Login lub e-mail Hasło   

Super jedzenie trafia do restauracji

Jarmuż, pierwotne odmiany kasz czy jagody goji – to żywieniowe hity, które w ostatnich latach podbijają serca dietetyków i wszystkich dbających o zdrowe odżywanie.
Wyświetlenia: 326 Zamieszczono 05/05/2016

 Tymczasem wiele z produktów określanych jako „superfood” mamy w zasięgu ręki, nawet o tym nie wiedząc. Jak to w dietetyce bywa, od czasu do czasu pojawia się moda na konkretne produkty. Wystarczy, że jakiś z nich poleci guru fitnessu lub zdrowego odżywiania i już dany produkt zaczyna sprzedawać się z dnia na dzień coraz lepiej. – Taka moda pozwala zrobić czasami zaskakująco wiele. Od kilku lat trwa na przykład boom na różnego rodzaju kasze, zwłaszcza jaglankę. Zostały wylansowane tak bardzo, że ich jedzenie jest po prostu modne, a nie ma lepszej mody od promowania czegoś, co jest zdrowe i naturalne – mówi Patryk Szydziak, trener osobisty i doradca żywieniowy.

Odkrywanie super food, czyli jedzenia o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych  i odżywczych,  to trend podbijający serca coraz większego grona ludzi. Samo superfood, czyli super zdrowa żywność, nie jest żadną nowością.  Tą nazwą określa się naturalne, nieprzetworzone produkty o udowodnionych właściwościach odżywczych lub zdrowotnych.  Co ciekawe, większość z nich jest znana już od dawna. Kto bowiem nie słyszał o wybitnych właściwościach czosnku, cebuli czy jarmużu?

Do tej elitarnej gamy produktów można zaliczyć także niektóre przyprawy, takie jak kurkumę, czarnuszkę czy siemię lniane, a z warzyw np. awokado i jarmuż oraz kiszone ogórki i kapusta. – Co ciekawe, chętnie wraca się dzisiaj do miodu i rodzimych ziół, takich jak lipa, czystek czy pokrzywa, które z powodzeniem były wykorzystywane jeszcze przez nasze babcie. Dawne zwyczaje kulinarne również dla nas stanowią inspirację, dzięki której korzystamy z mocy świeżych ziół i z produktów o wyjątkowych właściwościach odżywczych – mówi Zbigniew Kowalczyk, szef kuchni Road American Restaurant, zlokalizowanej we wrocławskim wieżowcu Sky Tower.

W menu Roada poszukiwacze wyjątkowych produktów znajdą m.in.  przepiórcze jaja, dzikiego łososia i czarny sezam. – Staramy się pokazywać klientom nowe lub odkrywać zapomniane smaki. W tej kwestii zawsze można na nas liczyć – dodaje Zbigniew Kowalczyk.  

Podobne artykuły


17
komentarze: 71 | wyświetlenia: 2019
17
komentarze: 50 | wyświetlenia: 1761
16
komentarze: 15 | wyświetlenia: 1166
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1082
14
komentarze: 15 | wyświetlenia: 1020
13
komentarze: 16 | wyświetlenia: 999
13
komentarze: 5 | wyświetlenia: 329
12
komentarze: 8 | wyświetlenia: 931
12
komentarze: 53 | wyświetlenia: 743
12
komentarze: 0 | wyświetlenia: 1071
11
komentarze: 92 | wyświetlenia: 599
11
komentarze: 34 | wyświetlenia: 918
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska