszcze awangardowa wersja tego przepisu. Zetrzeć cebulę i jabłko na tarce. Dokładnie wycisnąć
sok i pić 3 razy dziennie po 2 łyżeczki.


Płukanka solna


W szklance wody rozpuścić łyżeczkę soli i płukać gardło 3 – 4 razy dziennie.


Sok z buraków


Do szklanki świeżego soku z buraków dodać łyżkę octu winnego lub jabłkowego. Gardło należy płukać nawet 10 razy w ciągu dnia.


Drapanie, nieprzyjemne kłucie, pieczenie, chrypka, problemy z przełykaniem – takie dolegliwości
pojawiają się niespodziewanie i są najczęściej objawem infekcji gardła, które zalicza się do tzw. chorób
samoorganiczajacych się. To znaczy, że nasz organizm jest w stanie sam się z nimi uporać.

Podobne artykuły


17
komentarze: 71 | wyświetlenia: 2190
16
komentarze: 15 | wyświetlenia: 1218
14
komentarze: 15 | wyświetlenia: 1068
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1123
13
komentarze: 5 | wyświetlenia: 546
13
komentarze: 53 | wyświetlenia: 796
11
komentarze: 92 | wyświetlenia: 643
11
komentarze: 70 | wyświetlenia: 680
11
komentarze: 37 | wyświetlenia: 490
11
komentarze: 34 | wyświetlenia: 983
11
komentarze: 137 | wyświetlenia: 624
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska