JustPaste.it

Majowo – weekendowo

Wreszcie się doczekaliśmy, trwając w zimowej hibernacji przez ostatnie długie miesiące. Doczekaliśmy się maja, rzecz jasna.

Wreszcie się doczekaliśmy, trwając w zimowej hibernacji przez ostatnie długie miesiące. Doczekaliśmy się maja, rzecz jasna.

 

Teraz jesteśmy spragnieni słonecznych promieni. Byle by zabawa była przednia, to i pogoda będzie przednia.

Idealna pogoda na spacer wyprawę rowerowa wypad na miasto czy grill w ogródku. Wszystko w granicach
rozsądku. Jeszcze za wcześnie, aby moc przewidzieć, jakie może być tego roczne lato. Chociaż pojawiają
się już pierwsze nieśmiałe prognozy nadchodzących letnich miesięcy. Jedynie polowa pierwszego
majowego weekendu była słoneczna i wręcz upalna z wykluczeniem rejonów nadmorskiej linii brzegowej.
Upalne powietrze dotarło do nas aż znad zwrotnika. W tym czasie tak gorąco nie było od lat.


Uff jak gorąco
Przeważnie jest tak, gdy tylko ma nadejść weekend, wszyscy oczekują dobrej pogody. Zazwyczaj jest ona
poniżej życzeniowych pragnień. Już od kilku dni stacje telewizyjne prześcigają się w podawaniu jak
najwiarygodniejszym podawaniu odczytów z pogodowych map i modeli klimatycznych. Z prognoza pogody
jest tak, że tylko ta jednodniowa niesie za sobą największe poglądy jej sprawdzalności. Im dalej, to jest już
dużo gorzej. Tylko ta jednodniowa spełnia się prawie dokładnie w stu procentach. Zawsze najbardziej
pokrzywdzone są północne rejony naszego kraju. To właśnie tam obecnie jest najchłodniej i nie może być
mowy o takich upałach. Zielono również zrobiło się stosunkowo późno.


Taka piękna pogoda zawsze zachęca do długich spacerów i mimowolnego opalania. Jednak to wiosenne
słońce bywa bardzo zdradliwe, dlatego nie wolno nam zapomnieć o kremie do opalania, który ochroni nas
przed groźnym poparzeniem słonecznym. Po tak długiej zimie nasza skóra nie jest jeszcze
przyzwyczajona do tak dużej ekspozycji na promienie słoneczne. Jest bardzo wrażliwa, a Takie opalanie
bez odpowiedniego zabezpieczenia w postaci wysokiego filtra może się zakończyć bardzo źle. Wysoka
temperatura powietrza wcale jeszcze nie oznacza, że woda w morzu, jeziorze, czy rzece jest już
wystarczająco ciepła. Skok do zimnej toni może być tragiczny w skutkach. Jeśli jednak chcemy skorzystać
z kąpieli, to właściwie się rozgrzać. Nie pływajmy po spożyciu alkoholu. To sie zawsze kończy tragedia.


Zasady zdrowego grillowania
* Produkty, które chcemy przyrządzić na grillu, muszą być bezwzględnie świeże! Nie mogą to być
mrożonki, których nie wolno kłaść bezpośrednio na rożen grilla. Najlepsze do tego będą specjalne tacki
aluminiowe.


* Nie rób z grilla piekła! Temperatura paleniska nie może być zbyt wysoka. Odpowiednia jest wtedy, gdy
możemy utrzymać dłoń nad grillem do 4 sec! Za wysoka - gdy trwa to jedynie sekundę.


* Nie piecz nad ogniem! Nie wolno grillować, gdy nad rusztem mocno się żarzy. Nie wolno pozwolić, aby
ogień osmalał mięso, bo wtedy wytrącają się silne związki rakotwórcze.


* Nie rozpalać drewnem pochodzącym z gatunków drzew iglastych. Zawarta w nich żywica ma w sobie
szkodliwe związki.


* Jedz surówki do potraw z grilla! Podczas grillowania powstają wolne rodniki mogące uszkadzać komórki naszego
organizmu. A świeże warzywa i owoce zawierają potrzebne antyoksydanty, które je eliminują.


Wolne dni sprzyjają tez imprezowaniu przy suto zakrapianym alkoholu stole. Nie rzadko bez tzw zagryzki.
A to podstawowy błąd i najczęstszy powód do bolesnego kaca następnego dnia. Według najnowszych
badan to tzw popitka napojami gazowanymi oraz słodkimi sokami przyczynia się do boleści głowy.
Dwutlenek węgla i kwasy organiczne zawarte w sokach znacznie przyśpieszają wchłanianie alkoholu.
Wiele napojów, zwłaszcza gazowanych, zawiera też aspartam, który w połączeniu z alkoholem jest
trujący. Uwaga tez na coraz to popularniejsze i różnokolorowe drinki. Wprawdzie alkohol wymieszany z
sokami lepiej smakuje, ale jest zdecydowanie bardziej zdradliwy. W drinkach nie czuć wódki. Nie wiemy
zatem ile jej dokładnie wypiliśmy.


Czym zatem płukać organizm po wypitym kieliszku czystej? Prostszej recepty niż woda nie ma! Albo po
prostu pic z umiarem, gdzie słowiańska dusza Polaka nie bardzo wie co to znaczy. Ze spalaniem i
procesem trzeźwienia różnie bywa. Wszystko zależy od tego, ile warzymy i jakiej jesteśmy płci.


PIWO
500 mililitrowy kufel tego trunku zawiera 23.7 g czystego alkoholu
Mężczyzna 80 kg - 0.36 promila, czas trzeźwienia 2.5 godziny
Kobieta 60 kg - 0.56 promila, czas trzeźwienia 4 godziny


WINO
100 mililitrowa lampka to 9 g czystego alkoholu
Mężczyzna 80 kg - 0.18 promila, czas trzeźwienia 70 min
Kobieta 60 kg - 0.28 promila, czas trzeźwienia 2 godziny


WÓDKA
Kieliszek 30 ml zawiera 10 g czystego alkoholu
Mężczyzna 80 kg - 0.18 promila, czas trzeźwienia 70 min
Kobieta 60 kg - 0.28 promila, czas trzeźwienia 2 godziny


Majowy ekwipunek
Może być węglowy, elektryczny, gazowy, przenośny, żeliwny, mniejszy, większy, prosty lub bardziej
skomplikowany w obsłudze. Mowa o grillu, nieodzownym wyposażeniu wszelkich majówek. Wszystko
zależy ile chcemy na niego przeznaczyć i gdzie zamierzamy go zaaranżować. Zawsze cena i
zastosowanie ma najważniejsze miejsce przy wybieraniu danego sprzętu czy produktu. Na dalszy plan
schodzi jego funkcjonalność i estetyczny wygład.


Do wyboru, do koloru
* Żeliwny - owalny, wykonany z grubego żeliwa najwyższej jakości, bardzo wytrzymały. Wyposażony w
regulacje ciągu powietrza oraz ruszt węglowy, który dłużej utrzymuje temperaturę. Nadaje specyficzny
smak potraw, tak jakby przyrządzane były nad prawdziwym ogniskiem.


* Elektryczny, gazowy - dla tych, którzy nie mają cierpliwości, aby bawić się z podpałką i węglem
drzewnym.


* Węglowy - jeśli mamy domek z ogrodem. Taki sprzęt jest droższy, ale bardziej funkcjonalny. Smak
przygotowywanych na nim potraw jest niepowtarzalny. Węgiel drzewny – brykiet. Podpałki i drobne
drewienka z drzew iglastych.


* Weekendowy - jego niewątpliwa zaleta jest prostota w obsłudze i montażu. Typ o charakterze
przenośnym.


* Okrągły z pokrywka - ma duży ruszt z możliwością regulacji temperatury i spalania.


* Palenisko - nowość na rynku. Grill - stolik. Funkcjonalny i dekoracyjny zarazem.


Picie bez kaca
* Ważne jest wzmocnienie organizmu! Kilka dni przed planowana impreza warto zaaplikować sobie
suplementy diety z magnesem i potasem.


* Nigdy nie wolno pic alkoholu na pusty żołądek. Należy zjeść dość tłusty posiłek, który skutecznie
spowalnia czas wchłaniania alkoholu etylowego z krwiobiegu.


* W tej kwestii najważniejszy jest porządny i wartościowy sen. Alkohol dużo szybciej atakuje nie
dzisiejszych (czyt. zmęczonych).


* Bezwzględnie unikać papierosów. Nikotyna potęguje zatrucie alkoholowe.


Do ucztowania przy grillu, nie wystarczy wybrać podpałkę, odpowiedni węgiel, który nada wykwinty smak
przyrządzanych potraw i właściwie przygotować dane mięsiwa. Warto pomyśleć o ich ówczesnym
zamarynowaniu, aby skruszało. Nawet wtedy czas jego pieczenia będzie krótsza. Lepiej nie kładźmy
mięso bezpośrednio na ruszt, tylko na specjalnych, aluminiowych tackach.


Co i jak grillować
* WARZYWA / OWOCE
Najprostszy ich podział jest taki - miękkie i twarde. Te twarde najlepiej grillować po ówczesnym
podgotowaniu, podduszeniu, albo w folii aluminiowej, poprzekłuwanej widelcem.


SCHAB
Jest to dość chude mięso, dlatego tak łatwo przesuszyć je na wiór. Przyczyna jest wręcz banalna - nie ma
co się z niego wytapiać. Wystarczy potrzymać je kilka godzin w wodzie z sola i cukrem, żeby napęczniało.
Później wystarczy mu po 6 min na grillu każdej jego strony, pod przykryciem.


SZASZŁYKI
To swoisty majstersztyk! Wszystkie jego części muszą być równej wielkości, w przeciwnym razie te cienkie
się spala, gdy te grube wcale nie dojdą! Najlepiej produkty przekładać z reguły tłustym boczkiem, który nie
pozwoli im zeschnąć. Warto zawinąć te cienkie części dwa razy, nie zapominając też o marynacie. Trzeba
też porządnie namoczyć drewniane patyczki, żeby uniknąć ich spalenia.


RYBA
Mięso musi być szkliste w środku, wtedy jest gotowa. Jednak ryba ma to do siebie, zwłaszcza filety, że jest
delikatna. Nie za bardzo lubi być przewracana na rożnie. Najlepsze będzie grillowanie jej w folii
aluminiowej, podlewając olejem co jakiś czas.


KASZANKA
Jest swojska, ale i delikatna, dlatego nie można jej rzucać bez niczego na ruszt. Ważna będzie folia
aluminiowa - stroną błyszczącą do kaszanki. Następnie idzie oliwa ì dodatki - cebula, jabłko, papryka,
przyprawy. To sprawi, że będzie czymkolwiek smakowała. I to jak!


KURCZAK
Jego części składowe to nóżki, zwane potocznie pałkami, skrzydełko, tułów, pierś. Każda z tych części
zupełnie inaczej zachowuje się na grillu. Niektóre z nich dochodzą krócej, inne dłużej. Większe niech się
pieką nad żarem, a mniejsze tam, gdzie nie jest za gorąco.


KARKÓWKA
Jest ulubionym mięsiwem na grilla, bo świetnie się do tego nadaje, ze względu na posiadany w sobie
tłuszcz. Jednak warto potraktować je kilkugodzinna marynata z octu i oliwy. Przedtem jednak ponakłuwać
ja widelcem. Wtedy płyn wniknie do środka.


KIEŁBASA
Najprostszy produkt na grilla, tłuściutka, więc marynować jej nie trzeba. Wystarczy tylko ponakłuwać jej
skórkę, żeby podczas przyrządzania nie eksplodowała!


STEK
Po pierwsze - marynata, po drugie - obserwacja. Gdy mięso robi się jaśniejsze i puszcza soki, to znaczy,
ze jest gotowe, soczyste i rozpływa się w ustach.