Login lub e-mail Hasło   

Królowa słodyczy obchodzi swoje święto

Uwielbiasz czekoladę? A kto jej nie kocha! Jedzona w odpowiednich ilościach potrafi być nie tylko grzechu wartą słodyczą, ale również całkiem wartościowym dodatkiem do diety.
Wyświetlenia: 441 Zamieszczono 04/04/2016

Obchodzony na całym świecie Dzień Czekolady nie jest jeszcze popularnym świętem, ale na pewno jednym z najsłodszych. Ta słodycz ma ciekawą historię i jest stosunkowo „młoda”,  bo znana dopiero od ponad 200 lat. Co prawda, napój z ziaren kakaowca znany był już Majom i Aztekom, ale do Europy przywiózł je dopiero  Krzysztof Kolumb. I musiało minąć kilka stuleci, zanim w Niemczech powstała pierwsza tabliczka czekolady.

Od tego czasu przysmak ewoluował wręcz niewyobrażalnie. Można kupić go w niezliczonej formie pełnych tabliczek, czekolady nadziewanej, czekoladowych cukierków, czekoladek i w formie przeznaczonej do picia. Znawcy czekolady szukają jednak nie tylko nowych smaków, ale przede wszystkim miejsc, gdzie korzysta się z najlepszych składników i unika doprawiania sztucznymi dodatkami. – Pięć lat temu, gdy otwieraliśmy sieć lokali Choice, byliśmy jedną z pierwszych manufaktur i dla ludzi było szokiem nie tylko to, że nasze wyroby robimy ręcznie, ale że są w nich same naturalne składniki – mówi Marta Załęska, dyrektor zarządzająca w MJM Group, który jest właścicielem marki Choice.

Pomysł na Choice’a zrodził się właśnie z rozeznania rynku gastronomicznego, na którym zwykły klient praktycznie nie miał dostępu do wyrobów o tak wysokiej jakości. W Choice można kupić zarówno pralinki, jak i gianduję, czyli czekoladę w tabliczkach. Codziennie w lokalach schodzi po kilkanaście kilogramów słodyczy. Co ciekawe, nie stronią od niej także ludzie dbający o dietę. - Czekolada to źródło świetnie przyswajalnego magnezu, żelaza i potasu, a także witaminy A, D, E i z grupy B. Oczywiście najbardziej wartościowa jest gorzka lub deserowa, ze względu na najwyższą zawartość miazgi kakaowej – mówi Patryk Szydziak, trener osobisty. – Nieraz jest niezastąpiona podczas dużego wysiłku i chroni przed omdleniem czy zasłabnięciem, bo szybko dostarcza organizmowi glukozy.

Każdy wielbiciel czekolady wie również, jak bardzo poprawia ona nastrój. Nie jest to tylko złudzenie. – Zjedzenie czekolady powoduje, że w mózgu podnosi się poziom serotoniny i endorfin. A to m.in. poprawia nastrój i potęguje odczuwanie przyjemności. Ale dzieje się tak tylko, jeśli sięgamy po nią sporadycznie. Przy częstym jedzeniu czekolady niestety tak to nie działa – dodaje trener.

Z okazji Dnia Czekolady w lokalach sieci Choice 12 kwietnia pralinki będą aż o 20% tańsze.

Podobne artykuły


12
komentarze: 4 | wyświetlenia: 1271
11
komentarze: 278 | wyświetlenia: 1111
10
komentarze: 195 | wyświetlenia: 565
10
komentarze: 75 | wyświetlenia: 685
9
komentarze: 31 | wyświetlenia: 726
8
komentarze: 110 | wyświetlenia: 772
8
komentarze: 6 | wyświetlenia: 614
8
komentarze: 1 | wyświetlenia: 380
8
komentarze: 73 | wyświetlenia: 754
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska