JustPaste.it

Królowa słodyczy obchodzi swoje święto

Uwielbiasz czekoladę? A kto jej nie kocha! Jedzona w odpowiednich ilościach potrafi być nie tylko grzechu wartą słodyczą, ale również całkiem wartościowym dodatkiem do diety.

Uwielbiasz czekoladę? A kto jej nie kocha! Jedzona w odpowiednich ilościach potrafi być nie tylko grzechu wartą słodyczą, ale również całkiem wartościowym dodatkiem do diety.

 

Obchodzony na całym świecie Dzień Czekolady nie jest jeszcze popularnym świętem, ale na pewno jednym z najsłodszych. Ta słodycz ma ciekawą historię i jest stosunkowo „młoda”,  bo znana dopiero od ponad 200 lat. Co prawda, napój z ziaren kakaowca znany był już Majom i Aztekom, ale do Europy przywiózł je dopiero  Krzysztof Kolumb. I musiało minąć kilka stuleci, zanim w Niemczech powstała pierwsza tabliczka czekolady.

Od tego czasu przysmak ewoluował wręcz niewyobrażalnie. Można kupić go w niezliczonej formie pełnych tabliczek, czekolady nadziewanej, czekoladowych cukierków, czekoladek i w formie przeznaczonej do picia. Znawcy czekolady szukają jednak nie tylko nowych smaków, ale przede wszystkim miejsc, gdzie korzysta się z najlepszych składników i unika doprawiania sztucznymi dodatkami. – Pięć lat temu, gdy otwieraliśmy sieć lokali Choice, byliśmy jedną z pierwszych manufaktur i dla ludzi było szokiem nie tylko to, że nasze wyroby robimy ręcznie, ale że są w nich same naturalne składniki – mówi Marta Załęska, dyrektor zarządzająca w MJM Group, który jest właścicielem marki Choice.

Pomysł na Choice’a zrodził się właśnie z rozeznania rynku gastronomicznego, na którym zwykły klient praktycznie nie miał dostępu do wyrobów o tak wysokiej jakości. W Choice można kupić zarówno pralinki, jak i gianduję, czyli czekoladę w tabliczkach. Codziennie w lokalach schodzi po kilkanaście kilogramów słodyczy. Co ciekawe, nie stronią od niej także ludzie dbający o dietę. - Czekolada to źródło świetnie przyswajalnego magnezu, żelaza i potasu, a także witaminy A, D, E i z grupy B. Oczywiście najbardziej wartościowa jest gorzka lub deserowa, ze względu na najwyższą zawartość miazgi kakaowej – mówi Patryk Szydziak, trener osobisty. – Nieraz jest niezastąpiona podczas dużego wysiłku i chroni przed omdleniem czy zasłabnięciem, bo szybko dostarcza organizmowi glukozy.

Każdy wielbiciel czekolady wie również, jak bardzo poprawia ona nastrój. Nie jest to tylko złudzenie. – Zjedzenie czekolady powoduje, że w mózgu podnosi się poziom serotoniny i endorfin. A to m.in. poprawia nastrój i potęguje odczuwanie przyjemności. Ale dzieje się tak tylko, jeśli sięgamy po nią sporadycznie. Przy częstym jedzeniu czekolady niestety tak to nie działa – dodaje trener.

Z okazji Dnia Czekolady w lokalach sieci Choice 12 kwietnia pralinki będą aż o 20% tańsze.