JustPaste.it

Święta na tip top

W większości domów okres przedświąteczny bywa dość nerwowy, ponieważ za wszelką cenę staramy się perfekcyjnie przygotować na przyjecie rodziny i przyjaciół.

W większości domów okres przedświąteczny bywa dość nerwowy, ponieważ za wszelką cenę staramy się perfekcyjnie przygotować na przyjecie rodziny i przyjaciół.

 

Bierzemy kredyty, zapożyczamy się u znajomych, by na stole i na zająca niczego nie zabrakło.

W każde święta wydajemy znacznie więcej, niż nas na to stać. Warto jednak zrobić szczegółowy plan
wydatków i obowiązków, które nas czekają, tak by organizowane święta nie kosztowały aż tylu pieniędzy i
wyrzeczeń. Najpierw zastanów się, w jaki sposób będziesz spędzał wiosenne święta - gdzie i ilu będzie
uczestników. Jeśli przygotowanie wszystkiego jest na twojej głowie, zrób sobie harmonogram
najważniejszych zadań. Wykonaj też wstępny kosztorys zakupów. Nie przesadzaj z ilością i mierz siły na
zamiary. Lepiej nie kupować wszystkiego na raz, bo pewnikiem o czymś się zapomni.

Chcąc, nie chcąc.


Kolejnym wyznaniem, które stoi przed nami w tym czasie są oczywiście porządki. Nie odkładaj
wszystkiego na ostatnie dni. Dywanami oraz firankami najlepiej zając się wcześniej. Mycie szafek
kuchennych oraz usuniecie nagromadzonego kurzu za meblami można zrobić wcześniej. Dzień przed
godziną zero, czyli przed świątecznym świętowaniem można odkurzyć, aby otoczenie wokół nas było
czyste i świeże.


Warto również sprawdzić, czy obrusy i serwetki, które położymy na świątecznym stole są czyste i
niewygniecione. W razie potrzeby trzeba oddać do magla. Ostatnim, ale nie mniej ważnym elementem są
prezenty. Wszystko zależy od tego ile mamy na podarki, oraz to ile mamy czasu na wybór i kupno. Coraz
bardziej popularne stają się niespodzianki wykonane własnoręcznie.


Moda na light


Pięknie, smacznie i bogato - tak zazwyczaj wyglądają wielkanocne stoły, na których jak co roku będą
królować wykwintne dania, wyeksponowane stosowną dekoracją. Doskonałym podkreślaniem tego, co na
półmiskach, mogą być jednokolorowe, bez zbędnych zdobień, obrusy. Do tego w kolorze kontrastowym
serwety i zastawa - najlepiej biała. Do łask wraca także przezroczyste szkło: szklanki, kieliszki lub szklane
filiżanki. Dekoracja stołu ma być jedynie tłem dla świątecznych ozdobników: pisanek, koszyków, lub
pięknych, kolorowych kwiatów.


Świąteczne, wykwintne dania tradycyjnie różnorodne, cieszące oko, mogą być także zdrowe i wiosenne.
Słodką śmietankę zawsze można zastąpić kwaśniejszym jogurtem naturalnym, a masło - oliwą z oliwek.
Warto serwować zielone sałatki np. z rukolą, nieodzownym elementem każdego świątecznego stołu
powinna być srebrna patera z owocami. Mogą na niej być dorodne jabłka, słoneczne grejpfruty, apetyczne
pomarańcze, krągłe winogrona, figi, kiwi.


Świąteczne fusion


Dobre wyczucie smaku i upodobanie do przeróżnych eksperymentów to podstawa złożoności kuchni
fusion, której elementy można wykorzystać w wielkanocnym menu. Dzięki dodatkom z innych kuchni
świata tradycyjne świąteczne dania zyskują nowe przepyszne smaki. Przykładem może być smakowity
sos do jajek na bazie majonezu, z pokrojoną papryką, szczypiorkiem, i sosem śliwkowym, lub zupa
grzybowa z ostrymi, orientalnymi przyprawami.


Zielona łączka


Podstawową ozdobą wielkanocnych stołów są właśnie żywo zielone łączki rzeżuchy lub pszenicy.
Wystarczy na tydzień przed świętami zasiać na ligninie lub wacie nasiona. Rzeżucha nie tylko pięknie i
wiosennie wygląda, dobrze też smakuje - nadaje się do jaj, sałatek, ryb, sera, ma wiele cennych wartości
odżywczych i witamin - A,B,C, żelazo, wapń, dobrze przyswajalny jod. Trawa pszeniczna to bogate źródło
witamin A,B,E, potasu, wapnia, magnezu. Jedyna taka zdrowa trawa!!!


Pamiętajmy jednak, że w tym wyjątkowym czasie najważniejsze są gesty potwierdzające i świadczące o
miłości czy sympatii do drugiej osoby, a nie materialna wartość prezentu.