Układ immunologiczny wystawiany jest na ciężką próbę, wtedy gdy pogoda za oknem mocno się załamuje.
Najtrudniejsze okazują się być zmiany ciśnień i temperatury oraz znaczne wychłodzenie
organizmu. Mikstura sporządzona na bazie miodu i przegotowanej wody świetnie poprawia
funkcjonowanie organizmu. Wystarczy pić codziennie na czczo.
Rezultaty pojawiają się w niedługim
czasie. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów tego specyfiku. Mleko z miodem to jeden z pierwszych
domowych sposobów, które sporządzały nam mamy, gdy dręczył nas kaszel lub katar. Miód jest naturalną
substancją produkowaną przez pszczoły. Może powstawać z nektaru kwiatów lub spadzi.
Spadź -
cukrowy produkt wytwarzany przez czerwce i mszyce żywiące się liśćmi drzew. Istnieje przynajmniej kilka
powodów, by raczyć się tym specyfikiem:
zawiera enzymy i aminokwasy pobudzające układ odpornościowy
dostarcza mikroelementów, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu
oraz witaminy C i witamin z grupy B
działa regulująco i łagodząco na układ pokarmowy
wzmacnia układ nerwowy, dzięki czemu uspokaja i pomaga przy problemach z zasypianiem
przyspiesza gojenie ran, odmrożeń i oparzeń.
Krystalizacja to naturalny proces, któremu podlega każdy normalny miód. Jaki jest na to prosty sposób?
Wystarczy wstawić słoik ze skrystalizowanym miodem, nazywanym krupcem, do garnka z wodą o
temperaturze 40 stopni C. Za jakiś czas zmieni stan na płynny i uzyska inną nazwę - potoka.
Rodzaje miodu i ich specyficzne właściwości prozdrowotne:
wielokwiatowy - pobudza do pracy wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Przyda się tym, którzy mają
problemy z trawieniem, zwłaszcza po obfitych i tłustych posiłkach. Ma łagodny smak, dlatego lubią
go dzieci.
rzepakowy - jest kremowobiały, ma mazistą konsystencję. Zalecany osobom, które mają kłopoty z
sercem i ciśnieniem krwi. Przyspiesza również gojenie się ran i oparzeń.
spadziowy - ma ciemny kolor, mocny aromat i dużą gęstość. Działa silnie bakteriobójczo i
przeciwzapalnie. Można go stosować profilaktycznie, gdy zaczyna się sezon przeziębień.
lipowy - skutecznie walczy z przeziębieniem, kaszlem, anginą, problemami z zatokami. Działa też
uspokajająco, pomaga w bezsenności.
akacjowy - zalecany jest przede wszystkim wtedy, gdy często narzekamy na zaburzenia trawienia,
skurcze żołądka, problemy z jelitami, bezsenność.
mniszkowy - dodaje witalności, sięgamy po niego, gdy czujemy się fizycznie lub psychicznie
wyczerpani. Wspomaga też leczenie wątroby i dróg żółciowych. Ma właściwości moczopędne.
wrzosowy - przyniesie ulgę, gdy przytrafi się nam zapalenie pęcherza lub biegunka. Reguluje
również procesy trawienne i ułatwia przyswajanie składników pokarmowych.
gryczany - obfituje w rutynę - substancję oczyszczającą naczynia. Dlatego zalecany jest
cierpiącym na miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca lub nadciśnienie tętnicze.
Do innych pszczelich specyfików należą:
propolis, pospolicie nazywany kitem pszczelim, wytwarzany głównie z substancji żywicznych
zebranych z pączków niektórych drzew. Ma działanie antybakteryjne, antywirusowe i
antygrzybiczne.
pyłek kwiatowy - męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiat. Działa odżywczo,
odtruwająco i antymiażdżycowo.
pierzga - zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy.
mleczko pszczele - wytwarzane przez młode pszczoły karmicielki. Reguluje przemianę materii,
poprawia apetyt i wspomaga płodność.
Ponury nastrój, nieco depresyjne samopoczucie można zwalczyć zdrową dietą oraz przekonaniem się do
miodu i jego drogocennych składników odżywczych. Jest mocno kaloryczny, przesłodki, o pięknej,
głębokiej barwie, jednak to złoty dar natury, który w cudowny sposób poprawia naszą odporność