JustPaste.it

Potrzeby żywieniowe dziecka

Odpowiednie żywienie dziecka to szansa na jego prawidłowy i zdrowy rozwój. Dzieci potrzebują odpowiednich ilości witamin oraz składników odżywczych, dzięki którym zdrowo rosną.

Odpowiednie żywienie dziecka to szansa na jego prawidłowy i zdrowy rozwój. Dzieci potrzebują odpowiednich ilości witamin oraz składników odżywczych, dzięki którym zdrowo rosną.

 

Czego potrzebują maluchy w swej diecie?

 Dieta niemowlaka i małego dziecka musi dostarczyć mu wszystkich niezbędnych do prawidłowego rozwoju składników.

Podstawa to witaminy. Aby wzrok dziecka mógł się dobrze rozwijać, niezbędna jest witamina A, dla mocnych kości i zębów niezwykle istotna jest zaś witamina D. Żywienie dziecka musi uwzględnić również odpowiednią ilość witaminy C, dzięki której organizm staje się bardziej odporny na infekcje oraz witaminy E, odpowiedzialnej za prawidłową pracę układu nerwowego i krwionośnego.

Oprócz witamin dieta małego dziecka musi zawierać stosowne składniki mineralne. Ważne jest żelazo, dzięki któremu prawidłowo rozwija się mózg oraz wapń i fosfor. Dzięki nim dziecko może pochwalić się mocnymi kościami oraz zdrowymi ząbkami. Aby dobrze funkcjonował układ nerwowy i mięśniowy malucha, w jego diecie nie może brakować magnezu. Dla układu odpornościowego zaś ważnym składnikiem mineralnym jest cynk. Dlatego ważne jest aby spożywały pełnoziarniste produkty, ale nie pszenice, któa jest modyfikowana. Mogą np. z chęcią zjadać naleśniki i gofry z innych mąk, niż pszenna.

Żywienie dziecka to nie tylko odpowiednia dawka składników mineralnych i witamin. Niezbędne są również odpowiednie ilości białka, węglowodanów oraz tłuszczów. Białko jako podstawowy budulec organizmu i wszystkich jego komórek jest bardzo ważnym składnikiem w diecie malucha, węglowodany zaś stanowią źródło energii i pozwalają na przyswajanie witamin. Podobną rolę odgrywają tłuszcze, które nie tylko dodają energii, ale jednocześnie sprzyjają wchłanianiu witamin A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach i bez nich nie są przez ludzki organizm przyjmowane.