JustPaste.it

Bądź piękna latem

Kojarzy się przede wszystkim z porą roku pełną słońca, błogiego odpoczynku oraz z wymarzonymiwakacjami.

Kojarzy się przede wszystkim z porą roku pełną słońca, błogiego odpoczynku oraz z wymarzonymiwakacjami.

 

Myśląc o urlopie, paniom trudno zapomnieć o posiadanym cellulicie, okrągłych boczkach,
mocno odstającym brzuszku po zimowym obżarstwie i skórze pozbawionej przyciągającego blasku.

Zważywszy na to, że do lata jest jeszcze trochę czasu, można zaradzić tym wszystkim bolączkom.
Podstawą jest to, aby po wyczerpującej zimie rozpędzić swój zwolniony metabolizm. Oto kilka prostych
rad, jak temu zaradzić:
* pić wodę, do 2 litrów dziennie, ważne jest nawadnianie organizmu w przerwach między posiłkami.
Pamiętaj, że woda jest źródłem życia, które pozwala oczyścić organizm z toksyn, poprawia się dzięki
temu perystaltykę jelit, a tym samym następuje redukcja zbędnego tłuszczu;
* lepiej zrezygnować ze wszystkich "diet cud", ich stosowanie spowoduje szybką utratę wagi, niestety - po
krótkim czasie kilogramy wracają z dużą nadwyżką. A to wszystko przyczynia się do zwolnienia
metabolizmu. Organizm przechodzi wtedy na tryb oszczędzania, z racji nie otrzymania wszystkich
składników odżywczych;
* ogranicz słodycze oraz potrawy typu fast - food. Gdy takie produkty są w naszym jadłospisie, świadomie
pozbywamy się chromu, cynku, magnezu, żelaza czy wapnia. Są one niezbędne do prawidłowego
funkcjonowania naszego organizmu;
* ograniczamy kawę, która wypłukuje magnez, a ten jest największym pogromcą tłuszczu;
* jedz owoce i warzywa, zawierające witaminę C, która rozjaśnia skórę, zwiększa odporność, zapewnia
piękny, zdrowy wygłąd - warto zajadać truskawki, maliny, papryki.


Krótki sezon na królewski przysmak
Są smukłe, jędrne, smakowite. Afrodyzjak na salonach dla polepszenia męskiej potencji oraz niepłodności
obojga płci. Nie będzie o niczym zdrożnym. Ale o czymś bardzo zdrowym, wręcz dietetycznym. Idealne na
rozpoczynającą się letnią porę! Dziś szef kuchni serwuje szparagi.


Jest ich trzy rodzaje – białe są bardziej łykowate, dlatego wymagają dłuższego obierania, oraz zielone,
które wystarczy przepłukać oraz lekko fioletowe. Właśnie to jest ich czas. Trwa zaledwie kilka tygodni – od początku maja do
czerwca. Ich przygotowanie jest bardzo proste. I nie wymaga dużego nakładu czasu. Wystarczy je obrać
kozikiem albo obieraczką do warzyw. Ważne, aby robić to z góry na dół, z pominięciem sprężystej główki.
Szparagi przyrządza się gotując związane w pęczkach i pergaminie przez około kwadrans. Albo poddusić
w maśle i czosnku oraz w bułce tartej. Świetnie smakują w towarzystwie ryb i delikatnego mięsiwa. Tyle o
walorach smakowych.


Jeśli chodzi o wartości odżywcze to szparagi zawierają spore ilości kwasu foliowego, dlatego zaleca się je
kobietom w ciąży. Są również bogatym źródłem wapnia, potasu, magnezu i cynku, jak też opóźniające
procesy starzenia przeciwutleniacz, prowitaminę A, Wit A, C. Sok z młodych szparagów leczy kaszel i
działa dobroczynnie na nerki i żołądek. Polecane osobom będącym na diecie, bowiem zawierają błonnik,
są niskokaloryczne – w 100 g jest 18 kcal.


Zajadajmy się nimi póki sezon w pełni. Smacznego.